Αλληλογραφία: Είναι τα xenon φώτα μια μοδάτη αλλαγή για το αυτοκίνητό μου;

Γειά σας,

Τελευταία έχω παρατηρήσει ότι είναι αρκετά στη μόδα κάποια αλλαγή στα φώτα του αυτοκινήτου. Προσέχω ότι πολλοί προτιμούν xenon φώτα, που δίνουν ένα δυναμικό στυλ στο αυτοκίνητο, αλλά τώρα τελευταία άκουσα και για κάποια φώτα που δίνουν και χρώμα, όπως μωβ ή ροζ. Ήθελα να ρωτήσω αυτή η μετατροπή επιτρέπεται από την Νομοθεσία, και αν ναι τι ακριβώς πρέπει να προσέξω διαλέγοντας τα φώτα ώστε να μην έχω κάποιο πρόβλημα στην οδήγηση μου, όπως για παράδειγμα ίσως περιορισμένη ορατότητα το βράδυ ή προβλήματα στη βροχή.

Καλές διαδρομές στη Soferina,

Αγγελική, Ιωάννινα

Γεια σου Αγγελική,

Υπάρχουν μερικές νέες τεχνολογίες στα φώτα των αυτοκινήτων οι οποίες είναι διαθέσιμες στο εμπόριο και μπορούν να εφαρμοστούν στα περισσότερα αυτοκίνητα.

Τα ΧΕΝΟΝ («ζίνον» όπως σωστά προφέρεται και όχι «ξένον») έχουν σχεδόν ξεπεραστεί και η νέα μόδα είναι τα φώτα LED, τα οποία δεν απαιτούν τόσες μετατροπές όσες τα xenon, ενώ προσφέρουν πιο έντονο φώς. Κάτι που πολλοί παραβλέπουν είναι πως τα κρύσταλλα και τα κάτοπτρα των φωτιστικών σωμάτων των αυτοκινήτων που διαθέτουν εργοστασιακά φώτα xenon, έχουν ειδικές προδιαγραφές για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία την οποία παράγουν οι λαμπτήρες xenon. Επομένως δεν μπορείς απλά να τοποθετείς ένα οποιοδήποτε σύστημα xenon σε αυτοκίνητο το οποίο έχει συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Μία οικονομική και στιλάτη λύση είναι η τοποθέτηση επώνυμων λαμπτήρων στην θέση των εργοστασιακών, οι οποίοι παράγουν καλύτερο φως και είναι διαθέσιμοι σε διάφορες αποχρώσεις ώστε να διαλέξεις ανάλογα με το χρώμα του αυτοκινήτου σου. Οι επώνυμοι χρωματιστοί λαμπτήρες είναι πιστοποιημένοι για χρήση στον δρόμο και πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την αγορά των χρωματιστών λαμπτήρων, είτε με μετατροπή σε σύστημα LED, Xenon κτλ., θα πρέπει να παρέχετε και το αντίστοιχο πιστοποιητικό νομιμότητας, ώστε να βρίσκεται πάντα στο αυτοκίνητο για παν ενδεχόμενο και έλεγχο. Για να μην έχουμε πρόβλημα με την ορατότητα, αλλά και για να μην τυφλώνουμε τους οδηγούς στο αντίθετο ρεύμα,  πρέπει να έχουμε πάντα σωστά ρυθμισμένη τη δέσμη των φώτων μας.

Διαβάσατε αυτήν την ερώτηση πρώτη φορά στη Soferina στο ΤΕΥΧΟΣ 8/ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2017. Μάθετε περισσότερα για τη Soferina In Print εδώ.
Μεταβείτε στην επόμενη ερώτηση.