Ανακύκλωση Αυτοκινήτων

Ιωάννης Ξηροκώστας

Cover Photo: Περηφανόπουλος Φώτης

Στις μέρες μας, όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει η καθημερινή χρήση εκατομμυρίων μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς ανά την υφήλιο στο περιβάλλον. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα αυτοκίνητα ξεκινάει πριν ακόμη βγουν αυτά στους δρόμους, καθώς απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ενέργειας για την παραγωγή τόσο των επιμέρους υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, όσο και για την κατασκευή των ίδιων των αυτοκινήτων.

Κάτι ακόμη πιο παράδοξο, που οι περισσότεροι αγνοούμε, είναι πως ένα αυτοκίνητο μπορεί να επιβαρύνει το περιβάλλον ακόμη και μετά το τέλος της «ζωής» του. Μέσα σε κάθε μηχανοκίνητο όχημα υπάρχει μία πλειάδα επιβλαβών για το περιβάλλον υλικών, όπως πλαστικά, χημικά προϊόντα και τοξικά υγρά, τα οποία αν δεν αποσυρθούν με τον σωστό τρόπο, είναι άκρως επικίνδυνα για τον πλανήτη.

Τα καλά νέα είναι πως τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί η χρήση νέων, σύγχρονων υλικών στην αυτοκινητοβιομηχανία, αποτέλεσμα έρευνας και εξέλιξης στον χώρο της τεχνολογίας των υλικών, που καθιστούν πλέον τα 3/4 του μέσου αυτοκινήτου ανακυκλώσιμα. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξάλλου, είναι μέχρι το τέλος του 2015 να ανακυκλώνεται το 95% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν σε όλη την ήπειρο.

Η ανακύκλωση λοιπόν των αυτοκινήτων εξελίσσεται σταδιακά σε μία επιβεβλημένη διαδικασία, η οποία ξεκινάει με την απόσυρση ενός αυτοκινήτου από τον ιδιοκτήτη του (σε συνεργασία με μία εξειδικευμένη εταιρεία), η οποία συνοδεύεται μάλιστα από ένα πιστοποιητικό απόσυρσης με το οποίο ο ιδιοκτήτης μπορεί να τύχει μίας αξιοσημείωτης έκπτωσης στην αγορά του νέου του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο αυτό, που πηγαίνει ολοταχώς προς ανακύκλωση, θα περάσει τώρα από κάποια στάδια, πριν μετατραπεί σε νέα, έτοιμα προς χρήση υλικά. Στην πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας, θα αποσυναρμολογηθεί πλήρως στα επιμέρους τμήματά του. Τα μέρη που, μετά τον σχετικό έλεγχο, βρεθούν να λειτουργούν σωστά, πωλούνται εκ νέου ως μεταχειρισμένα ανταλλακτικά. Στη συνέχεια πρέπει να αφαιρεθούν από το όχημα όλα τα υγρά και χημικά, όπως λάδια, υπολείμματα καυσίμου, υγρά φρένων και πολλά άλλα, για τα οποία πρέπει να ακολουθηθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία που θα διασφαλίζει την περιβαλλοντικά ορθή χρήση αυτών των τοξικών προϊόντων.

Έπειτα, το μόνο που έχει απομείνει από το αυτοκίνητο είναι μια μάζα από μέταλλο και πλαστικό. Τα μεταλλικά μέρη ενός σύγχρονου αυτοκίνητου είναι ανακυκλώσιμα σε ποσοστό που αγγίζει το 95%, ενώ από τα πολυμερή και συνθετικά ανακυκλώνεται περίπου το 70%, ποσοστό που αυξάνεται σε κάθε νέα γενιά αυτοκινήτων. Σήμερα, τα αυτοκίνητα είναι το νούμερο ένα ανακυκλώσιμο καταναλωτικό προϊόν, καθώς το 75% των οχημάτων που αποσύρονται σε ετήσια βάση παγκοσμίως οδηγούνται προς ανακύκλωση, παρέχοντας περισσότερους από 14 εκατομμύρια τόνους ανακυκλωμένου ατσαλιού. Εκτός από τα άμεσα οφέλη που αποκομίζουμε με την επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, υπάρχει και μία ακόμη εξίσου σημαντική παράμετρος που προκύπτει: η ανακύκλωση των υλικών αυτών απαιτεί πολύ μικρότερη ενέργεια από την αντίστοιχη διαδικασία παραγωγής πρώτων υλών, και ως εκ τούτου εξοικονομείται ενέργεια που υπολογίζεται πως θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει 18 εκατομμύρια σπίτια για ένα έτος (ίση με 85 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετησίως). Τέλος, με την ολοένα αυξανόμενη ποσότητα αυτοκινήτων που καταλήγουν στην ανακύκλωση, μειώνεται η συνολική έκταση που καταλαμβάνουν τα «νεκροταφεία αυτοκίνητων» ανά την υφήλιο.

…Και ένα σύντομο video με όλη τη διαδικασία ανακύκλωσης.