Μια βόλτα στο Μουσείο!

Γρηγόρης Μυστιλιάδης

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει στη ζωή μας το διαδίκτυο, είναι η δυνατότητα να «παρακάμπτουμε» τις αποστάσεις. Μπορούμε πια να δούμε, να ακούσουμε, να περιπλανηθούμε σε πράγματα και τόπους πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την καθημερινότητά μας, κατορθώνοντας έτσι, έστω και από απόσταση, έστω και ηλεκτρονικά, να απολαύσουμε εικόνες που μερικές δεκαετίες πριν θα μπορούσαμε μόνο να τις ακούμε σε αφηγήσεις.

1st_Floor_-_Mullin_Gallery

Οι διαδικτυακοί τόποι που παρουσιάζουν το εσωτερικό αλλά και εκθέματα μουσείων είναι μια από τις καλύτερες εκφάνσεις αυτής της χρήσιμης υπηρεσίας που μας παρέχεται στην οθόνη του υπολογιστή μας. Γιατί μπορεί ως προορισμοί να είναι αρκετά υποτιμημένοι από την πλειονότητα του κόσμου που ταξιδεύει, όμως δεν είναι με τίποτα παρωχημένοι: ένα κτίριο που μέσα του φυλάσσει και διατηρεί ανέπαφη την ιστορία μιας χώρας, μιας εταιρείας, μιας ομάδας, ενός αθλήματος, ενός οποιουδήποτε ανθρώπινου πάθους, δεν μπορεί παρά να προκαλεί πάντα το ενδιαφέρον μας.

IMG_0657

Το Petersen Automotive Museum του Λος Άντζελες είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία αφιερωμένα στην αυτοκίνηση που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που πέραν της μουσειακής του λειτουργίας διοργανώνει συχνά και εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και εκδηλώσεις σχετικές με τον κόσμο του αυτοκινήτου. Το Μουσείο Petersen ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1994 από τον εκδότη Ρόμπερτ Πέτερσεν και τη σύζυγό του, Μάρτζι, και πλέον λειτουργεί υπό την καθοδήγηση και διαχείριση του Ιδρύματος Petersen Automotive Museum. Η σημερινή του αξία υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο, σχεδιασμένο από τον Γουέλτον Μπέκετ, το οποίο για περισσότερα από 20 χρόνια λειτούργησε ως ένα από τα πρώτα μεγάλα πολυκαταστήματα του Λος Άντζελες.

3rd_Floor_-_Milestones_Gallery

Το Δεκέμβρη που πέρασε το Μουσείο ολοκλήρωσε μια μεγάλη ανακαίνιση και έναν εκτεταμένο επανασχεδιασμό, που το κράτησαν κλειστό για περισσότερους από δύο μήνες. Πλέον, το Μουσείο διαθέτει τρεις ορόφους γεμάτους με εντυπωσιακά εκθέματα, που περιλαμβάνουν και αρκετά αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν σε κινηματογραφικές ταινίες και έχουν, πλέον, ιδιαίτερη συλλεκτική αξία, όπως το Volkswagen Beetle του 1963 που «πρωταγωνίστησε» ως Χέρμπι στην ομώνυμη σειρά ταινιών, το Ford Thunderbird του 1966 από την ταινία «Θέλμα & Λουίζ», η Ferrari 308 GTS Targa που οδήγησε ο Τομ Σέλεκ στην τηλεοπτική σειρά «Magnum PI», το «Batmobile» που οδήγησε ο Μάικλ Κίτον στις δύο ταινίες που υποδύθηκε τον Μπάτμαν και πολλά άλλα. Ασφαλώς, διαθέτει και μια τεράστια συλλογή από θρυλικά μοντέλα κάθε εταιρείας, τα οποία προκαλούν δέος.

Batcycle_Batmobile1989_2

Το Μουσείο Petersen διαθέτει ακόμα αίθουσα με τέχνη αφιερωμένη στο αυτοκίνητο, ένα πολυτελέστατο εστιατόριο αλλά και ένα εντυπωσιακό Roof garden. Και όλα αυτά, ή τουλάχιστον τα περισσότερα εξ αυτών, μπορεί πλέον να τα απολαμβάνει ο καθένας, έστω κι από τον καναπέ του σαλονιού του, μέσω των υπηρεσιών που προσφέρει το διαδίκτυο! Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου (www.petersen.org), αλλά και μια μικρή περιήγηση που έχει ετοιμάσει για σας η google maps, και απολαύστε έναν από τους σημαντικότερους «ναούς» της αυτοκίνησης στις ΗΠΑ!

AstaireRolls_McQueenJaguar_2