Sunnyclist, βιώσιμη μετακίνηση made in Crete!

Kωνσταντίνος Mιχαλέας

Το Sunnyclist είναι το όραμα του Κρητικού μηχανολόγου-μηχανικού Μιχάλη Τσικανδυλάκη και των συνεργατών του για εναλλακτική και βιώσιμη μετακίνηση. Είναι ένα ηλεκτρικό τρίκυκλο όχημα του οποίου η μπαταρία τροφοδοτείται από τον ήλιο και τη μυϊκή δύναμη των επιβατών. Το όχημα έχει περάσει από πολλά στάδια σχεδιασμού με απώτερο στόχο να διαθέτει τρία βασικά χαρακτηριστικά: 1. αυτονομία και οικολογική μετακίνηση 2. οικονομία και 3. υγιεινό τρόπο ζωής.

Το Sunnyclist έχει μέγιστη ταχύτητα 50km και μπορεί να διανύσει απόσταση μέχρι και 70km μόνο με τη χρήση της μπαταρίας (με τη συνέργεια του ήλιου και της μυϊκής δύναμης μπορεί να φτάσει τα 150km σε μια μέρα). Είναι σχεδιασμένο να φιλοξενεί μέχρι 3 επιβάτες, διαθέτει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο και η μπαταρία του μπορεί να φορτιστεί σε οποιαδήποτε οικιακή πρίζα σε λιγότερο από 3 ώρες.

Avatar 1

Πως γεννήθηκε η ιδέα του Sunnyclist και ποια ήταν η αφορμή; _Γεννήθηκε πριν από 4 χρόνια περίπου. Εγώ είμαι οπαδός της βιώσιμης κινητικότητας, φίλος του ποδηλάτου και μηχανολόγος. Έβλεπα κάποια άρθρα για ηλιακά ποδήλατα και επειδή είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο σε 2 ρόδες σχεδίασα ένα πρωτότυπο, το Sunnyclist. Φρόντισα να είναι σταθερό και αποδοτικό και με κάποια  στοιχεία του ποδηλάτου όπως, οι ρόδες ποδηλάτου και οι ταχύτητες. Στην πορεία εξαλείφτηκε η πολυπλοκότητα της αρχικής κατασκευής και έγινε πιο σταθερό. Είναι τώρα το αποτέλεσμα μιας διαφορετικής φιλοσοφίας αλλά πάντα με σκοπό την απλότητα και την αξιοπιστία.

Είναι το motto του sunnyclist η απλότητα και η αξιοπιστία; _Ναι, ακριβώς. Για να δουλέψουν αυτά τα 3 πράγματα μαζί δηλαδή ο ήλιος , η μπαταρία και το πετάλι έπρεπε να αφαιρεθεί η πολυπλοκότητα.

Ξεκινήσατε μόνος σας το Sunnyclıst και μετά προστέθηκαν τα υπόλοιπα μέλη; _Ναι, τα πρώτα 2 χρόνια ήμουν μόνος μου και στην πορεία προστέθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη. Εμπλέκονται και άλλα άτομα, που έχουν βοηθήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αλλά ο βασικός πυλώνας απαρτίζεται από 3 άτομα.

Ποιες νέες τεχνολογίες χρησιμοποιείτε για το Sunnyclist; _Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, σε όλο το πρωτότυπο όχημα τα καλύμματα έχουν κατασκευαστεί με 3D printing.Team

Τα πεντάλ στο Sunnyclist είναι μόνο για την κίνηση ή έχουν και άλλες λειτουργίες; _Τα πεντάλ βοηθάνε. Δίνουν την αίσθηση του ποδηλάτου, του  υγιεινού τρόπου ζωής, της φυσικής άσκησης, της αναψυχής. Το πετάλι είναι ουσιαστικά γι αυτόν ή αυτήν που το θέλει, όμως στα ηλεκτρικά οχήματα ακόμα και η λίγη ενέργεια μπορεί να είναι κρίσιμη. Υπολογίζουμε ότι η συνεισφορά στην ενέργεια είναι γύρω στο 10% της μπαταρίας. Όλα αυτά τα επιπλέον χιλιόμετρα μπορούν να είναι πολύ σημαντικά γιατί φανταστείτε να μείνεις από μπαταρία ακόμα και 100 μέτρα πριν από τον προορισμό σου. Συνεπώς μπορείς να γυμναστείς αλλά και ταυτόχρονα βοηθάς το όχημα να σε πάει λίγο πιο μακριά.

Στην πορεία σας μέχρι σήμερα τι δυσκολίες συναντήσατε; _Οι δυσκολίες ήταν πολύ μεγάλες. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Μπορεί να είμαστε μηχανικοί και να έχουμε εμπειρία από κατασκευή μηχανών αλλά δεν είχαμε εμπειρία στο κομμάτι της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τώρα όμως υπάρχει η εμπειρία που χρειαζόμαστε, έχουμε ακόμα και άτομα που έχουν εμπειρία από Formula 1. Όταν όμως ξεκινήσαμε, μάθαμε πάνω στο Sunnycist και κάναμε σταθερά αλλά αργά βήματα. Ουσιαστικά το δύσκολο ήταν να πάρουμε αποφάσεις. Όταν ξεκινήσαμε την κατασκευή είχαμε πολλές επιλογές και εναλλακτικές. Σήμερα, έχοντας τη γνώση και την εμπειρία που αποκομίσαμε αυτά τα χρόνια, μπορούμε και παίρνουμε γρήγορα και σωστότερα τις αποφάσεις.  ME1_8845 (Custom) (Large)

Η πολιτεία ήταν κοντά σας στη προσπάθεια που κάνατε; _Όχι, δεν θα το έλεγα. Μέχρι πέρυσι δεν είχαμε καμία σχέση με την πολιτεία, βέβαια παίρναμε πολλά μπράβο αλλά περιοριζόμασταν σε αυτά μόνο. Πέρυσι μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα του ΣΕΒ όπου πήραμε υποστήριξη για να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Η υποστήριξη δεν ήταν οικονομική αλλά περισσότερο συμβουλευτική.

