TOYOTA AYGO Μια σούπερ επιλογή για την πόλη

Δημήτρης Ταρλαντάς

To Toyota Aygo είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές για μετακίνηση στην πόλη. Συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι πριν το διαλέξεις, είτε σε μεταχειρισμένο είτε σε μια νεότερη έκδοσή του.

Το Toyota Aygo είναι αποτέλεσμα της κοινοπραξίας Toyota και PSA Group,που έγινε με σκοπό την παραγωγή ενός οικονομικού, νεανικού και αξιόπιστου αυτοκινήτου πόλης (supermini).

Κατασκευάζεται στο ίδιο εργοστάσιο με τα συγγενικά Peugeot 107 και Citroën C1, στο Κόλιν της Τσεχίας, από το 2005.

Το όνομα Aygo προήλθε από την αγγλική φράση «Ι go»εγώ πηγαίνω»), υπονοώντας τις αυξημένες δυνατότητες του αυτοκινήτου εντός των τειχών της πόλης, λόγω μικρού μεγέθους και ευελιξίας.

ΣΧΕΔΙΑΣΗ – ΑΜΑΞΩΜΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

aygo2Το Aygo παράγεται σε τρίθυρες και πεντάθυρες εκδόσεις έχοντας συμπαθητική σχεδίαση, χωρίς να προκαλεί. Δεν θα μπορούσε εξάλλου, καθώς η φιλοσοφία του είναι ο μινιμαλισμός και η εξοικονόμηση υλικών άρα βάρους και κόστους.

Το ταμπλό αποτελείται από ένα σχεδόν ενιαίο κομμάτι και το καντράν βρίσκεται τοποθετημένο στην κολόνα του τιμονιού.

Ακόμη και το στροφόμετρο του κινητήρα ανήκει στον έξτρα εξοπλισμό, όπως και το ρολόι, το οποίο είναι μέρος του έξτρα ραδιο-cd. Οι πόρτες στο εσωτερικό τους δεν είναι ολόκληρες επενδυμένες, αλλά μεγάλο μέρος τους αποτελείται από λαμαρίνα βαμμένη στο χρώμα του αμαξώματος. Υπάρχουν αρκετοί χώροι για μικροαντικείμενα και  θήκες ποτηριών στην γενικά άνετη και ευρύχωρη καμπίνα επιβατών.

Στις εκδόσεις που έχουν στάνταρ μπροστινά ηλεκτρικά παράθυρα, υπάρχει μόνο ένας διακόπτης σε κάθε πόρτα, δηλαδή ο οδηγός σε περίπτωση που θέλει να κατεβάσει το παράθυρο του συνοδηγού πρέπει να φτάσει τον διακόπτη στην πόρτα του συνοδηγού. Λόγω του μικρού πλάτους του αυτοκινήτου όμως, μόλις 1.6 μέτρα, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο.

Σε όλες τις εκδόσεις, ακόμη και στις πεντάθυρες, τα πίσω παράθυρα δεν κατεβαίνουν, αλλά ανοίγουν προς τα έξω όπως στα περισσότερα τρίθυρα αυτοκίνητα.

Πρόσβαση στο πορτ-μπαγκάζ των 139 λίτρων έχετε ανασηκώνοντας μόνο την γυάλινη επιφάνεια της πέμπτης πόρτας, ενώ με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων η χωρητικότητα φτάνει τα 751 λίτρα. Φωτισμός δεν έχει προβλεφθεί για τον χώρο αποσκευών. Εξοικονόμηση παντού λοιπόν.

Toyota Aygo Facelift 2012
Toyota Aygo Facelift 2012

Το Aygo έχει υποστεί δύο αισθητικές ανανεώσεις (facelift), μία στα τέλη του 2008 και μία στις αρχές του 2012, με τη δεύτερη να είναι και πιο εμφανής καθώς είχε σκοπό την εναρμόνιση ειδικά του μπροστινού μέρους με τα υπόλοιπα μοντέλα Toyota, όπως το Yaris τρίτης γενιάς. Επίσης, το δεύτερο facelift συνόδευσαν και αναβαθμίσεις στον βασικό εξοπλισμό.

