Περιποίηση του δέρματος το Χειμώνα

Δέσποινα Νικολουδάκη

Ο χειμώνας, αν και αγαπημένη εποχή, απαιτεί ιδιαίτερη περιποίηση του δέρματος. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμες οι συμβουλές από κάποιον ειδικό.

  • Οι έντονες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, δηλαδή οι χαμηλές θερμοκρασίες, η υγρασία και ο αέρας, αφυδατώνουν υπερβολικά το εκτεθειμένο δέρμα του προσώπου και των χεριών.
  • Το ίδιο συμβαίνει και στα χέρια όσων τα πλένουν συχνά και με κρύο νερό, ή κάνουν συχνή χρήση αντισηπτικών σαπουνιών για πρόληψη των χειμερινών λοιμώξεων, καθώς τα αντισηπτικά αυτά αφαιρούν τον προστατευτικό μανδύα του δέρματος.heimona1
  • Ούτε το ζεστό νερό βοηθάει, όμως, ιδίως όταν γίνονται παρατεταμένα ντους ή μπάνια που είναι μεν ευχάριστα γιατί ζεσταίνουν το σώμα, ξηραίνουν όμως πολύ το δέρμα, διότι απομακρύνονται όλα τα φυσικά λιπίδια της επιδερμίδας.
  • Ακόμα και ο θερμός και ξηρός αέρας των καλοριφέρ και air–condition προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα.

Όταν αμελείται η απαραίτητη φροντίδα ώστε να διατηρηθεί η όψη του δέρματος όμορφη και υγιής, εκείνο εμφανίζει έντονη ξηρότητα, ξεφλουδίζει και, σε μερικά ευαίσθητα σημεία όπως τα χείλη και τα χέρια, σκάει. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αντιαισθητικό, καθώς συχνό σύμπτωμα της ξηρότητας είναι και ο ενοχλητικός κνησμός, ενώ η απώλεια της συνοχής των κυττάρων έχει ως αποτέλεσμα να εισέρχονται ευκολότερα μικρόβια και ιοί στον οργανισμό, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία.

Ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες είναι εφικτή η διατήρηση υγιούς και νεανικής επιδερμίδας στο πρόσωπο και τα χέρια, ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα:

  • Είναι απαραίτητη η καθημερινή ενυδάτωση του προσώπου και του σώματος με πλούσιες ενυδατικές κρέμες και όχι λάδια. Στη σύνθεση των κρεμών αυτών περιλαμβάνονται ενυδατικά και καταπραϋντικά συστατικά, που συγκρατούν το νερόheimona3 στους ιστούς και αποτρέπουν την αφυδάτωση. Παράλληλα, ανακουφίζουν από τον κνησμό και την αίσθηση «τραβήγματος». Δεν αμελείται η χρήση κατάλληλης ενυδατικής κρέμας και στα χέρια, ενώ βοηθά σε μεγάλο βαθμό η χρήση γαντιών για να τα προστατέψουν από την υπερβολική έκθεση στο κρύο. Επίσης, όσον αφορά τα χείλη, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο κρύο και την ξηρότητα της ατμόσφαιρας, πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλα sticks ή κρέμες για να τα προστατεύουν. Να τονιστεί εδώ ότι η χρήση του αντηλιακού στο πρόσωπο είναι απαραίτητη και το χειμώνα, αφού ο ήλιος χειμώνα – καλοκαίρι απειλεί με φωτογήρανση του δέρματος.
  • Ειδικά αφρόλουτρα με ενυδατικά στοιχεία κατάλληλα για το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ξηρότητας. Για συχνό πλύσιμο χεριών συνιστώνται ειδικά σαπούνια, καθώς και ενυδατικές κρέμες χεριών. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να είναι απολαυστικό στο τέλος μιας κρύας ημέρας, αλλά το νερό απομακρύνει τη φυσική λίπανση του δέρματος και το ξηραίνει, οπότε η διάρκεια του μπάνιου πρέπει να είναι σύντομη. Επίσης, να μη χρησιμοποιούνται σκληρά σφουγγάρια και να γίνονται απαλές κινήσεις με την πετσέτα στο δέρμα.
  • Γενικά μέτρα όπως η χρήση υγραντήρα στο δωμάτιο ή η τοποθέτηση ενός ρηχού δοχείου στο καλοριφέρ, εφυγραίνουν την ξηρή ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους και βοηθούν επιπλέον το δέρμα, εμποδίζοντας την αφυδάτωση.
  • Η διαφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας με τους εσωτερικούς χώρους παίζει επίσης ρόλο στις δυσλειτουργίες του δέρματος το χειμώνα. Αποφεύγοντας τις υψηλές θερμοκρασίες στους εσωτερικούς χώρους, μειώνεται κατά το δυνατόν και η διαφορά.
  • Η διατροφή το χειμώνα δεν πρέπει να υπολείπεται σε νερό, παρά το γεγονός ότι η δίψα δεν είναι το ίδιο έντονη με το καλοκαίρι. Το νερό σε επαρκείς ποσότητες είναι απαραίτητο για ένα όμορφο δέρμα, αλλά και για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Η χρήση αλκοόλ και καφεΐνης (καφές, τσάι) καλό είναι να γίνεται με μέτρο διότι προκαλεί αφυδάτωση του δέρματος.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι ο χειμώνας, λόγω περιορισμένης συνήθως ηλιοφάνειας, προσφέρεται για θεραπείες αντιγήρανσης με πήλινγκ, λέιζερ καθώς και κρέμες που περιέχουν αντιγηραντικά συστατικά (οξέα φρούτων, βιταμίνη Α), όπως και χρήση προϊόντων για λεύκανση και εξάλειψη κηλίδων ή θεραπείες για ακμή.

heimona5

Επομένως,  μπορεί ο χειμώνας να είναι μια δύσκολη εποχή για το δέρμα, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα θα γίνει σύμμαχος και όχι εχθρός στην προσπάθειά διατήρησης της όμορφης και υγιούς όψης της επιδερμίδας.

Η Δέσποινα Νικολουδάκη είναι επαγγελματίας αισθητικός.