Αλληλογραφία: Air Condition και μωρό στο αυτοκίνητο

Αγαπητέ Δημήτρη,

Σε κάποιο από τα άρθρα της Soferina διάβασα για το Air Condition και το φίλτρο καμπίνας. Επειδή έχουμε πρόσφατα αποκτήσει μωρό, με ενδιαφέρει αρκετά το θέμα, ειδικά για τους μήνες του καλοκαιριού που μπορεί να κάνουμε κάποιες διαδρομές στη Χαλκιδική. Τι πρέπει να προσέχω στο Air Condition και στο φίλτρο καμπίνας, και πώς μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το περιβάλλον του μωρού μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερο;

Μαρία, Θεσσαλονίκη

Γεια σου Μαρία,

η αλήθεια είναι πως τα μωρά ζεσταίνονται πιο εύκολα από του ενήλικες και για να έχεις ένα ήσυχο, δροσερό και ευχάριστο ταξίδι θα πρέπει να έχεις φροντίσει για την σωστή λειτουργία του κλιματισμού. Ειδικά αν πέσεις και σε κάποιο από τα συχνά μποτιλιαρίσματα του σαββατοκύριακου από και προς, την κατά τ’ άλλα πανέμορφη Χαλκιδική, η απουσία κλιματισμού μπορεί να σε ταλαιπωρήσει αρκετά.

Βασικότερο όλων είναι η αλλαγή του φίλτρου καμπίνας (ιδανικά κάθε άνοιξη) και η απολύμανση των αεραγωγών και του εξατμιστή μία φορά στην αρχή της θερινής σεζόν και μία στο τέλος της. Ο εξατμιστής (ή αλλιώς εβαπορέτα) είναι το εξάρτημα του κλιματισμού από το οποίο «κλέβουμε» όλη την δροσιά που παράγεται και την φέρνουμε στην καμπίνα μας. Το συγκεκριμένο σημείο είναι αυτό στο οποίο δημιουργείται και υγρασία, με αποτέλεσμα να ευδοκιμούν βακτήρια και μύκητες τα οποία με την σειρά τους παράγουν δυσάρεστες οσμές. Αυτά ακριβώς καταπολεμούμε με την απολύμανση από την χρήση ειδικών σπρέι.

Όσον αφορά το φίλτρο καμπίνας αν παραβλέψουμε την αντικατάστασή του για μερικές σεζόν, αυτό που θα δούμε όταν πάμε τελικά να το αντικαταστήσουμε είναι ένα στρώμα σκόνης, φύλλων και άλλων πραγμάτων, που όχι μόνο μπλοκάρουν την είσοδο του αέρα στην καμπίνα, αλλά δημιουργούν και άσχημες οσμές.

Τέλος, μία φορά τον χρόνο πρέπει να κάνουμε service του κλιματισμού στο συνεργείο ή ηλεκτρολογείο της επιλογής μας, το οποίο θα φροντίσει για την σωστή λειτουργία του συστήματος και τον έλεγχο για τυχόν διαρροές ψυκτικού υγρού.

Διαβάσατε αυτήν την ερώτηση πρώτη φορά στη Soferina στο ΤΕΥΧΟΣ 6/ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016. Μάθετε περισσότερα για τη Soferina In Print εδώ.
Μεταβείτε στην επόμενη ερώτηση.