Μια βόλτα στο ατελιέ του Giovanni Michelotti

Μαριάννα Λαζαρίδου

O Giovanni Michelotti θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος σχεδιαστής αυτοκινήτων όλων των εποχών. Τορινέζος στην καταγωγή, γεννιέται το 1921 και μόλις στα δεκατέσσερά του χρόνια χτυπάει την πόρτα του μεγαλύτερου παραγωγού αμαξωμάτων, Farina, για να μπει στην ομάδα του ως βοηθός. Μαθαίνοντας την τέχνη πολύ καλά, ξεκινάει να υπογράφει δικά του έργα και πολύ σύντομα, μετά τον πόλεμο, αποφασίζει να φτιάξει το δικό του στούντιο. Παράλληλα με το στούντιο διατηρεί και ένα συνεργείο στο Τορίνο, σχεδιάζει για την Ferrari και συνεργάζεται με τους πιο γνωστούς Ιταλούς παραγωγούς αμαξωμάτων της εποχής, Vignale, Bertone, Ghia και Allemanno.

Με την ιδιαιτερότητά του στο design, κινεί σύντομα το ενδιαφέρον ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες του αναθέτουν το σχεδιασμό αυτοκινήτων, τόσο βασικής σειράς όσο και ειδικών μοντέλων. Το design γίνεται η βασική εργασία του Michelotti και τα καταπληκτικά του σχέδια προτιμούνται από εταιρείες όπως η BMW και η Triumph.

To 1960 παρουσιάζει και το πρώτο αυτοκίνητο δικής του παραγωγής, την OSCA 1600.

michelotti3

Ως σχεδιαστής, ο Michelotti, ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να ακολουθήσει τη μόδα, σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, την όριζε εκείνος. Χαρακτηριστικά πολλών μοντέλων του είναι οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και η λεπτότητα των πλευρών των αμαξωμάτων.

Maserati Indy - Giovanni Michelotti για την Carrozzeria Vignale
Maserati Indy – Giovanni Michelotti για την Carrozzeria Vignale

Μετά το θάνατο του το 1980, ο Michelotti άφησε στον γιο του Edgardo, επίσης σχεδιαστή, την συλλογή των 1200 μοντέλων της καριέρας του.

Michelotti Shellette, ένα αυτοκίνητο για την παραλία

michelotti1

Το 1969, ο Giovanni Michelotti σε συνεργασία με τον σχεδιαστή γιωτ Phillip Schell σχεδίασαν την Michelloti Shellette, ένα αυτοκίνητο βασισμένο στο Fiat 850 αλλά διαμορφωμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί την οδήγηση στις διακοπές και βασικά στην παραλία. Η καταπληκτική Shellette, που αγαπήσαμε με την πρώτη ματιά, είχε ζωηρό γαλάζιο χρώμα, οροφή σαν ομπρέλα θαλάσσης και ψάθινα καθίσματα. Συμπεριλάμβανε stereo και κλιματισμό.

michelotti2

Η παραγωγή του μοντέλου αυτού ήταν πολύ μικρή, μόλις 80 αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων οδηγούσε η JackieO στις βόλτες της στον Σκορπιό και ένα η βασίλισσα της Ολλανδίας, στην οποία χαρίστηκε από τον ίδιο τον διευθυντή της DAF, αυτοκινητοβιομηχανία που ανέλαβε την παραγωγή του συγκεκριμένου μοντέλου. Μια από τις Shellette που κυκλοφορούν ακόμα πωλήθηκε σε δημοπρασία στην Αμερική το 2013, σε τιμή 33.522 ευρώ.

michelotti4