Για μια καλή μέρα

Ζαχαρούλα Μανώλη

Κάθε μέρα που ξημερώνει είναι ένα μεγάλο δώρο. Κάθε ανάσα που παίρνουμε, κάθε χτύπος της μικρής μας πολύτιμης καρδούλας είναι μία ευλογία. Κάτι τόσο αυτονόητο στη στενή λογική μας, είναι ένα θαύμα από μόνο του. Αν κοιτάξουμε γύρω μας υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να γκρινιάζουμε και να γκρινιάζουμε… Αλλά ας μη ξεχνάμε τους εκατομμύρια λόγους που έχουμε για να χαμογελούμε και να ευχαριστούμε!

Ξεκινώντας τη μέρα, είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε αν θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να απολαύσει ένα μισογεμάτο ποτήρι, ή να μοιρολογεί για ένα μισοάδειο. Πώς θέλουμε να βλέπουμε τη ζωή μας, όσα μας συμβαίνουν, όσα έχουμε; Θέλουμε να εστιάζουμε σε όσα μας στερούν τη δυνατότητα να χαιρόμαστε και να απολαμβάνουμε τη ζωή; Δυστυχώς, συχνά αναλώνουμε τόσο πολλή ενέργεια στο να αναμασάμε σκέψεις για όσα δεν έχουμε, για όσα άσχημα έχουμε βιώσει, για ένα σωρό αρνητικές καταστάσεις.

Από την άλλη πλευρά, μπορούμε απλά να πούμε ένα ευχαριστώ! Η μέρα που ξημερώνει δεν είναι δεδομένη. Αυτό είναι κάτι που το κατανοούμε καλά, όταν περνάμε μέσα από μια δυσκολία. Λέμε πως θα το φυλάξουμε βαθιά μέσα μας, θα το θυμόμαστε και δε θα επιτρέψουμε ξανά στον εαυτό μας να το ξεχάσει. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν κάθε μας μέρα ξεκινάει με ένα «ευχαριστώ».

«Ευχαριστώ» για το ότι ζούμε, για την υγεία μας, την οικογένειά μας, τουςkalimera2 ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν, τις τόσες ευλογίες που απολαμβάνουμε, για όσα έχουμε, για όσα μπορούμε να κάνουμε. Οι δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν, καλώς ή κακώς. Αγκαλιάζοντας τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αγκαλιάζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, μπορούμε να ευχαριστούμε ακόμη και για τα άσχημα. Γιατί αυτά είναι που μας κάνουν να εκτιμούμε τα όμορφα. Μας ωριμάζουν, μας συνεφέρουν, μας κάνουν να συναισθανόμαστε ότι είμαστε άνθρωποι, απλοί και τρωτοί.

kalimera3Πολλές λιακάδες και κελαϊδίσματα μας περιμένουν, αρκεί να ανοίξουμε τα παραθυρόφυλλα. Να αφήσουμε το φως να πλημμυρίσει την καρδιά και το μυαλό μας. Και όχι, ας μη φοβόμαστε ότι θα χαρακτηριστούμε χαζορομαντικοί σε μία εποχή που αυτά δε χωράνε. Εμείς διαμορφώνουμε την εποχή μας. Ας επιλέξουμε την Άνοιξη και όχι τη βαρυχειμωνιά. Πολλές γλυκιές ανοιξιάτικες καλημέρες…

Η Ζαχαρούλα είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ.