Ινές, ψυχή μου – της Ιζαμπέλ Αλιέντε

Χρύσα Γκουγκουσκίδου

Παρά τους συνειρμούς που πιθανότατα θα σας προκαλέσει ο τίτλος, όχι, δεν πρόκειται για άρλεκιν! Αυτή ήταν και η δική μου πρώτη σκέψη όταν, πέρσι το καλοκαίρι, έπεσε στα χέρια μου το συγκεκριμένο βιβλίο. Και οφείλω να ομολογήσω ότι αν δεν επρόκειτο για βιβλίο της Ιζαμπέλ Αλιέντε, το πιθανότερο είναι να μην το ξεκινούσα καν.

Η 73χρονη Χιλιανή συγγραφέας, εξάλλου, είναι από τις πρώτες λατινοαμερικανίδες συγγραφείς που γνώρισαν διεθνή επιτυχία. Γεννημένη στη Λίμα του Περού και ανιψιά του εμβληματικού Προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, η Ιζαμπέλ πήρε το δρόμο της εξορίας μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ και εγκαταστάθηκε στο Καράκας της Βενεζουέλας, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Το 1982 δημοσιεύτηκε «Το Σπίτι των Πνευμάτων» που έτυχε αποθεωτικής αποδοχής τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς, και η φήμη της Αλιέντε εκτοξεύτηκε. Ακολούθησαν 16 ακόμα βιβλία, τα έργα της μεταφράστηκαν σε 30 γλώσσες και πούλησε περισσότερα από 51 εκατομμύρια αντίτυπα!

Allende_Isabel
Η Ιζαμπέλ Αλιέντε

Ευτυχώς, λοιπόν, που το όνομά της αποτελεί εγγύηση. Γιατί αν δεν ξεκινούσα καν το βιβλίο «Ινές, ψυχή μου» (Inés del Alma Mía), θα έχανα την ευκαιρία να «γνωρίσω» μια γυναίκα, η ιστορία της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάκτηση της Χιλής, τον 16ο αιώνα. Μέσα από την αφήγηση της Ινές Σουάρεθ, η πλοκή μας ταξιδεύει στην Ισπανία του 16ου αιώνα και στις αποστολές που ξεκινούσαν απ’ όλη την Ευρώπη, προκειμένου να αναζητήσουν χρυσό και να αποικήσουν τον Νέο Κόσμο, όπως αποκαλούσαν  τότε την Αμερική! Ο άντρας της Ινές φεύγει με μία από αυτές τις αποστολές κυνηγώντας πλούτο και γη και την αφήνει πίσω. Μην αντέχοντας άλλο την ανέχεια, τη φτώχεια και την κοινωνική καταπίεση που υφίσταντο οι γυναίκες εκείνης της εποχής, η Ινές αποφασίζει να πάει να τον βρει. Στο ταξίδι της γνωρίζει τον Πέδρο ντε Βαλδίβια, έναν Ισπανό εξερευνητή, άντρα τολμηρό, γενναίο και σκληρό απέναντι στους εχθρούς του. Μεταξύ τους θα γεννηθεί μια μεγάλη αγάπη και η Ινές θα τον ακολουθήσει στην κατάκτηση της Χιλής και στην ίδρυση της πόλης του Σαντιάγκο, ενώ θα σταθεί δίπλα του όταν ο ντε Βαλδίβια γίνει ο πρώτος Κυβερνήτης της Χιλής.

Το άγαλμα του Πέδρο ντε Βαλδίβια στο Σαντιάγκο
Το άγαλμα του Πέδρο ντε Βαλδίβια στο Σαντιάγκο

Η Ινές Σουάρεθ ήταν, ασφαλώς, υπαρκτό πρόσωπο, όμως τα κατορθώματά της έχουν αγνοηθεί πλήρως από τους ιστορικούς. Έχοντας την «ατυχία» να έχει γεννηθεί γυναίκα, η ζωή της επισκιάστηκε πλήρως από τα κατορθώματα του Πέδρο ντε Βαλδίβια, παρόλο που η ίδια υπήρξε κεντρικό πρόσωπο των εκστρατειών και ασκούσε μεγάλη επιρροή επάνω του.

Στο βιβλίο περιγράφεται γλαφυρά το όραμα και η γενναιότητα των κατακτητών, αλλά συγχρόνως η δίψα για πλούτο και η ωμότητα  με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι ιθαγενείς. Καθώς η ιστορία ξετυλίγεται, πιθανότατα θα σας γεννηθεί το εξής ερώτημα: κατά πόσον είχαν το δικαίωμα οι «κονκισταδόρες» να αφανίσουν ολόκληρους λαούς στο όνομα του πλούτου, της θρησκείας ή του «εκπολιτισμού». Αυτή, όμως,  είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση…

Καλή ανάγνωση!