Γιατί τα σκυλιά κυνηγούν το αυτοκίνητό μου;

Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Τι είναι αυτό που εκνευρίζει ένα σκύλο και κυνηγά τα αυτοκίνητα; Πόσο επικίνδυνο είναι για τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου; Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί;

Η πραγματικότητα είναι πως συχνά σκυλιά κυνηγούν το αυτοκίνητο μου, και φυσικά όχι μόνο το δικό μου, αλλά ως επί το πλείστον όλα τα συμπαθέστατα ζωάκια που ανήκουν στην οικογένεια των κυνών κάνουν αυτό που κάνουν από την αρχαιότητα έως και σήμερα: Προστατεύουν ή προειδοποιούν τον άνθρωπο. Θα λέγαμε πως του φωνάζουν «μην τρέχεις», «πρόσεχε εσένα και τους γύρω σου». Ή του φωνάζουν επιβλητικά «σταμάτα», γιατί κάνει κάτι αφύσικο

doggies (Αντιγραφή)

Ας πούμε πως καθόμαστε σε μια καφετέρια και πίνουμε το καφεδάκι μας και ξαφνικά περνά ένα αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα. Τι εκνευριστικό που είναι, ο θόρυβος, η ταχύτητα, ο αέρας που αφήνει στα απαέριά του ο όγκος του αυτοκινήτου. Ναι, είναι εκνευριστικό για μας και δυσανασχετούμε, γιατί είναι αφύσικη η ταχύτητά του και ασυναίσθητα νιώθουμε τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει.

Γιατί λοιπόν μας μοιάζει κακό ή επιθετικό που αντιδρούν έτσι τα ζώα;

Τι πρέπει να κάνει η/ο οδηγός όταν ένα σκυλί τον ακολουθεί και κοντά στις ρόδες γαβγίζει επίμονα;

Η/ο οδηγός πρέπει να ελαττώσει την ταχύτητα του αυτοκινήτου, ρίχνοντάς την στα 40-50 χλμ/ώρα. Δεν είναι τυχαίο πως η τροχαία σηματοδοτεί για αυτήν την ταχύτητα εντός πόλης, για την ασφάλεια των πολιτών. Αυτή είναι και η φυσιολογική ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ένα σκυλί και γι’ αυτό δεν του μοιάζει «αφύσικη», έτσι δεν κυνηγά αυτά τα οχήματα που τρέχουν στις δικές του ταχύτητες. Όμως διαλέγει από μακριά, κοιτά, ακούει, αισθάνεται από το έδαφος και στοχεύει αυτό που τρέχει υπερβολικά. Όταν κόψει ταχύτητα το όχημα, το σκυλί σταματά να το κυνηγά.

Ποιος κινδυνεύει όταν ένα σκυλί κυνηγά το αυτοκίνητό μας;

Φυσικά το αυτοκίνητο μάς κάνει να νιώθουμε λίγο αγέρωχοι, γρήγοροι, στην χειρότερη περίπτωση δεν έχουμε την συναίσθηση του κινδύνου. Τι να μας κάνει ένα σκυλάκι που γαβγίζει έξω από το «καβούκι» μας; Λανθασμένη εκτίμηση των πραγμάτων…

Ο σκύλος σίγουρα κινδυνεύει, αλλά θέτει σε κίνδυνο και τον ίδιο τον οδηγό του αυτοκινήτου, και τους επιβάτες του. Μπορεί να προκαλέσει ατύχημα κάνοντας το πιο φυσιολογικό γι’ αυτόν, να κυνηγά το θήραμα του.

Dog-Chase-Bicyle

Τι κάνουμε για να ηρεμήσουμε και να προστατέψουμε εμάς και το σκυλί;

  • Όταν υπάρχει σκύλος που περιμένει σε συγκεκριμένο σημείο κόψτε ταχύτητα και προσπαθήστε να του δώσετε εντολή να σταματήσει.
  • Κρατήστε για την επόμενη φορά ένα στίκερ για σκυλιά ή ένα γλύκισμα, αυτό θα τον ηρεμήσει (μην ανοίγετε εντελώς τα παράθυρα του αυτοκινήτου). Πετάξτε το μακριά από το αυτοκίνητο να απομακρυνθεί. Θα σας περιμένει και την επόμενη φορά, αλλά για διαφορετικό λόγο.
  • Σε άλλη περίπτωση απλά κόψτε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σας.
  • Μπορεί το ζώο να έχει κακές εμπειρίες και να αντιδρά ανάλογα, μείνετε ήρεμοι, το αισθάνεται.
  • Κατεβείτε να το χαϊδέψετε, αυτό φοβάται περισσότερο από εσάς.
  • Περιμαζέψτε το, αν είναι αδέσποτο θα σας το πει ο κτηνίατρος.
  • Υιοθετήστε το, μπορεί να αποκτήσετε τον καλύτερό σας φίλο και να ταξιδεύετε μαζί του με το αυτοκίνητο. Το σίγουρο είναι πως θα σας ζητά και σαν επιβάτης να μην τρέχετε.

476477-dogsdrivingafp-1354863794-186-640x480

Αποφεύγετε με ασφάλεια τα διερχόμενα ζώα, διαφορετικά κινδυνεύετε να εκτροχιαστεί το αυτοκίνητό σας. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, το σώμα ενός άψυχου ζώου γίνεται ένα εμπόδιο θανατηφόρο στην άσφαλτο τόσο για τα υπόλοιπα διερχόμενα αυτοκίνητα, όσο και για δίκυκλα. Άλλωστε ο Νόμος 1197/1981 «Περί προστασίας των ζωών» προβλέπει αυστηρές ποινικές κυρώσεις…