Πλύσιμο αυτοκινήτου, Do it yourself!

Δημήτρης Ταρλαντάς

Τι πιο ωραίο από μία βόλτα με το αυτοκίνητο μία ηλιόλουστη μέρα. Φανταστείτε όμως πόσο θα χαλούσε αυτή η όμορφη εικόνα, αν την βόλτα μας την κάναμε μέσα σε ένα αυτοκίνητο που με δυσκολία διακρίνεις το χρώμα του κάτω από την σκόνη, τις λάσπες ή ότι άλλο το έχει λερώσει, επειδή έχουμε αμελήσει για την καθαριότητά του.

Το τακτικό πλύσιμο πέρα από αισθητικά θεμιτό είναι και καλό για την διατήρηση του χρώματος του αυτοκινήτου σε καλή κατάσταση με το πέρασμα των χρόνων. Ειδικά τα περιττώματα των συμπαθέστατων κατά τα άλλα πτηνών, κάνουν χημικό πόλεμο στο βερνίκι του χρώματος! Τα άλατα της βροχής και η σκόνη, η οποία στις πόλεις αποτελείται και από ρύπους, καταστρέφουν σταδιακά το βερνίκι και τελικά το χρώμα του αγαπημένου μας τετράτροχου φίλου. (TIP: Διατηρώντας το χρώμα στην εργοστασιακή του κατάσταση διατηρούμε και την μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου μας σε υψηλά επίπεδα.)

Ποιο είναι λοιπόν το ιδανικό πλύσιμο για το αυτοκίνητό μας;

Σίγουρα όχι το αυτόματο πλύσιμο με βούρτσα, καθώς αυτό προκαλεί γρατσουνιές στην επιφάνεια του χρώματος. Αν δεν θέλουμε να απευθυνθούμε σε επαγγελματίες του πλυσίματος, γιατί αυτό σίγουρα κοστίζει, μπορούμε να εξοπλιστούμε με 3-4 πολύ βασικά πράγματα, με όρεξη και να βρούμε έναν κατάλληλο χώρο ώστε να καθαρίσουμε μόνοι μας το αυτοκίνητό μας.

Τα απαραίτητα είναι τα εξής:

  1. Σφουγγάρι / γάντι με μία μαλακή και μία πιο σκληρή πλευρά για τις δύσκολες βρωμιές.
  2. Ειδικό σαμπουάν αυτοκινήτου με κερί για καλύτερο αποτέλεσμα και προστασία.
  3. Ειδικό πανί για το στέγνωμα (απομίμηση δέρματος ή πανί μικροϊνών).
  4. Και φυσικά έναν κουβά.

Ιδανικά, βρίσκουμε ένα μέρος με σκιά, καθώς το πλύσιμο του αυτοκινήτου στον ήλιο κάνει το νερό να εξατμίζεται πριν προλάβουμε να ξεπλύνουμε τη σαπουνάδα και έτσι το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να αφήσουμε θαμπά σημεία και άλατα στην επιφάνεια του αυτοκινήτου.

Αρχικά, ξεπλένουμε με νερό και επιμένουμε σε σημεία όπως τα δισκόφρενα (τα οποία μαζεύουν αρκετή σκόνη από τα υλικά τριβής κατά το φρενάρισμα) και οι θόλοι των τροχών. Δημιουργούμε σαπουνάδα στον κουβά και χρησιμοποιούμε το σφουγγάρι/ γάντι για να σαπουνίσουμε το αυτοκίνητο. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε διαφορετικό σφουγγάρι για τα πιο βρώμικα σημεία, όπως οι ζάντες και οι θόλοι. Επιμένουμε στις δύσκολες βρωμιές, τρίβοντας και με την σκληρή επιφάνεια του σφουγγαριού. Έπειτα, ξεπλένουμε τη σαπουνάδα και αμέσως στεγνώνουμε με το πανί.

Ανοίγουμε τις πόρτες και σκουπίζουμε με το πανί το πλαίσιο γύρω από τις πόρτες και τα μαρσπιέ, καθώς είναι σημεία στα οποία μαζεύεται νερό και σκόνη που δεν φεύγουν με το εξωτερικό πλύσιμο .

Όσον αφορά το εσωτερικό του αυτοκινήτου, πέραν του βιολογικού καθαρισμού που μπορεί να μας προσφέρει ένας επαγγελματίας, μπορούμε να φροντίζουμε για την καθαριότητα με πολύ απλά μέσα.

Βγάζουμε και τινάζουμε τα πατάκια ή αν έχουμε χρόνο τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά πριν τα ξαναβάλουμε στο αμάξι. Με ένα ηλεκτρικό σκουπάκι 12Volt (είτε μία ηλεκτρική σκούπα αν έχουμε πρόσβαση σε πρίζα ηλ. ρεύματος) καθαρίζουμε τα καθίσματα και τη μοκέτα. Το ταμπλό είναι εύκολο να καθαριστεί με ειδικά πανάκια καθαρισμού ή με ένα απλό πανί, λίγο βρεγμένο. Τα εσωτερικό των διάφανων επιφανειών καθαρίζεται όπως όλα τα τζάμια, με υγρό καθαρισμού και χαρτί κουζίνας ή παλιές εφημερίδες.

Τέλος, αν θέλουμε να απολυμάνουμε το σύστημα του κλιματισμού και τους αεραγωγούς είναι πολύ εύκολο να το κάνουμε και μόνοι μας, με κόστος μικρότερο των 10 ευρώ. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα απολυμαντικά σπρέι και αμπούλες, τα οποία είτε τα ψεκάζουμε στους αεραγωγούς του κλιματισμού, είτε τα ενεργοποιούμε και τα αφήνουμε να δράσουν στην καμπίνα των επιβατών με τον κλιματισμό ενεργοποιημένο και τα παράθυρα κλειστά, χωρίς φυσικά να παραμείνουμε οι ίδιοι μέσα στο αυτοκίνητο!

Τα προϊόντα αυτά θα εξαφανίσουν άσχημες οσμές οι οποίες προκαλούνται από βακτήρια που αναπτύσσονται στο εσωτερικό των αεραγωγών.

Το πλύσιμο μπορεί να είναι μία ευχάριστη εμπειρία ειδικά αν γίνεται με καλή παρέα, και δροσιστικό όταν γίνεται μία ζεστή καλοκαιρινή μέρα.

 

Στην MGL Parts μπορείτε να βρείτε επαγγελματικά προϊόντα που θα κάνουν το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας, μία εύκολη υπόθεση :

MSHA 100 – Σαμπουάν Αυτοκινήτου
MSHA 100 – Σαμπουάν Αυτοκινήτου
17.1027 Απολυμαντικό σπρέι A/C
17.1027 Απολυμαντικό σπρέι A/C
17.1036 Απολυμαντικό συστήματος AIR CONDITION – 200ml
17.1036 Απολυμαντικό συστήματος AIR CONDITION – 200ml