Αλληλογραφία: Μυρωδιά βενζίνης στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Πού οφείλεται;

Αγαπητέ Δημήτρη,

Έχω αρκετό καιρό που παρατηρώ ένα πρόβλημα στο αυτοκίνητό μου και δεν μπορώ να βρω λύση. Το πρόβλημα είναι ότι έχει μια έντονη μυρωδιά βενζίνης. Η μυρωδιά αυτή ήταν τόσο έντονη που μετά από λίγες μέρες αφότου την παρατήρησα, πήγα το αυτοκίνητο στο συνεργείο. Ο μηχανικός μου είπε ότι είχε πρόβλημα το σωληνάκι βενζίνης και ότι το έκοψε στο σημείο με το πρόβλημα και το επανασύνδεσε με έναν σφικτήρα. Μου είπε ότι τώρα είναι εντάξει και δεν θα μυρίζει πια κι όμως λίγες μέρες αργότερα παρατηρώ την ίδια μυρωδιά και μάλιστα ξανά αρκετά έντονη. Τι πρέπει να κάνω;

Ευχαριστώ,

Μαρία, Θεσσαλονίκη

Αγαπητή Μαρία,

Η μυρωδιά βενζίνης στο αυτοκίνητο θα έπρεπε να σε ανησυχήσει αμέσως, ώστε να σε κάνει να πας άμεσα στον μηχανικό και όχι μετά από μερικές ημέρες. Μία πιθανή διαρροή βενζίνης, ειδικά στον χώρο του κινητήρα, είναι πολύ επικίνδυνη καθώς με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εκεί ή με τον παραμικρό σπινθήρα μπορεί να προκληθεί ανάφλεξη και σε χρόνο dt κυριολεκτικά να λαμπαδιάσει το αυτοκίνητό σου. Αν πάλι η διαρροή είναι τέτοια που οι αναθυμιάσεις της βενζίνης φτάνουν και στον χώρο τον επιβατών, αυτό πέρα από κακό για την υγεία σου, είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει ατύχημα. Δεν είναι δύσκολο να ζαλιστείς και να χάσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να τρακάρεις ή να παρασύρεις κάποιον πεζό. Πρέπει να αντικαταστήσεις τις φθαρμένες σωληνώσεις καυσίμου με νέες και όχι να εφαρμόζονται πρόχειρες λύσεις, τύπου κόβω, τεντώνω και επανατοποθετώ το παλιό σωληνάκι. Κάτι που πιθανώς οδήγησε σε νέα διαρροή. Τέλος αν το σωληνάκι είναι της τροφοδοσίας και όχι της επιστροφής, είναι πολύ πιθανό να μείνεις, για τον απλό λόγο του ότι δεν θα φτάνει αρκετή βενζίνη στον κινητήρα ώστε αυτός να λειτουργήσει κανονικά. 

Διαβάσατε αυτήν την ερώτηση πρώτη φορά στη Soferina στο ΤΕΥΧΟΣ 8/ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2017. Μάθετε περισσότερα για τη Soferina In Print εδώ.
Μεταβείτε στην επόμενη ερώτηση.