Αλληλογραφία: Καρούμπαλο στο λάστιχο

Αγαπητέ Δημήτρη,

Πριν από λίγες μέρες συνέβη κάτι που δεν μου έχει τύχει ξανά. Παρατήρησα ένα εξόγκωμα στο μπροστά δεξί λάστιχο του αυτοκινήτου μου. Πήγα στο βουλκανιζατέρ και μου είπαν ότι είναι ‘καρούμπαλο΄ στο λάστιχο και ότι πρέπει να αλλαχτεί άμεσα. Θα ήθελα να ρωτήσω, πώς ακριβώς συνέβη κάτι τέτοιο, τι πρέπει να προσέχω συγκεκριμένα για να μην το ξαναπάθω; Επίσης, είναι αλήθεια ότι πρέπει να αλλαχτεί άμεσα το λάστιχο και αν ναι, θα πρέπει να αλλάξω και τα τέσσερα; (τα έχω αλλάξει ήδη πριν από 1 εξάμηνο περίπου).

Ευχαριστώ για τη βοήθεια, Σωτηρία/ Ηράκλειο

Αγαπητή Σωτηρία,

Ναι, δυστυχώς για το ελαστικό σου δεν υπάρχει σωτηρία και πρέπει να αντικατασταθεί το συντομότερο δυνατόν για τη δική σου ασφάλεια, αλλά και των γύρω σου. Υποθέτω πως τα ελαστικά σου είναι χαμηλού προφίλ και σίγουρα θα συνάντησαν μία όχι και τόσο φιλική λακκούβα (ή «κρατήρα»  αν θες) από τις πολλές που συναντάμε στους ελληνικούς δρόμους. Το «καρούμπαλο» που αναφέρεις οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε δυνατό χτύπημα που είχε αποτέλεσμα να προκληθεί εσωτερική ζημιά στη δομή του ελαστικού. Μάλιστα δεν εμφανίζεται αμέσως μετά το χτύπημα, αλλά ώρες ή και ημέρες μετά, στο προφίλ του ελαστικού (στο πλαϊνό μέρος).

Για λόγους οικονομίας και αν τα υπόλοιπα τρία ελαστικά σου είναι σε καλή κατάσταση (με λίγα χιλιόμετρα και ελάχιστη φθορά) μπορείς να αλλάξεις μόνον το ένα (με ίδιου τύπου ελαστικό). Σε αντίθετη περίπτωση, συνιστάται η αντικατάσταση τουλάχιστον ανά ζεύγος των ελαστικών σου. Δηλαδή αν το χτύπημα ήταν σε μπροστινό ελαστικό θα έπρεπε  αντικαταστήσεις το μπροστινό ζεύγος ή και τα τέσσερα ελαστικά, αν τα πίσω είχαν μεγάλη φθορά. Πίστεψέ με, δεν θα ήθελες ο μπροστινός άξονας να έχει πολύ καλύτερη πρόσφυση από τον πίσω, καθώς το τετ-α-κε θα παραμονεύει στην επόμενη στροφή. Χρειάζεται προσοχή, ώστε να διατηρούμε πάντα τις σωστές πιέσεις στα ελαστικά μας για να αποφεύγουμε τέτοιου είδους ζημιές αλλά και να έχουμε το βέλτιστο κράτημα στον δρόμο και οικονομία στο καύσιμο.

Διαβάσατε αυτήν την ερώτηση πρώτη φορά στη Soferina στο ΤΕΥΧΟΣ 6/ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016. Μάθετε περισσότερα για τη Soferina In Print εδώ
Μεταβείτε στην επόμενη ερώτηση.