Οδήγηση: μια δύσκολη απόφαση, ή μήπως όχι και τόσο;

Ζαχαρούλα Μανώλη

Οι ρυθμοί ζωής είναι πολύ γρήγοροι, οι ρόλοι που πρέπει να επιτελέσουμε πολλοί, και ο χρόνος που μπορούμε να διαθέσουμε για κάθε υποχρέωσή μας είναι πολύ συγκεκριμένος.

Ένα σπουδαίο εργαλείο που θα μας βοηθήσει πολύ στην καθημερινότητά μας είναι φυσικά, το αυτοκίνητο!

Μ’ αυτό μεταφερόμαστε άμεσα στον προορισμό της επιλογής μας. Μας προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα που καθιστούν δύσκολες τις μετακινήσεις. Παρέχει ανεξαρτησία, και είναι ακόμη πιο χρήσιμο όταν εξυπηρετεί πάνω από ένα άτομο, ή όταν πρέπει να μετακινηθούν παιδιά (ή/και κατοικίδια) τα οποία απαιτούν φροντίδα με μεγαλύτερη ευαισθησία.

Μας πηγαίνει επίσης εκεί που θέλουμε για να διασκεδάσουμε, να χαλαρώσουμε ή να ξεφύγουμε λίγο από τις υποχρεώσεις μας. Συχνά, και μόνο μία βόλτα που θα κάνουμε με το αυτοκίνητο αρκεί για να μας ξεκουράσει και να μας ανανεώσει.

Τι γίνεται όμως όταν ενώ θέλουμε να οδηγήσουμε, από υπέρμετρη ανησυχία, ή και από φόβο αναβάλλουμε την απόφασή μας ή την ακυρώνουμε; Γιατί, ενώ έχουμε πάρει την άδεια οδήγησης αποφεύγουμε να πιάσουμε το τιμόνι;

c7bfe699f6093ac701998cb00271640c

Ας δούμε κάποιους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση για οδήγηση.

Σημαντικά είναι τα κίνητρα που οδηγούν κάποιον να ξεκινήσει μαθήματα οδήγησης. Ναι, το αυτοκίνητο είναι κάτι που σήμερα το επιβάλλουν οι συνθήκες της ζωής μας. Παρόλα αυτά, ο καθένας μας κάνει τις επιλογές του, διαμορφώνοντας ο ίδιος τη ζωή του. Μόνος του κρίνει κατά πόσο χρειάζεται να μάθει οδήγηση, αλλά και πότε. Έτσι όταν τα κίνητρα είναι προσωπικά γίνονται και παραγωγικά.

Όμως ο φόβος μπορεί να αποτρέψει κάποιον από το να οδηγήσει. Αυτός μπορεί να οφείλεται σε κάποιες αντιλήψεις που έχουμε είτε για τον εαυτό μας, είτε για την οδήγηση, είτε για τους άλλους. Ίσως να είναι αποτέλεσμα προσωπικών εμπειριών ή ακουσμάτων που έχουμε.

Γενικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόφασή μας να οδηγήσουμε και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Βοηθητικό θα ήταν να σταθούμε και με ψυχραιμία να σκεφτούμε όλα όσα μας επηρεάζουν στις αποφάσεις μας, ό,τι μας ενθαρρύνει ή μας αποθαρρύνει από ένα συγκεκριμένο βήμα στη ζωή μας. Να δούμε αν όσα σκεφτόμαστε έχουν λογική βάση και υφίστανται πράγματι, ή απλώς είναι υποθετικά σενάρια. Να σταθμίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά που έχει η οδήγηση για εμάς τους ίδιους. Ίσως να αναζητήσουμε πληροφορίες από κάποιον φίλο μας που ήδη οδηγεί. Αυτός μπορεί να καθησυχάσει τους φόβους μας και να μας δώσει τη δική του οπτική και εμπειρία για το πρακτικό κομμάτι της οδήγησης.
bc409c2c7b997b295c982f94974c80fbbfc4d7b79861c9fa052843067db55cd6

Τώρα ας δούμε κάποιες πρακτικές συμβουλές, που μπορεί να φανούν χρήσιμες, όταν έχεις ήδη αποφασίσει να οδηγήσεις:

  1. Αν έχεις μεγάλη θέληση, όχι μόνο θα τα καταφέρεις αλλά θα τα πας περίφημα! Τα κίνητρά σου θα σου δίνουν ώθηση και επιμονή για να ξεπερνάς τις δυσκολίες και να πηγαίνεις στο επόμενο βήμα.
  2. Στην πράξη, η οδήγηση θα σου φανεί ίσως πιο σύνθετη από όσο τη φανταζόσουν. Η δυσκολία όμως θα υπάρχει μόνον στην αρχή, μέχρι να συνηθίσεις τις ενέργειες που πρέπει να κάνεις, και οι οποίες με τον καιρό θα αυτοματοποιηθούν (π.χ. το πάτημα του συμπλέκτη, η αλλαγή των ταχυτήτων, ή η προσοχή στα καθρεφτάκια).
  3. Να θυμάσαι πως η αυτοπεποίθηση στην οδήγηση γεννιέται με την εξάσκηση.
  4. Αν διστάζεις και δε νιώθεις σίγουρη για τον εαυτό σου, θα σε βοηθήσει πολύ το να κάνεις κάποιες βόλτες, έχοντας για συνοδηγό ένα δικό σου άτομο, τον σύντροφό σου, την αδερφή σου/ τον αδερφό σου, έναν φίλο.
  5. Ξεκίνα με μικρές αποστάσεις, ίσως γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σου, στη γειτονιά σου. Μέρα με τη μέρα θα θέλεις να βγαίνεις παραέξω, διανύοντας ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις.
  6. Καλό θα ήταν τον πρώτο καιρό να ακούς το αμάξι σου αλλά και τους ήχους από τα άλλα οχήματα γύρω σου. Αυτό βοηθά στο να αποκτήσεις την αντίληψη του αυτοκινήτου σου.
  7. Σιγά – σιγά θα θέλεις ίσως να ακούσεις και λίγη μουσική. Θα σου δώσει ρυθμό και θα σου κρατάει συντροφιά, ειδικά όταν δε θα έχεις συνοδηγό. Απλά φρόντισε να είναι σε χαμηλή ένταση, για να μην επηρεάζεται η ακοή σου σε βάρος της οδήγησης.
  8. Ακόμη και αν, για διάφορους λόγους, άφησες να περάσει καιρός και έχεις ξεχάσει πώς να οδηγείς, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις και πάλι. Με ένα δυο μαθηματάκια ανανέωσης και αμείωτη θέληση θα γίνεις μια απίθανη οδηγός!

Η οδήγηση είναι ελευθερία. Με την απαραίτητη εκπαίδευση και συστηματική εξάσκηση θα καταφέρεις να γίνεις μία σωστή και υπεύθυνη Soferina, με προσοχή και σεβασμό στους γύρω σου.

0736bcdf05afc75c00603ff91a41b069