Είναι πολλά τα χιλιόμετρα

Δήμητρα Παπαϊωάννου

φωτογραφίες: Χρύσα Αλεξίου

 Άσκηση αντοχής και θέλησης στον Υπερμαραθώνιο του Παρανεστίου Δράμας

Φαντάζομαι πως όλοι έχετε ακούσει για τον Μαραθώνιο δρόμο και έχετε θαυμάσει τους αθλητές που τρέχουν 42 χιλιόμετρα μέχρι τον τερματισμό. Δύσκολο και επίπονο αγώνισμα. Τώρα κάντε τα χιλιόμετρα 162,6 και όχι, δεν είναι λάθος η πληκτρολόγηση! Βάλτε τα σε ένα δασικό μονοπάτι, στο Παρθένο Δάσος Παρανεστίου Δράμας, μοναδικό στην Ελλάδα, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της κεντρικής Ροδόπης και το σπουδαιότερο στο είδος του στην Ευρώπη, διατηρητέο μνημείο της φύσης. Και τώρα υπολογίστε έως και 40 ώρες τρεξίματος που όπως καταλαβαίνετε, συμπεριλαμβάνουν περίπου 2 ολόκληρες νύχτες!

IMG_9424

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από την αρχή. Στις 9,10,11 του Οκτώβρη 2015 διοργανώθηκαν από το Δήμο Παρανεστίου, την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και το Γυμνάσιο Παρανεστίου, οι Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου. Η διοργάνωση αυτή στηρίζεται στη μεγάλη προσπάθεια των εθελοντών που φέτος, έφτασαν τα τετρακόσια άτομα από τους οποίους οι τριακόσιοι τριάντα είχαν το πόστο τους μέσα στο βουνό. Το πρόγραμμα περιλάμβανε δύο διαφορετικούς αγώνες, το Παρανέστιο Μονοπάτι των 46,2 χιλιομέτρων και τον Υπερμαραθώνιο Αγώνα Βουνού, μήκους 162,6 χιλιομέτρων, με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων αθλητών.

Η εκκίνηση του Υπερμαραθώνιου δόθηκε την Παρασκευή στις 21:00 το βράδυ από τον σιδηροδρομικό σταθμό Παρανεστίου. Πόσο θάρρος χρειάζεται αλήθεια, για να ξεκινήσεις νύχτα με σκοπό να μπεις σε ένα πυκνό και μεγάλο δάσος (συνολικής έκτασης 11.000 στεμμάτων), έχοντας μπροστά σου σχεδόν 163 χιλιόμετρα! Πόση δύναμη ψυχής έχεις μαζέψει για κάτι τέτοιο; Δεν έχω βρεθεί σ’ αυτή τη γραμμή εκκίνησης και δεν ξέρω αν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω. Από πού να το πρωτοπιάσεις, τι είναι πιο δύσκολο, τα ατελείωτα χιλιόμετρα ή το βαθύ σκοτάδι της νύχτας στο δάσος, κατά τη διάρκεια του οποίου δε βλέπεις χιλιοστό πέρα από τη δέσμη του φακού σου… ή μήπως όλα τα ζωντανά πλάσματα του δάσους, διόλου παραμυθένια και ονειρεμένη προοπτική, μια που εκεί είναι το σπίτι αρκετών ειδών άγριων ζώων και η συνάντηση μαζί τους είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Δε με τιμάει ιδιαίτερα, αλλά νομίζω ότι εγώ προσωπικά αν έτρεχα μόνη μου, την πρώτη νύχτα, θα σταματούσα στο πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού αθλητών κλαίγοντας και ζητώντας τη μαμά μου! Η οποία βέβαια θα πάθαινε απανωτά εγκεφαλικά αν της έλεγα τι ετοιμάζομαι να κάνω αλλά όπως πάντα, θα ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής μου!

IMG_9355

Και μια που αναφερθήκαμε στον σταθμό ανεφοδιασμού, φυσικά και δεν αφήνονται οι αθλητές στη μοίρα τους για όλη αυτήν τη δύσκολη πορεία της διαδρομής. Ανά τακτά διαστήματα, πάνω στη διαδρομή, υπάρχουν είκοσι σταθμοί ανεφοδιασμού και ελέγχου. Είναι σημεία στα οποία γίνεται η χρονομέτρηση και η καταγραφή των αθλητών ενώ υπάρχουν τρόφιμα, νερό, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και πρώτες βοήθειες. Είναι μια στάση όπου μπορούν οι αθλητές, αν το θελήσουν φυσικά, να πάρουν μια ανάσα, μια βοήθεια, λίγη ενέργεια και φυσικά άπειρη ψυχολογική ενθάρρυνση από τους εθελοντές που βρίσκονται εκεί. Οι οποίοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε όλοι οι αθλητές να είναι πάνω από όλα ασφαλείς αλλά και χαρούμενοι!

