Οδήγηση και μουσική: Μια σχέση με σκαμπανεβάσματα

Μαριάννα Λαζαρίδου

Το πρώτο μου μάθημα στη Σχολή Οδηγών το θυμάμαι σαν χτες. Μπήκα γεμάτη άγχος αλλά και ενθουσιασμό και περίμενα ανήσυχα να επιστρέψει ο προηγούμενος μαθητής. Μετά από λίγο άνοιξε απότομα η πόρτα και η νέα μου δασκάλα είπε ένα «Γεια σου, είμαι η Κατερίνα, πάμε πάμε γρήγορα γιατί έχουμε παρκάρει κάπως περίεργα έξω από τη σχολή»!

Έτρεξα να την προλάβω και να μπω αμέσως στο μικροσκοπικό άσπρο Nissan Micra!

Μόλις ξεκίνησα δειλά δειλά στο δρόμο, «μπιπ» – ακούω το κουμπί του ραδιοφώνου και τον ήχο να δυναμώνει στο ρυθμό ενός γνωστού για την εποχή τραγουδιού. «Move your body girl!» διέταζε το τραγούδι κι εγώ σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα, μάθαινα όλες τις μικρές λεπτομέρειες και τα κόλπα της οδήγησης, ενώ άκουγα μουσική…

Η μουσική νομίζω πως με βοήθησε να μάθω να οδηγώ και παρέμεινε παντοτινή μου συνεπιβάτης, σε κάθε ταξίδι ή σύντομη διαδρομή. Και αναρωτιόμουν, αυτές τις μέρες που ετοιμάζαμε το Soferina Radio, τι είναι άραγε αυτό που συνδέει τη μουσική με την οδήγηση; Τη βελτιώνει ή μήπως την εμποδίζει, μας βοηθάει με κάποιο τρόπο να συμπεριφερόμαστε καλύτερα στο δρόμο ή απλά μας κάνει να ονειρευόμαστε και να αισθανόμαστε πιο όμορφα; Έψαξα λοιπόν και βρήκα…

Σύμφωνα με τις έρευνες της κοιν. ψυχολόγου Ayça Berfu Ünal, ο οδηγός της πόλης φαίνεται πιο έτοιμος να αντιμετωπίσει ξαφνικές αλλαγές ή να κάνει μανούβρες όταν συγχρόνως ακούει μουσική. Παράλληλα, η μουσική βοηθάει και σε μακρινά ταξίδια εκτός πόλης, αφού κρατά την προσοχή των οδηγών αναπόσπαστη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κατά την Ünal, ο βαθμός επιρροής της μουσικής ποικίλλει ανάλογα με τα διαφορετικά επίπεδα ικανότητας οδήγησης και εμπειρίας των οδηγών.

Οι Brodsky και Slor (Brodksy&Slor 2013) σε μελέτη τους για τους νέους οδηγούς και τη μουσική που ακούν παρουσίασαν κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Οι νέοι οδηγοί δεν είναι προσεκτικοί όταν ακούν την αγαπημένη τους μουσική καθώς οδηγούν, περισσότερο προσεκτικοί είναι όταν δεν ακούν μουσική, ενώ ανεβαίνει αισθητά το επίπεδο προσοχής τους όταν η μουσική είναι επιλεγμένη από τους εξεταστές τους!

Ένα ακόμα ενδιαφέρον συμπέρασμα σχετικών μελετών, είναι η διαφορά μεταξύ νέων ανδρών και γυναικών οδηγών. Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, οι γυναίκες είναι αυτές που κάνουν τα λιγότερα λάθη στην οδήγηση όταν ακούν την αγαπημένη τους μουσική. Μήπως αυτό οφείλεται στη διαφορά που λέγεται πως έχουν τα δυο φύλλα στο multitasking;

Μια ενδιαφέρουσα Ολλανδική έρευνα εστιάζει στην επιρροή της μουσικής στην οδήγηση σε σταθερή, μονότονη κίνηση. Και στην περίπτωση αυτή βρέθηκε πως η μουσική ενισχύει την προσοχή του οδηγού.

Η έρευνα της Philips Research Laboratories, που αναλύει την επιρροή της μουσικής στη διάθεση των οδηγών έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Η μουσική, αποκαλύπτει η έρευνα, κρατά τη διάθεση των οδηγών σταθερή, χαμηλώνει τον ρυθμό της αναπνοής και δεν επηρεάζει καθόλου τους παλμούς. Το σημαντικότερο είναι πως μπορεί η μουσική να βοηθήσει αποτελεσματικά σε πιο απαιτητικές συνθήκες οδήγησης, για παράδειγμα σε στενούς δρόμους.

drivesing1ok

Τώρα, τι γίνεται όσον αφορά την ένταση της μουσικής στην οδήγηση; Και εδώ τα αποτελέσματα αμερικανικών ερευνών είναι εντυπωσιακά! Αυξάνοντας την ένταση χαμηλώνει η συγκέντρωσή μας στην οδήγηση, μάλιστα όταν φτάσει τα 95 decibel ο ήχος, τότε ο οδηγός αντιδρά 20% πιο αργά απ’ ό,τι προσδοκάται σε ξαφνικές εναλλαγές την ώρα της οδήγησης.

Αλλά και η ποικιλία στην μουσική που ακούμε μπορεί να επηρεάσει και να μειώσει την προσοχή του οδηγού. Όταν προσπαθούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε πολλά τραγούδια μιας playlist η προσοχή μας αποσπάται συνεχώς. Πιο μικρή λοιπόν playlist Mp3 στο αυτοκίνητο συνιστά, αυτή τη φορά, η έρευνα του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison!

Υπάρχει μια πληθώρα ερευνών που έχουν γίνει κατά καιρούς για το θέμα της μουσικής κατά την οδήγηση. Ερμηνεύοντάς τις, μπορούμε να καταλάβουμε ότι, τελικά, η σχέση της μουσικής με την οδήγηση δεν είναι απλή, το αντίθετο μάλιστα: έχει πολλά σκαμπανεβάσματα.

Ίσως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνοδεύουμε την οδήγησή μας με μουσική, ακολουθώντας όμως κάποια μικρά tips καλής συμπεριφοράς σε αυτήν τη σχέση μας!

Πριν ξεκινήσετε λοιπόν, επιλέξτε ποια είναι η playlist σας για αυτήν τη συγκεκριμένη διαδρομή. Παλαντζάρετε την ένταση και γυρίστε το κλειδί στη μηχανή!

11086686_873475866048461_1320685839_n

Πηγές: http://blog.esurance.com, Brodksy & Slor 2013, Ayça Berfu Ünal http://www.researchgate.net/profile/Ayca_Unal 

Ακούστε την Soferina