Αντωνία Αμπατζίδου: Δεξιοτέχνης στην άσφαλτο και στο κομμωτήριο!

Δέσποινα Καστανάκη

Το πάθος για τα γρήγορα αυτοκίνητα και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό (φόρμουλα, ράλι, δεξιοτεχνίες, drifting και πολλά ακόμη), συνήθιζε να είναι ίδιον των αντρών. Ωστόσο, η Θεσσαλονικιά Αντωνία Αμπατζίδου διαψεύδει εδώ και χρόνια τη θεωρία ότι οι άντρες είναι ικανότεροι από τις γυναίκες πίσω από το τιμόνι. Στα 23 της η Αντωνία όχι μόνο «τα βάζει» με τους άντρες στα σπορ γύρω από το αυτοκίνητο, κερδίζοντας συνεχώς διακρίσεις, αλλά παράλληλα εργάζεται ως κομμώτρια, προκαλώντας εντύπωση σε όσους τη γνωρίζουν, οι οποίοι αναρωτιούνται πώς μπορούν να συνδυαστούν τα πιστολάκια, οι χτένες και τα ψαλίδια με τις πίστες καρτ, τα χειρόφρενα και τα γκάζια…

«Είναι κάτι διαφορετικό και μου αρέσει ο συνδυασμός. Η δουλειά μου δεν έχει καμία σχέση με το χόμπυ μου», λέει η Αντωνία, η οποία ακολούθησε την κομμωτική μιμούμενη τα αδέρφια της και μπήκε «με φόρα» στις πίστες καρτ λόγω του πατέρα της, που ήταν πρωταθλητής μηχανοκίνητου αθλητισμού στη Βόρεια Ελλάδα.

image

Όταν η Αντωνία ήταν στην ηλικία των 6 ετών άρχισε να νιώθει μεγάλη αγάπη για τα σπορ αυτοκίνητα και τους αγώνες. Αυτό το πάθος τής το πέρασε ο πατέρας της, Γιώργος Αμπατζίδης, ο οποίος ήταν επί χρόνια πρωταθλητής Βορείου Ελλάδος σε τρία διαφορετικά είδη αγώνων: στο χρονομετρημένο, στο drift και τις δεξιοτεχνίες. Στην αγκαλιά του πατέρα της έμαθε από πολύ μικρή να χειρίζεται το τιμόνι. Έπρεπε, όμως, να φτάσει τα 18 για να οδηγήσει μόνη της, καθώς ο πατέρας της δεν την άφηνε νωρίτερα, της έλεγε να μη παίρνει το αμάξι τους, ούτε κάποιο ξένο, επειδή δεν είχε βγάλει ακόμη το δίπλωμα. Η έφηβη Αντωνία, ωστόσο, δεν μπορούσε να μείνει μακριά από το τιμόνι και οδηγούσε πού και πού κρυφά από τους γονείς της.

Φανερά όμως εκδήλωσε από μικρή την επιθυμία της να ασχοληθεί με την κομμωτική, λόγω του ότι τόσο ο αδερφός όσο και η αδερφή της σπούδαζαν για να γίνουν κομμωτές. Βλέποντάς τους να δημιουργούν περίτεχνα χτενίσματα σε κούκλες, ή να κουρεύουν τους γονείς τους, η Αντωνία ενθουσιαζόταν και περίμενε πώς και πώς να τελειώσει το γυμνάσιο για να παρακολουθήσει και αυτή μια σχολή κομμωτικής. Και έτσι έκανε. Πήγε στη σχολή και παράλληλα δούλευε σε σε ένα κομμωτήριο.Αρχικά ως βοηθός, λούζοντας τις πελάτισσες και σκουπίζοντας το μαγαζί. Στην πορεία, ως επαγγελματίας κομμώτρια. Αυτό που λατρεύει στη δουλειά της, πλέον, είναι να κάνει χτενίσματα και ειδικά τα σινιόν, τα οποία θέλουν φαντασία και τέχνη.

15_dexiotexnia_alp_2014_photo4

Δεν θα ξεχάσει τον πρώτο της αγώνα πριν από πέντε χρόνια στις Σέρρες, ούτε το πρώτο της αμάξι με το οποίο έτρεξε στο χρονομετρημένο, ένα Subaru STI, το κλασικό. Έπειτα πήρε την BMW Z3 που έχει μέχρι σήμερα. Η μεγαλύτερη της διάκριση ήρθε το 2012, όταν βγήκε τρίτη στους αγώνες δεξιοτεχνίας Βορείου Ελλάδος, στην κατηγορία των αντρών. Ήταν κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην ιστορία των αγώνων αυτών. να πάρει τόσο υψηλή θέση γυναίκα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια συμμετοχής της, η Αντωνία έχει συναντήσει 4-5 γυναίκες σε αυτό το σπορ, που όμως τα παράτησαν.

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός προσφέρει πλούσιο θέαμα στους λάτρεις των αυτοκινήτων και  δεν είναι επικίνδυνος, καθώς υπάρχει ασφάλεια με αστυνομία και ασθενοφόρα που είναι standby σε κάθε αγώνα. Ωστόσο, είναι ένα ακριβό σπορ, το οποίο ειδικά λόγω της κρίσης είναι δύσκολο να εξελίξουν οι αθλητές. «Χρειάζονται χορηγοί που πλέον δεν τους βρίσκεις εύκολα. Εμείς πληρώνουμε την αγωνιστική άδεια. Πληρώνουμε τη συμμετοχή, τις βενζίνες, τα λάστιχα, τα service. Και αν θες να συμμετέχεις σε μεγαλύτερους αγώνες χρειάζονται πολλά χρήματα για να εξοπλίσεις το αμάξι καλύτερα», σχολιάζει η Αντωνία.

BMW1

Συνδυάζοντας το πάθος της για το αυτοκίνητο με την δουλειά που αγαπάει, η Αντωνία Αμπατζίδου νιώθει απόλυτα ευχαριστημένη με τη ζωή της και θα της άρεσε στο μέλλον, όταν κάνει οικογένεια, να ασχοληθούν και τα παιδιά της με αυτό το εντυπωσιακό σπορ. Πριν λίγο καιρό βρέθηκε στην πίστα καρτ στα Χανιά, όπου δοκίμασε για πρώτη φορά drift με το αμάξι του κορυφαίου στο είδος, Νίκου Ζιλιμπινάκη. Εκεί ένιωσε ξανά την αδρεναλίνη της να ανεβαίνει στα ύψη και απόλαυσε το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κόσμου, που σύμφωνα με την ίδια: «Ήταν το κάτι άλλο»!

Εμείς ευχόμαστε στην Αντωνία να συνεχίσει να απολαμβάνει το πάθος της για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, να ανέβει πολλές φορές στο βάθρο των νικητών και να ξεχωρίζει για τις οδηγικές της ικανότητες!