Από την τρίχα μέχρι… το κάγκελο

Δήμητρα Παπαϊωάννου

Λοιπόν, πήρατε κουτάβι! Το σκεφτόσασταν πολύ καιρό και τελικά το πραγματοποιήσατε. Η ζωή με τα κατοικίδια έχει να προσφέρει πολλά: παιχνίδι, αγάπη, πίστη, συντροφικότητα, τρίχα… Η τρίχα μπαίνει σε αυτά που σου προσφέρει αυτού του είδους η συγκατοίκηση, γιατί είναι πραγματικά μεγάλη η προσφορά! Έχει την ιδιότητα να κολλάει σε όλων των ειδών τα υφάσματα, από τα ρούχα μέχρι και τους καναπέδες σας και να μη φεύγει εύκολα. Και μη ξεγελαστείτε από το μήκος της τρίχας. Η κοντή τρίχα μπορεί να φαίνεται πιο εύκολη αλλά «καρφώνεται» σε κάθε λογής ύφασμα και δεν απομακρύνεται εύκολα. Από το πέρασμα της τρίχας φυσικά δε θα γλίτωνε και η ταπετσαρία του αυτοκινήτου σας. Γιατί είτε πρόκειται για μια απλή επίσκεψη στον κτηνίατρο είτε για ένα πολυήμερο ταξίδι, κάποια στιγμή ο σκύλος σας θα γίνει συνεπιβάτης σας στο αυτοκίνητό. Για αρχή μια καλή αλλά χρονοβόρα τακτική, που δε λύνει το πρόβλημα αλλά μπορεί να περιορίσει λίγο την ποσότητα της τρίχας, είναι να χτενίζουμε το ζωάκι μας πριν την είσοδό του στο αυτοκίνητο.

Εμείς και η Simba, ένα αγαπησιάρικο Dogo Argentino, πάμε πολλές βόλτες στην πόλη και ταξιδάκια έξω από αυτήν, οπότε η εισβολή της στο αυτοκίνητο ήταν αναπόφευκτη. Ξεκινήσαμε λοιπόν με το κλουβί μεταφοράς. Όλα τέλεια φυσικά, αυτή ασφαλής και εμείς ήσυχοι. Πουθενά τρίχα. Δημιουργήθηκε όμως θέμα χώρου γιατί μιλάμε για ένα σκυλί 42 κιλών, που θέλει να έχει συνέχεια επαφή με την υπόλοιπη οικογένεια, όπως και πολλά άλλα ζωάκια συντροφιάς, λίγο τρελούτσικο και παιχνιδιάρικο, που ασφυκτιούσε στο κλουβί μετά από λίγο. Οπότε αυτό καταργήθηκε, βγήκε η εταζέρα και η Simba μπήκε στο πορτ μπαγκαζ χωρίς το κλουβί. Για να μη τα πολυλογώ, στην πρώτη βόλτα βρέθηκε σε χρόνο dt να μου γλείφει το αυτί από το πίσω κάθισμα. Όπου κι αν ακούμπησε, είχε αφήσει το σημάδι της, και ήταν μεγάλο! Λευκή τρίχα κολλημένη κυριολεκτικά παντού, σαν στρώμα χιονιού. Το αστείο ήταν ότι την επόμενη μέρα, πριν προλάβει να καθαριστεί το αυτοκίνητο,  μπήκαν πίσω ντυμένες με τα καλά τους η μαμά και η γιαγιά του άντρα μου! Δεν είπαν τίποτα, αλλά νομίζω ένα μικρό εγκεφαλικό το έπαθαν μόλις είδαν το «στρωμένο» κάθισμα!!

