Θέλεις να ανοίξεις το δικό σου συνεργείο; Μάθε τι χρειάζεσαι!

Δέσποινα Καστανάκη

Tις τελευταίες δεκαετίες, με τη συνεχή αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών, η ζήτηση για το συγκεκριμένο επάγγελμα αυξάνεται ραγδαία. Πλέον, όλες οι κατασκευάστριες εταιρίες επενδύουν σοβαρά στις ομάδες τεχνικής υποστήριξης  (συνεργείο, εξυπηρέτηση μετά την πώληση/after sales, ανταλλακτικά κ.λπ.), με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών. Ως Τεχνικός Αυτοκινήτων, εξασφαλίζεις ένα επάγγελμα με υψηλές αποδοχές και σίγουρο μέλλον. Αντικείμενο της δουλειάς σου είναι να εκτελείς τις εργασίες, τηρώντας τους κανονισμούς ασφάλειας εργασίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, ξέρεις να χρησιμοποιείς με σωστό τρόπο τα εργαλεία, τις συσκευές και τα όργανα ελέγχου για την άσκηση των παρακάτω καθηκόντων:

  • Επισκευή (αποσυναρμολόγηση – συναρμολόγηση) των μηχανών εσωτερικής καύσης, των διαφόρων μηχανισμών και συστημάτων του αυτοκινήτου.
  • Διάγνωση βλαβών των μηχανών εσωτερικής καύσης, των διαφόρων μηχανισμών και συστημάτων του αυτοκινήτου, με τη βοήθεια σύγχρονων διαγνωστικών εργαλείων.
  • Έλεγχο, ρύθμιση και συντήρηση των μηχανών εσωτερικής καύσης, των μηχανισμών και συστημάτων του αυτοκινήτου.
  • Οργάνωση και συντονισμό των εργασιών στο χώρο του συνεργείου.

Μετά λοιπόν από τις κατάλληλες γνώσεις που έχεις δεχθεί θα πρέπει να εργασθείς σαν μηχανοτεχνίτης  ή βοηθός μηχανικού τουλάχιστον για 7 έτη.

Για να ανοίξεις ένα συνεργείο χρειάζεται, σε πρώτη φάση και πιο σημαντική, η «Άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος» και το Πτυχίο Μηχανοτεχνίτη (Τεχνολόγου Οχημάτων ή Μηχανολόγου Μηχανικού). Στη συνέχεια ενώ βρεις τον κατάλληλο επαγγελματικό χώρο θα πρέπει βάσει νόμου να βγάζει άδεια συνεργείου και να είναι πάνω από 100 τετραγωνικά μέτρα.  Σε δεύτερη φάση, πρέπει να προμηθευτείς τα απαραίτητα εργαλεία όπως: έναν εργαλειοφόρο κομπλέ, ανυψωτικό, γρύλο, κροκόδειλο, πιεστική μηχανή, δεξαμενή συλλογής λαδιών, τροχό, δράπανο, πάγκο, τρίποδα, και οπωσδήποτε πλέον ένα διαγνωστικό μηχάνημα και διάφορα εργαλεία τα οποία είναι αναγκαία για κάθε περίπτωση.

Αν έχεις ως υποψήφιος μηχανικός προϋπηρεσία σε μία συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτων, θα πρέπει να προμηθευτείς και τα κατάλληλα εργαλεία για τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, καθώς και το κατάλληλο διαγνωστικό. Τα ανταλλακτικά είναι αναλώσιμα, οπότε δεν χρειάζεται να τα έχεις στο συνεργείο. Μπορείς να τα προμηθεύεσαι ανάλογα με την ανάγκη των διερχόμενων αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, ο Τεχνικός Αυτοκινήτων Οχημάτων αποκτά τις γνώσεις και τις δεξιότητες που τον καθιστούν ικανό να εκτελεί υπεύθυνα, εμπρόθεσμα και με επαγγελματική δεοντολογία τις σχετικές εργασίες στο αυτοκίνητο, ακολουθώντας τις τεχνικές προδιαγραφές του εκάστοτε κατασκευαστή.