Όταν το δίπλωμα γίνεται γυναικεία υπόθεση

Έφη Καπνίζου

Είναι αλήθεια ότι πολλά έχουν ειπωθεί για τις γυναίκες οδηγούς. Όλες μας έχουμε ακούσει ή τουλάχιστον θα ακούσουμε όταν αποφασίσουμε να πάρουμε το δίπλωμα, ατάκες τύπου: «Θα πάρεις δίπλωμα και συ? Ωχ» , «Πες μας πότε θα βγεις στο δρόμο να μην βγούμε από το σπίτι». Κορίτσια, μην το βάζετε κάτω…

Ακολουθούν κάποια χρήσιμα βήματα για εσάς που δεν γνωρίζετε την διαδικασία απόκτησης του διπλώματος:

Βήμα πρώτο: Εφόσον ψάξεις και βρεις την σχολή οδηγών που σου αρέσει (αν και οι διαφορές, πιστέψτε με, είναι ανύπαρκτες), ακολουθούν τα δικαιολογητικά τα οποία είναι τα εξής: 4 φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου (Προσοχή! ΧΩΡΙΣ γυαλιά – αποτυπώματα) και φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητα-Διαβατηρίου σε ισχύ. Σε περίπτωση που η υπηκοότητα δεν είναι ελληνική, προσκομίζεται άδεια διαμονής ή παραμονής ή εργασίας, η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί 95 ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης για άδεια οδήγησης για τους υπηκόους χωρών της Ε.Ε και 185 ημέρες για τους υπηκόους χωρών εκτός της Ε.Ε, καθώς και φωτοαντίγραφο αυτής (επικυρωμένο από ΚΕΠ ή Αστυνομία). Εν συνεχεία θα πρέπει να γίνει επίσκεψη σε έναν παθολόγο καθώς και σε έναν οφθαλμίατρο (10€ στο κάθε γιατρό). Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω, ο καθηγητής σου θα σου δώσει ένα βιβλίο για τα περιβόητα σήματα, το οποίο θα πρέπει να μάθεις (δυστυχώς) απ’ έξω. Αξίζει να αναφέρουμε (και από προσωπική μου εμπειρία), ότι δεν χρειάζεται κανένα άγχος γιατί μπορείς να τσεκάρεις τον εαυτό σου συνεχώς, καθώς μπορείς να επισκέπτεσαι όποτε εσύ το θελήσεις την σχολή σου και να κάνεις τεστάκια online, όπως ακριβώς θα είναι όταν θα δώσεις, ενώ στο τέλος σου εμφανίζεται το αποτέλεσμα: πέτυχε η απερρίφθη αντίστοιχα. Το θετικό επίσης είναι ότι εμφανίζονται και τα λάθη που έκανες ούτως ώστε να μπορείς να ανατρέχεις στο βιβλίο και να μελετήσεις ξανά τα συγκεκριμένα σημεία, ενώ και ο ίδιος ο καθηγητής μπορεί να σου εξηγεί τα λάθη σου η να σου δώσει κάποια χρήσιμα tips για να τα αποφεύγεις. Τέλος αν βαριέσαι να τρέχεις στην σχολή σου για τεστάκια, υπάρχουν πολλά online που μπορείς να πραγματοποιήσεις μέσω internet από το σπίτι σου.

Αν καταφέρεις και επιτύχεις στα σήματα, αμέσως μετά παίρνεις το χαρτί το όποιο πιστοποιεί την επιτυχία σου και θα πρέπει να το παραδώσεις στην σχολή σου. Αμέσως μετά κανονίζεις τα πρακτικά μαθήματα οδήγησης.

Βήμα δεύτερο: Μαθήματα οδήγησης! Φυσικά και είναι εύκολο και δεν χρειάζεται να αγχωθείς καθόλου, ακόμα και αν δεν έχεις καμία προηγούμενη εμπειρία (προσωπικά δεν είχα οδηγήσει ποτέ ξανά στην ζωή μου πριν το πρώτο μου μάθημα). Από το πρώτο κιόλας μάθημα θα βάλεις μπρος τη μηχανή και θα κάνεις και την πρώτη σου βόλτα. Αρχικά ο καθηγητής θα σου μάθει να παίζεις τον συμπλέκτη και το γκάζι – κάτι σαν τα πρώτα βήματα που κάνεις όταν μαθαίνεις ποδήλατο χωρίς ροδάκια! Μόλις βεβαιωθεί ότι δεν «πετάς» η αλλιώς αφήνεις τον συμπλέκτη απότομα και συγχρονίζεις το γκάζι απαλά, βάζεις πρώτη και ξεκινάς για την πρώτη σου βόλτα. Αφού γίνουν κάποια μαθήματα στα όποια απλά θα κάνεις βόλτες ως εκκολαπτόμενη σοφερίνα, θα ακολουθήσουν τα μαθήματα παρκαρίσματος και οπισθογωνίας. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα 12 μαθήματα δεν είναι αρκετά για να σου μάθουν άψογο παρκάρισμα, καθώς αυτό θα το καταφέρεις μόνον αν βγεις στο δρόμο και εξασκηθείς. Σε αυτό το διάστημα, ωστόσο, θα μάθεις τα βασικά βήματα του πώς να παρκάρεις δεξιά και αριστερά του δρόμου. Όσο για την οπισθογωνία, προφανώς και δεν είναι εξίσωση πέμπτου βαθμού, αλλά αρκεί να συγκεντρωθείς σε αυτό που σου λέει ο καθηγητής σου, σίγουρα μετά από μερικές προσπάθειες θα τα καταφέρεις !!!

inthestreet

Βήμα τρίτο: Η ημέρα των εξετάσεων! Όλοι, όσο καλοί κι αν είμαστε, την ημέρα αυτή ένα άγχος το ‘χουμε, ωστόσο οφείλω να σε ενημερώσω ότι οι εξετάσεις διαρκούν είκοσι με εικοσιπέντε λεπτάκια!!! Αρχικά οι εξεταστές ελέγχουν τα στοιχειά σου και ακολούθως, πριν ξεκινήσεις την διαδρομή σου που αποτελεί και την κυρία εξέταση, θα σου τεθούν κάποιες ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις είναι συγκεκριμένες και σου δίνονται στα τελευταία μαθήματα πριν τις εξετάσεις από τον καθηγητή σου. Μπορείς ακόμα και να του ζητήσεις να σε ρωτάει κατά διαστήματα ώστε να ελέγχεις τον εαυτό σου. Εν συνεχεία θα σου ζητηθεί να βάλεις μπροστά. Στο σημείο αυτό μπορεί να σε ρωτήσουν την διαδικασία εκκίνησης του οχήματος και, αφού απαντήσεις, κάνοντας το πράξη ξεκινάς την οδήγηση. Συνήθως είναι ένα τετράγωνο στο οποίο έχεις εξασκηθεί κατά την διάρκεια των μαθημάτων σου, όποτε δεν χρειάζεται κανένα άγχος. Είναι σίγουρο ότι θα πρέπει από τη πλευρά σου να είσαι προσεκτική καθώς οι εξεταστές ενδιαφέρονται πολύ για τα σήματα ΚΟΚ. Αφού βεβαιωθούν ότι προσέχεις τις πινακίδες και οδηγείς με βάση τον ΚΟΚ, θα σου ζητηθεί ένα παρκάρισμα και μια οπισθογωνία.

Αφού πετύχεις και τα δυο τελευταία στάδια, είναι πια σίγουρο: το δίπλωμα σού ανήκει!

Σοφερίνες μου ετοιμαστείτε, οι δρόμοι μας περιμένουν!!!!!