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ – ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Την μίνιμαλ νοοτροπία ακολουθεί και ο βενζινοκινητήρας των 998 κυβικών εκατοστών, καθώς έχει έναν κύλινδρο λιγότερο από τους συνήθεις τέσσερις. Είναι σχεδιασμένος από την Toyota και, όντας τρικύλινδρος, έχει τραχιά λειτουργία και χαρακτηριστικό ήχο, αλλά και αρκετή ροπή από τις χαμηλές στροφές λειτουργίας. Τον αδικεί όμως το χειροκίνητο κιβώτιο με τις σχετικά μακριές σχέσεις ταχυτήτων. Αυτή η επιλογή δεν είναι τυχαία, καθώς προσφέρει χαμηλή κατανάλωση και χαμηλές εκπομπές ρύπων, τουλάχιστον στις τυποποιημένες δοκιμές μετρήσεων. Ο κινητήρας αποδίδει 68 ίππους στις 6.000 στροφές ανά λεπτό και 93Νm ροπής στις 3.600 στροφές/λεπτό. Δίνει τελική ταχύτητα 157 χλμ/ώρα και επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε 13,7 δευτερόλεπτα (14,0 δευτ. για την αυτόματη έκδοση – MMT) στο ελαφρύ αμάξωμα των περίπου 900 κιλών.

Το Aygo από το 2006 εναλλακτικά προσφερόταν και σε πετρελαιοκίνητη έκδοση 1.4LD-4D με απόδοση μικρότερη της βενζινοκίνητης έκδοσης, μόλις 54 ίππους, με ακόμη πιο χαμηλή κατανάλωση. Λόγω χαμηλής ζήτησης η πετρελαιοκίνητη έκδοση σταμάτησε να προσφέρεται το 2007.

ΟΔΗΓΗΣΗ

Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται για σπορ οδήγηση, έχει όμως ασφαλή και άνετη οδηγική συμπεριφορά. Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης έχει ικανοποιητική λειτουργία και αίσθηση για τα δεδομένα της κατηγορίας, ενώ ο επιλογέας θα μπορούσε να είναι λίγο πιο σαφής. Η αρχιτεκτονική της ανάρτησης, με Γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και Ημιάκαμπτο άξονα πίσω, αποτελεί μία συνηθισμένη και αποτελεσματική λύση. Αν και λίγο σφιχτή, δεν ταλαιπωρεί τους επιβάτες στις διάφορες ανωμαλίες του οδοστρώματος και προσφέρει ικανοποιητικά κρατήματα, όσο βέβαια επιτρέπουν τα μικρά σε διαστάσεις ελαστικά του αυτοκινήτου (155 / 65 R14).

Σχετικά με την απόδοση του κινητήρα, είναι γραμμική σε ολόκληρο το φάσμα λειτουργίας του, χωρίς ξεσπάσματα. Το στυλ οδήγησης που συνιστούμε για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο με τον 1.0 λίτρου κινητήρα είναι η οδήγηση σε χαμηλές στροφές με συχνές αλλαγές ταχυτήτων. Στο φάσμα των 2.000 έως 4.000 στροφών πετυχαίνουμε την καλύτερη οικονομία και σχετικά σβέλτη οδήγηση. Έτσι εκμεταλλευόμενοι και το μικρό μέγεθος του αυτοκινήτου μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά εντός της πόλης.

ΠΙΝΑΚΑΣ TOYOTA AYGO

Οι τιμές των μεταχειρισμένων Aygo κυμαίνονται στην Ελληνική αγορά από τις 4.500 ευρώ (για τα πρώτα μοντέλα 2005 – 2007) έως 8.000 (για μοντέλα του 2013 σε άριστη κατάσταση).

TOYOTA AYGO AUTOKINISI www.soferina.gr
Έκθεση Αυτοκίνηση 2014, στην Αθήνα.

Πρόσφατα λανσαρίστηκε η δεύτερη γενιά του Toyota Aygo!

Περισσότερα σε επόμενο άρθρο μας!