Σας βοήθησε αυτό; _Σίγουρα, όλα βοηθάνε. Μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα την αγορά, να κάνουμε ένα business plan και δικτυωθήκαμε πολύ καλά όμως οι πόροι μας είναι περιορισμένοι. ‘Όπως καταλαβαίνετε όλη η ομάδα ασχολείται με το τεχνικό κομμάτι αλλά και με το επιχειρησιακό.

Ποιος είναι ο στόχος σας; Που θέλετε να φτάσετε το Sunnyclist μελλοντικά; _Από τότε που το ξεκινήσαμε, καταλάβαμε ότι είναι ένα καινούργιο πεδίο με τεράστιες δυνατότητες δημιουργίας, άρα κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει τετράτροχο, να πάρει άλλο σχήμα ή και περισσότερους επιβάτες. Γενικά υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για να εξελίξουμε την ιδέα. Για διάφορους λόγους έχουμε καταλήξει στην παρούσα μορφή αλλά έχει πολύ μέλλον. Από την αρχή ο σκοπός μας ήταν να μπει σε γραμμή  παραγωγής, δεν ήταν κάποιο παιχνίδι για εμάς. Είδαμε ότι είναι ένα όχημα που έχει πολλές δυνατότητες και ο σκοπός μας είναι να βγει στην αγορά.

Για να μπει σε γραμμή παραγωγής θα πρέπει να κατασκευαστεί στο εξωτερικό ή μπορεί να γίνει και εντός των συνόρων της Ελλάδας; _Μπορεί κάλλιστα να παραχθεί στην Ελλάδα. Έχουμε κατά νου την παραγωγή 100 οχημάτων για τον πρώτο χρόνο και έχουμε τη δυνατότητα κατασκευής έως 1.000 οχήματα, με τον ίδιο τρόπο που κατασκευάζουμε τα 100. Δηλαδή υπάρχει τυποποίηση στην κατασκευή, χρησιμοποιώντας κάποια ειδικά εργαλεία αλλά πάντα θα κατασκευάζεται χειροποίητα.

Έχουν γίνει στο παρελθόν προσπάθειες για κατασκευή οχημάτων στην Ελλάδα αλλά καμία δεν τελεσφόρησε. Τι λέτε, θα είναι το Sunnyclist το πρώτο Ελληνικό όχημα; _Είναι μια μεγάλη κουβέντα το γιατί δεν προχωράνε τέτοιες προσπάθειες στην Ελλάδα. Το Sunnyclist δεν θα είναι το πρώτο όχημα που έχει παραχθεί στην Ελλάδα αλλά σίγουρα θα είναι το πρώτο ηλεκτρικό όχημα. Είμαστε στο στάδιο τώρα που θα δούμε αν θα προχωρήσουμε ή όχι.ME1_8754 (Large)

Πώς σκοπεύετε να συγκεντρώσετε πόρους για να επεκτείνετε το project σας; _Έχουμε σκοπό να ξεκινήσουμε μια καμπάνια Crowdfunding. Θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στην πλατφόρμα indiegogo έχοντας ως  προϊόν το τελευταίο πρωτότυπο Sunnycist. Βέβαια έως ότου ξεκινήσει θα έχουμε τη δυνατότητα να το βελτιώσουμε λίγο ακόμα. Το ποσό που θα αναζητήσουμε είναι περί τα 100.000 ευρώ, μικρό ποσό αν αναλογιστούμε ότι θα κατασκευάσουμε μια μονάδα παραγωγής οχημάτων. Θέλουμε να πουλήσουμε οχήματα, βέβαια θα υπάρχουν και άλλα δωράκια (perks) γι αυτούς που θέλουν να συνεισφέρουν στην καμπάνια μας, όπως για παράδειγμα μια πλήρως λειτουργική μινιατούρα του Sunnyclist.

Το Sunnyclist προορίζεται για την πόλη. Είναι ένα όχημα που επιδέχεται  τροποποιήσεις  και έχει πολύ μέλλον. Έχουμε πολλές ιδέες αλλά οι πόροι μας μέχρι τώρα μας περιόρισαν στο να κάνουμε όλες τις δοκιμές που θα θέλαμε.

Είναι κατάλληλο όχημα για γυναίκες οδηγούς; _Το Sunnyclist έχει περισσότερη ανταπόκριση στις γυναίκες λόγω του οικολογικού του χαρακτήρα αλλά και του σχεδίου του που δεν είναι τόσο επιθετικό. Έχουμε παρατηρήσει ότι ο γυναικείος πληθυσμός αγκάλιασε περισσότερο το Sunnyclist. Είναι ιδανικό για μια Soferina καθώς  είναι εύκολο στην οδήγηση, μικρό, ευέλικτο και ιδανικό για τις καθημερινές μετακινήσεις.

Sunnyclist Team
Sunnyclist Team

Agrotica_650x100_EL