Τα παιδία παίζει

Ιωάννης Ξηροκώστας

Αρκετά χρόνια πριν, βρέθηκα μπροστά σε μία φράση του θεατρικού συγγραφέα George Bernard Shaw που έλεγε, “ We don’t stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing”. Δεν θα μπορούσα ποτέ ίσως να διατυπώσω με τόσο εύσχημο τρόπο, την φυσική μου τάση για παιχνίδι κάθε φορά που βρίσκομαι με τους φίλους μου και αφού ανταλλάξουμε δύο κουβέντες, πάντα κάποιος, συνήθως εγώ, λέει «τι θα παίξουμε τώρα;»

Το παιχνίδι στο μυαλό των περισσοτέρων είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παιδική ηλικία. Μέγα λάθος! Όλοι έχουμε ανάγκη από παιχνίδι και πόσο μάλλον αν μιλάμε για ευφάνταστα, έξυπνα επιτραπέζια παιχνίδια που αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους διασκέδασης με τους φίλους σου.

Είχα την τύχη για πολλά χρόνια να καταφέρω αυτή την «τρέλα» μου για τα παιχνίδια να την κάνω δουλειά και με τον τρόπο αυτό να έρθω σε επαφή με αμέτρητα παιχνίδια, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να θυμηθώ στο σύνολο τους, αλλά σε πολλά από αυτά επέστρεφα ξανά και ξανά για λίγο ποιοτικό χρόνο χαλάρωσης. Μερικά επιτραπέζια λοιπόν θα σας γνωρίσω παρακάτω, αν και ομολογώ πως δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να διαλέξω. Ίσως δεν είναι τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών, όμως σίγουρα μου έχουν προσφέρει ατελείωτες ώρες διασκέδασης.

Jungle Speed
2-8 παίκτες (προτείνω 5)
Διάρκεια παρτίδας 10’-15’

Αυτές οι δύο λέξεις θα μπορούσαν να μεταφράζονται και ως «Απόλυτος Χαμός». Το παιχνίδι απαιτεί παρατηρητικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, τόσο για να κερδίσεις όσο και να προστατευτείς από τις απειλητικές κινήσεις τον αντιπάλων σου.

Mr Jack
2 παίκτες
Διάρκεια παρτίδας 30’

Παιχνίδι σκέψης και στρατηγικής αποκλειστικά για δύο παίκτες, στο οποίο ο ένας έχει τον ρόλο του Jack the Ripper και ο άλλος του επιθεωρητή που τον αναζητεί για να τον συλλάβει στα σκοτεινά σοκάκια του Λονδίνου του 19ου αιώνα.

Dixit
3-6 παίκτες
Διάρκεια παρτίδας 30’

Το 2008 όταν κυκλοφόρησε το Dixit ήταν μία από τις πιο ωραίες εκπλήξεις. Κάθε μία από τις κάρτες του παιχνιδιού αποτελεί ένα πίνακα ζωγραφικής βγαλμένο από τα πιο σουρεαλιστικά παραμύθια που έχουν ειπωθεί ποτέ. Οι παίκτες καλούνται με τις δικές τους κάρτες να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες και να ανακαλύψουν πόσο καλά γνωρίζει ο ένας τον άλλο.

Carcassonne
2-5 παίκτες
Διάρκεια παρτίδας 50’-60’

Ιππότες, κάστρα, κλέφτες και χωρικοί σε ένα μεσαιωνικό σκηνικό που οι παίκτες προσπαθούν να κυριαρχήσουν. Ένα άκρως ανταγωνιστικό και εθιστικό παιχνίδι στρατηγικής που σπάνια θα παίξετε μόνο μία παρτίδα. Παράλληλα έχουν κυκλοφορήσει και επεκτάσεις οι οποίες προσθέτουν νέες παραμέτρους στο gameplay και επιτρέπουν τη συμμετοχή σε περισσότερους παίκτες.

Ricochet Robots
2-
παίκτες
Διάρκεια παρτίδας 30’

Την πρώτη φορά που έπαιξα το συγκεκριμένο παιχνίδι, για τα πρώτα 10 λεπτά αισθανόμουν ο πιο χαζός άνθρωπος στον πλανήτη. Μετά από λίγη ώρα επικρατούσε μόνο ενθουσιασμός και σήμερα 13 χρόνια αργότερα μπορώ ακόμη να λέω πως πρόκειται για το αγαπημένο μου παιχνίδι. Ένα ταμπλό που μοιάζει με φουτουριστικό λαβύρινθο και οι παίκτες έχουν στη διάθεση τους 4 ρομποτάκια τα οποία πρέπει να βοηθήσουν να φτάσουν στις αποστολές τους. Εχθρός οι αντίπαλοι παίκτες και ο χρόνος, καθώς μόνο ο ταχύτερος θα κερδίσει.
Tip: Μην παίξετε πότε αυτό το παιχνίδι για πρώτη φορά με κάποιον πιο έμπειρο παίκτη. Θα σας κάνει να το μισήσετε!