Μαθαίνοντας ότι γίνεται και καλύτερα

Μαριάννα Λαζαρίδου

Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα σε ένα σεμινάριο life coaching, ή αλλιώς προσωπικής εξέλιξης, όπως θα το λέγαμε στα ελληνικά, χωρίς να είμαι και τώρα που το γράφω απολύτως σίγουρη για τη μετάφραση του όρου. Στην εποχή του google translate, άλλωστε, ποιος θυμάται πλέον πώς να κάνει μεταφράσεις;

Ομιλήτρια η κα Νάνσυ Μαλλέρου, γνωστή από την τηλεόραση, αλλά βεβαίως και από πολλά άλλα έντυπα και online μέσα. Το event υπέροχα οργανωμένο, σε έναν πολύ όμορφο και μοντέρνο χώρο. Γεμάτο από κόσμο έτοιμο να συμμετέχει και να ακούσει αλλά και με εμφανή γιορτινή διάθεση λόγω και των Χριστουγέννων που έφταναν σε λίγες μέρες.

Καθώς η κα Μαλλέρου περπατούσε πλησιάζοντας τη Samsung οθόνη στο πόντιουμ, ξαφνικά το μυαλό μου γύρισε αρκετά χρόνια πίσω στο χρόνο. Το στενάκι ήταν πολύ μικρό, στο πλάι ενός δρόμου γεμάτου μαγαζιά με σουβενίρ στο κέντρο της Πλάκας. Σε μια ημιυπόγεια αίθουσα, επρόκειτο να γίνουν τα μαθήματα της κατεύθυνσης του marketing του Παντείου. Το είχα μάθει λίγες μέρες πριν, αμφισβητώντας για μια στιγμή το ότι είχα επιλέξει αντί να γίνω δημοσιογράφος να φτιάχνω διαφημίσεις. Να κάνω τον κόσμο να φαίνεται πιο όμορφος, όπως λίγο παιδικά σκεφτόμουν τότε. Κατέβηκα τα σκαλάκια και κάθισα στα αμφιθεατρικά καθίσματα. Δεν είχαν έρθει πολλοί ακόμα… στην Πλάκα ήμασταν άλλωστε, όλο και κάποιο καφέ ξεγελιέσαι και πίνεις στο δρόμο για το μάθημα.

Αφού πέρασε λίγη ώρα και ήρθαν και οι τελευταίοι αργοπορημένοι, στην αίθουσα μπήκε και η καθηγήτρια. Μελαχρινή, αρκετά συντηρητική εκ πρώτης όψεως, είπε με σταθερή και ζωηρή φωνή: ‘Είμαι η Νάνσυ Μαλλέρου και μαζί θα μάθουμε τι είναι το marketing᾽. Και όντως έτσι έγινε. Στο εξάμηνο που ακολούθησε μας έδωσε μια πρώτη ιδέα του marketing. Κάποια στοιχεία, μικρές στιγμές αυτού του μαθήματος πραγματικά τις σκέφτομαι ακόμα και σήμερα όταν φτιάχνω ένα project.

Το πιο συναρπαστικό μάθημα που πήρα εγώ προσωπικά όμως δεν είχε να κάνει με τη θεωρία του marketing. Και μάλιστα δεν ήταν ένα μάθημα που το έμαθα τότε, αλλά κάτι που κατάλαβα πολύ αργότερα. Η κα Μαλλέρου μιλούσε συχνά, εντός και εκτός μαθημάτων, για στόχους, και για το πώς αυτοί οι στόχοι πρέπει να είναι ψηλά. Δεν πολυέδινα σημασία τότε. Ο δικός μου στόχος ήταν να κάνω την παρουσίασή μου, την πρώτη μου παρουσίαση σε μάθημα, όσο πιο καλά μπορούσα, με άψογη εργασία,  οργανωμένη ομάδα, τέλεια 4P και αλάνθαστη στρατηγική.

plan

‘Βάλτε στόχους!’ η σκέψη μου ξαναγύρισε μέσα στην όμορφη αίθουσα, η κα Μαλλέρου για άλλη μια φορά βρισκόταν μπροστά μου και μου έδινε αυτήν την οδηγία. Αυτήν τη φορά, άκουσα περισσότερα.

mallerou

Σύμφωνα λοιπόν με το life coaching, την πρακτική που διώχνει το παρελθόν και κάνει focus στο παρόν και στο μέλλον, υπάρχει ένα ἉΣΤΕΡΙ᾽ που πρέπει να μας οδηγεί προς καθέναν από τους στόχους που ορίζουμε στη ζωή. Κάθε στόχος μας πρέπει να είναι αισιόδοξος αλλά και ρεαλιστικός, να συνδυάζει το όνειρο με την πραγματικότητα.

Η κα Μαλλέρου μίλησε και για πολλά άλλα στο σεμινάριο και μας έδωσε μια καλή πρώτη ιδέα για το life coaching και σίγουρα μου κίνησε το ενδιαφέρον να την παρακολουθήσω και σε επόμενα project.

Γυρνώντας πίσω, παρεμπιπτόντως, μπορώ να πω πως όχι, εκείνη η παρουσίαση της εργασίας μου στην Πλάκα δεν ήταν η καλύτερή στη ζωή μου. Αλλά είμαι σίγουρη ότι θα ήταν υπερήφανη η δασκάλα μου για το ότι από εκείνην έμαθα πολλά πράγματα και τώρα πια ξέρω την απάντηση. Καλύτερα; Ναι, γίνεται.