Αλλαγή τακτικής λοιπόν, και για λόγους ασφάλειας (δικής μας και δικής της), και για να μη γεμίζει παντού τρίχα το αυτοκίνητο. Aγοράσαμε ειδικό σαμαράκι, με ζώνη ασφαλείας που κουμπώνει στο πίσω κάθισμα. Οι αποσκευές μπήκαν, το σκυλί δέθηκε και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας. Δε θα σχολιάσω αυτή τη στιγμή το πώς τελικά αυτή η ζώνη φαγώθηκε από το αθώο κουταβάκι μας (ίσως σε κάποιο άλλο κείμενο) αλλά το ότι έτσι ήταν, πάνω από όλα, ασφαλής. Και πάλι, όμως, στη θέση που ήταν δεμένη, το στρώμα τρίχας είχε προστεθεί επικίνδυνα στο υπόλοιπο του προηγούμενου στρώματος (το οποίο δεn κατάφερε να αφαιρέσει τελείως το καθαριστήριο και μας πήρε και παραπάνω χρήματα για τον κόπο του). Επόμενη δοκιμή η κουβέρτα προστασίας καθισμάτων. Δένει στα προσκέφαλα των πίσω και μπροστά καθισμάτων. Η αλήθεια είναι ότι προστατεύει αποτελεσματικά τα καθίσματα του αυτοκινήτου οπότε είναι μια καλή λύση. Εμάς δε μας βόλεψε γιατί έχει ένα θέμα με το βάλε-βγάλε κάθε φορά και δεν ήταν πολύ πρακτικό στο καθάρισμα του. Η Simba μπαίνει πολύ συχνά αν όχι κάθε μέρα στο αυτοκίνητο, οπότε χρειαζόμασταν κάτι και χωρίς πολλές διαδικασίες, και να είναι το αυτοκίνητο σε κατάσταση υποδοχής επιβατών στα πίσω καθίσματα πιο γρήγορα.

Επόμενη και τελευταία στάση σε ότι αφορά τη μετακίνησή μας με το αυτοκίνητο, το κάγκελο του πορτ μπαγκαζ. Αν είχαμε μουσική υπόκρουση εδώ θα πήγαινε ένα ΤΑ ΤΑ!!!! Στηρίζεται πάνω από τα πίσω καθίσματα και ουσιαστικά χωρίζει το πορτ μπαγκαζ από το υπόλοιπο αυτοκίνητο. Ο σκύλος παραμένει στη θέση του οπότε δε λερώνει παντού με τρίχα, έχει οπτική επαφή με το υπόλοιπο «πλήρωμα» κάτι που αρέσει στους τετράποδους φίλους μας και φυσικά είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Και με ένα πλαστικό πατάκι μπορείς πολύ εύκολα και γρήγορα να έχεις καθαρό αυτοκίνητο και πάλι, έτοιμο να υποδεχθεί τους επιβάτες του, ακόμα και ντυμένους με τα καλά τους! Στη δική μας περίπτωση αυτό φάνηκε σωτήριο, ήταν η λύση που ψάχναμε. Μετά από λίγο προσθέσαμε και το δεύτερο βολικό κομμάτι. Ένα κάγκελο που χωρίζει το πορτ μπαγκαζ στη μέση δημιουργώντας χώρο και για τις αποσκευές γιατί είναι ωραίο να γνωρίζεις καινούρια μέρη παρέα με το σκύλο σου αλλά χωρίς αποσκευές δε θα φτάσεις και πολύ μακριά!

Εάν δεν υπάρχει χώρος στο πορτ μπαγκαζ για το μικρό σας φίλο, η καλύτερη επόμενη λύση είναι ο συνδυασμός της ζώνης-σαμαράκι και της ειδικής κουβέρτας για τα καθίσματα. Όσο για το καθάρισμά της, μια ηλεκτρική σκούπα θα βοηθούσε πολύ.

Τώρα για την ταπετσαρία σας, έπειτα από τις δοκιμές, η καλύτερη λύση είναι ένα πλυντήριο αυτοκινήτων για εξονυχιστικό καθάρισμα, μην περιμένετε θαύματα από την πρώτη φορά, είπαμε η τρίχα επιμένει, αλλά αν ο σκύλος δεν ξανακουμπήσει στη ταπετσαρία μετά από 2 φορές θα είναι σαν καινούριο!

Παρ’ όλα αυτά, αν ήδη συγκατοικείτε με έναν υπέροχο και πιστό τετράποδο σύντροφο ξέρετε πολύ καλά ότι η τρίχα βρίσκεται παντού, τόσο πολύ που ίσως πια δε σας ενοχλεί και τόσο.

Εξάλλου, ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο ζείτε μέσα σε αυτό για λίγες ή πολλές ώρες, αναπόφευκτα θα λερωθεί και, κατά τη γνώμη μου, όσο πιο πολύ «λερώνεσαι» τόσο καλύτερα περνάς!

Καλά και ασφαλή ταξίδια λοιπόν, για σας και για τους τετράποδους φίλους σας!