Το να είσαι εθελοντής σε μια τέτοια διοργάνωση  δεν είναι καθόλου ένα παιχνιδάκι. Είναι μια υποχρέωση που αναλαμβάνεις με τη θέλησή σου βέβαια και για όσο χρόνο είσαι εκεί, δίνεις ό,τι μπορείς για να είναι όλα οργανωμένα όπως ακριβώς πρέπει. Έχεις ευθύνη απέναντι σ’ αυτούς τους αθλητές ώστε να τους προσφέρεις ασφάλεια, βοήθεια και υποστήριξη, όπως καλύτερα μπορείς. Οι εθελοντές είναι στο πόστο τους με λιακάδα, βροχή, κρύο με ό,τι συνθήκες και αν επικρατούν στον αγώνα. Είναι παρόντες όλη τη μέρα αλλά και όλη τη νύχτα, ναι σ’ αυτήν την πυκνή νύχτα δεν είναι μόνο οι αθλητές που περπατούν περπατούν μες το δάσος όταν ο λύκος δεν είναι εκεί…. Είναι και οι εθελοντές και αλήθεια, δεν ξέρω ποια από τις δύο ομάδες είναι πιο… τραβάτε με και ας κλαίω! Όλοι πάντως, είναι κάθε χρόνο εκεί, συμβάλλοντας ο καθένας με τον τρόπο του στην μεγάλη επιτυχία αυτού το αγώνα.

Εμείς είμαστε μια μικρή ομάδα φίλων που συμμετέχουμε σαν εθελοντές τα τελευταία τρία χρόνια της διοργάνωσης και συνήθως η θέση μας είναι κάπου μετά τη μέση της διαδρομής. Οι αθλητές αρχίζουν να φτάνουν σ’ εμάς το ξημέρωμα της πρώτης μέρας του αγώνα. Βλέπεις ειλικρινά, πάρα πολλά στα μάτια των ανθρώπων που περνάνε από μπροστά σου ξημερώματα, έχοντας τρέξει όλη τη νύχτα, με τα ρούχα βρεγμένα από την υγρασία, μούσκεμα από τη βροχή ή αθλητές παγωμένους από το κρύο μέχρι να βγει ο ήλιος και φυσικά, αν φτάνουν σε κάποια σημεία οι ακτίνες του στο μονοπάτι λόγω της πολύ πυκνής βλάστησης του δάσους.

Θα φανταζόταν κάποιος ότι από την ταλαιπωρία θα ήταν όλοι σκυθρωποί, σοβαροί και αμίλητοι αλλά μπααα! Ναι, κάποιοι είναι με όλο τους το δίκιο φυσικά, μετά από 90 χιλιόμετρα διαδρομής. Αλλά είναι κι αυτοί που σκάνε μύτη με ένα μεγάλο κουρασμένο χαμόγελο, έχοντας ακόμα και τη διάθεση για ελάχιστα δευτερόλεπτα καλαμπουριού και καθώς απομακρύνονται σε αφήνουν με την αίσθηση ότι ο αγώνας γι’ αυτούς μόλις ξεκίνησε!

Την πρώτη μου χρονιά συμμετοχής, όταν έφταναν οι αθλητές ήθελα να τους αγκαλιάσω με περηφάνια και απέραντη χαρά φωνάζοντας τους πόσο καταπληκτικοί είναι που έχουν φτάσει έστω και μέχρι εδώ στη μέση! Δε θα ξεχάσω έναν αθλητή μεγαλύτερης ηλικίας, πρέπει να ήταν πάνω από 50 χρονών, να φτάνει σε εμάς φωνάζοντας από μακριά «Φέρτε μου ανηφόρες!» και να μας κάνει και πλακίτσα! Οι άνθρωποι είναι απίστευτοι! Η περηφάνια και η ικανοποίηση για κάθε αθλητή που το επιχειρεί είτε τερματίσει είτε όχι είναι τεράστια!

IMG_9507

Ζήλεψες και θέλεις κι εσύ; Στην ίδια περιοχή διοργανώνονται και μικρότεροι αγώνες, για εμάς του κοινούς θνητούς. Αν λοιπόν σκίρτησε κάτι μέσα σου για όλα αυτά, μπες στη σελίδα του αγώνα και ενημερώσου για το πώς μπορείς να συμμετάσχεις και εσύ είτε σαν αθλητής είτε σαν εθελοντής. Ζήσε και εσύ την ΠΑΡΑΝΕΣθηση!

Παρακάτω ένα βίντεο από το dramini.gr…

video paranesti

Σχετικά links: 

http://paranestivft.com/

https://www.facebook.com/groups/paranestivft/?fref=ts