Αψηφώντας τους αμμόλοφους της ερήμου με μια Enduro

Δέσποινα Καστανάκη

Η Πολυτίμη Κυριακοπούλου είναι μητέρα τεσσάρων κοριτσιών και αρχιτέκτων. Είναι λάτρης της φύσης, αλλά και των δύο τροχών, μια γυναίκα δυναμική που λατρεύει την περιπέτεια. Οδηγεί μοτοσικλέτες από τα 16 της, ενώ πριν λίγα χρόνια ξεκίνησε μαθήματα με μοτοσικλέτα enduro σε χωμάτινες διαδρομές. Η εμπλοκή της με τους αγώνες ξεκίνησε όταν γνωρίστηκε με ανθρώπους που συμμετείχαν ερασιτεχνικά σε αγώνες εκτός δρόμου. Στον πρώτο της αγώνα είχε πολλή αγωνία, αλλά προσπάθησε να τον αντιμετωπίσει περισσότερο σαν μια βόλτα στο βουνό, παρά σαν αγώνα. Το 2006 αγόρασε ένα BMW HP2 στα 1200 κυβικά και με αυτό ξεκίνησε την επαφή της με το χώμα. Άρχισε να τρέχει σε μικρούς αγώνες πλοήγησης, δηλαδή σε μονοήμερα trail-rides στην Ελλάδα. Το 2008 την κέρδισε τελικά το χώμα, γιατί της άρεσε να παίρνει την παρέα της και να χώνονται στο δάσος. Το 2008, με μια Husaberg FE450, έλαβε μέρος στον πρώτο της αγώνα. Ακολούθησαν πολλοί, και πάντα με καλούς τερματισμούς. Όταν φτάνει στον τερματισμό δεν σκέφτεται την θέση που έχει καταλάβει – νιώθει ικανοποιημένη που κατάφερε να φτάσει ως το τέλος.

ENDURO4

Το 2010, αφού είχε βελτιωθεί αρκετά, ασχολήθηκε πιο σοβαρά με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, τρέχοντας και σε αγώνες του εξωτερικού, όπως στην Αλβανία και την Βουλγαρία. Έπειτα συμμετείχε στο Rally Tuareg: στον πρώτο της αγώνα εκτός Ευρώπης και σε τέτοιο αμμώδες τερέν, η Πολυτίμη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στην τρίτη θέση στο βάθρο των γυναικών με 7 συμμετοχές, ενώ κατέλαβε την 27η θέση στην κατηγορία Amateur ανάμεσα σε 60 συμμετοχές. Από το 2010 κι έπειτα λαμβάνει μέρος σε αγώνες ράλλυ εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ δύο φορές έχει συμμετάσχει σε 24ωρο αγώνα αντοχής. Το να ταξιδεύει σε μαγικά μέρη, να οδηγεί την μοτοσικλέτα της, να την προετοιμάζει για τον επόμενο αγώνα και να τερματίζει κερδίζοντας, είναι για εκείνη η κινητήριος δύναμη και ο στόχος ζωής. Κάθε φορά που βγαίνει στο βουνό για κάποια προπόνηση, κάποιον αγώνα ή για μια βόλτα με τους φίλους της, ξεφεύγει από την καθημερινότητα. Το μυαλό της καθαρίζει από σκέψεις και έννοιες, το σώμα γυμνάζεται και επιστρέφει στο σπίτι με καλύτερη διάθεση, περισσότερο κέφι, ανανεωμένη, αφού για ακόμα μία φορά είναι σώα, πλήρης, υγιής και ικανοποιημένη που τα κατάφερε.

Της δόθηκε απρόσμενα η δυνατότητα να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο της όνειρο, να συμμετάσχει σ’ έναν πολυήμερο αγώνα rally, οδηγώντας στην έρημο της Αφρικής. Ήταν κάτι που το είχε σκεφτεί πολλές φορές, αλλά πίστευε ότι ήταν απρόσιτος στόχος για εκείνη. Έτσι, παρ’ όλους τους δισταγμούς της, πήρε μια δύσκολη απόφαση σε δύσκολους καιρούς, μην μπορώντας να αφήσει μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη. Η συμμετοχή και μόνο σ’ έναν αγώνα σαν κι αυτόν που έλαβε μέρος, είναι κάτι μοναδικό. Μια αξέχαστη εμπειρία που πραγματικά αξίζει να ζήσει κανείς. Σίγουρα απαιτείται χρόνος και χρήματα για την προετοιμασία της μοτοσικλέτας και του αναβάτη. Σωστή οργάνωση και προγραμματισμός, προπόνηση και καλή φυσική κατάσταση. Αλλά το κυριότερο είναι η μεγάλη επιθυμία και το πείσμα για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Είναι, ίσως, ένα όνειρο ζωής, που η Πολυτίμη κατάφερε να πραγματοποιήσει!

ENDURO2

ENDURO5Οι γυναίκες που ασχολούνται με το enduro στην Ελλάδα φτάνουν μόλις και μετά βίας τις δέκα, ενώ εκείνες που ασχολούνται συστηματικά και διακρίνονται είναι ακόμα λιγότερες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ωστόσο, η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος για τις γυναίκες αυτές δεν είναι αυτοσκοπός.  Οι αγώνες εκτός δρόμου απαιτούν πολλές ώρες οδήγησης, πολλές φορές για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, με αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε δύσβατα περάσματα, λασπερά μονοπάτια, πετρωτά ανηφορικά ή κατηφορικά, με πιθανές πτώσεις, έκθεση στο κρύο, την βροχή, τον ήλιο, τη σκόνη. Όλα αυτά είναι πιθανώς λόγοι ικανοί να αποθαρρύνουν μια γυναίκα από το να ασχοληθεί, με αποτέλεσμα ο χώρος των αγώνων μοτοσυκλέτας να είναι ανδροκρατούμενος. Η Πολυτίμη, ωστόσο, πιστεύει πως μια γυναίκα που πραγματικά το επιθυμεί, με τη θέληση και την επιμονή της μπορεί να το καταφέρει.

Στόχος και επιθυμία της είναι η συμμετοχή της σε μεγάλες διοργανώσεις αγώνων ράλλυ σε ολόκληρο τον κόσμο. Το μεγαλύτερό της όνειρο, είναι να συμμετάσχει στον πιο δημοφιλή αγώνα ράλλυ: στον αγώνα των αγώνων, το Dakar, που φιλοξενείται πλέον στη Νότια Αμερική. Θα συνεχίσει να συμμετέχει σε αγώνες με τη μοτοσικλέτα της για όσο μπορεί να το υποστηρίζει σωματικά, πνευματικά και οικονομικά. Νιώθει πολύ τυχερή που ασχολείται με κάτι που γεμίζει τις «μπαταρίες της». Αγαπάει τη μοτοσικλέτα της και απολαμβάνει την οδήγηση ακόμα και μέσα στην πόλη που ζει: την πολυπληθή, γεμάτη κίνηση Αθήνα. Της αρέσει να ταξιδεύει και να ανακαλύπτει καινούργιους τόπους, να εξερευνά τις φυσικές ομορφιές σε κάθε γωνιά της γης. Της ευχόμαστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει όλα τα όνειρά της και να την βλέπουμε πάντα στο βάθρο των νικητών, να δίνει κίνητρο στις γυναίκες που θέλουν ή και ασχολούνται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό να πάρουν θέση στον χώρο των αγώνων!