«Θερμαΐδες»: Προσφορά και έργο για τη γυναίκα και το παιδί


Γρηγόρης Μυστιλιάδης

Ένα πολύ σημαντικό και ιδιαιτέρως δραστήριο κομμάτι της κοινωνικής – και όχι μόνο – ζωής του τόπου μας αποτελούν και οι οργανώσεις ευαισθητοποιημένων πολιτών, που δρουν προς όφελος των ασθενών κοινωνικών ομάδων αλλά και θεσμών που χρειάζονται πάσης φύσεως βοήθεια, προσφέροντας απλόχερα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Μια τέτοια οργάνωση είναι και οι «Θερμαΐδες», που αποτελούν το παράρτημα Θεσσαλονίκης της «Πανελλαδικής Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών». Η κεντρική οργάνωση ιδρύθηκε το 1983 και σήμερα αριθμεί 37 παραρτήματα στον Νομό Αττικής και την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και 6 παραρτήματα στο εξωτερικό (Λονδίνο, Βιέννη, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ρώμη και Γιοχάνεσμπουργκ)

Από τον Μάρτιο του 2013, όταν και ιδρύθηκαν, οι «Θερμαΐδες» έχουν αναπτύξει αξιοθαύμαστη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση στην περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, έχοντας ως κεντρικό άξονα της προσπάθειάς τους τη γυναίκα και το παιδί. Στις δράσεις της οργάνωσης συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ πολλών άλλων, πραγματικά αξιέπαινες πρωτοβουλίες, όπως η αγορά και προσφορά στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο Β. Ελλάδος σύγχρονου καρδιοταχογράφου ενηλίκων και παιδιών, η κάλυψη των εξόδων της ετήσιας λειτουργίας ενός ελληνικού σχολείου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οικονομική ενίσχυση της αποπεράτωσης του ελληνικού ορφανοτροφείου – νοσοκομείου «Ελλάς» στην Ακτή Ελεφαντοστού, η οικονομική ενίσχυση της ανακατασκευής πτέρυγας του Δημοσίου Ψυχιατρείου Σταυρούπολης που φιλοξενεί τις θεραπευτικές ομάδες του προγράμματος επανένταξης εξαρτημένων ατόμων «Αργώ» και η σημαντική οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας του Συλλόγου «Παιδικές Καρδιές» για αγορά σύγχρονου υπερηχοκαρδιογράφου για παιδιά στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Χωρίς ασφαλώς κάτι τέτοιο να αποτελεί αυτοσκοπό, οι «Θερμαΐδες» έχουν, εν τούτοις, βραβευθεί για το έργο και την προσφορά τους από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Θέρμης, το θέμα Β. Ελλάδος της οργάνωσης Rotary, ενώ η δράση τους έχει παρουσιαστεί από το ιατρικό περιοδικό «Medicallabouthealth» και την τηλεοπτική εκπομπή «Με αγάπη» του ANT1. Τα τελευταία χρόνια, η προσοχή της οργάνωσης ήταν  στραμμένη σε ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο οι «Θερμαΐδες» ανέλαβαν με πολλή αγάπη και στο οποίο αφιερώνουν τεράστια προσπάθεια. Πρόκειται για τη δημιουργία, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, της πρώτης – και μοναδικής, δυστυχώς – παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής της Β. Ελλάδος. Ένα πραγματικό έργο ζωής, που περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό των δύο μονάδων της κλινικής αυτής.

Μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια, οι «Θερμαΐδες» παρέδωσαν, στις 22 Οκτωβρίου του 2011, έτοιμη προς λειτουργία, την πλήρως εξοπλισμένη μονάδα νοσηλείας, που αποτελείται από τρεις τετράκλινους θαλάμους παίδων και βρεφών, γαλακτοκομείο, κουζίνα, γραφείο ιατρού, αίθουσα αναμονής, παιδική χαρά, τουαλέτες και αίθουσα σχολείου. Σειρά πήρε έπειτα η επεμβατική μονάδα παίδων και βρεφών, η οποία, όταν κατασκευαστεί και εξοπλιστεί πλήρως, θα ολοκληρώσει την παιδοκαρδιοχειρουργική μονάδα του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Η σημασία του έργου είναι πραγματικά τεράστια και η ολοκλήρωσή του κρίνεται επιτακτική ανάγκη, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπάρχει ανάλογο κέντρο σε κανένα νοσοκομείο της Β. Ελλάδος. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 300 παιδιά, έφηβοι και βρέφη αναγκάζονται κάθε χρόνο να μεταβαίνουν πολλές φορές στην Αθήνα, ακόμα και για τις καθιερωμένες εξετάσεις τους και για απαιτούμενες μικροεπεμβάσεις, κατάσταση που τους προξενεί μεγάλη σωματική κόπωση και ψυχική ταλαιπωρία, ενώ «γονατίζει» οικονομικά και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, οι «Θερμαΐδες» ενισχύουν το έργο του συλλόγου Θεσσαλονίκης γονέων και κηδεμόνων παιδιών με επίκτητη καρδιοπάθεια «Παιδικές Καρδιές», αναλαμβάνοντας τα έξοδα παιδιών που είναι υποχρεωμένα να μεταβούν στην Αθήνα για επεμβάσεις καρδιάς.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, όταν υπάρχουν τόσο σοβαρά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η πρόθεση, η προσπάθεια και η κινητοποίηση μόνο κάποιων μελών της κοινωνίας δεν φτάνει. Όσο κι αν είναι σαφές ότι ζούμε σε μια δύσκολη συγκυρία, είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθήσει ο καθένας μας, με όσα μέσα μπορεί να διαθέσει, ώστε να ολοκληρωθεί ένα τόσο σημαντικό έργο που θα ανακουφίσει άμεσα τόσα και τόσα παιδιά και τις οικογένειές τους.  Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι «Θερμαΐδες» θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους, ενισχύοντας αυτό το έργο αλλά και κάθε κίνηση και πρωτοβουλία που σχετίζεται με την προσφορά και τη φιλανθρωπία. Δεν μπορούν, όμως, παρά να ελπίζουν και στη δική μας στήριξη. Κανένα έργο δεν είναι απραγματοποίητο και καμιά πρωτοβουλία δεν μπορεί να είναι μάταιη. Αρκεί να δουλέψουμε όλοι μαζί, και αρκεί – κυρίως – να το θέλουμε.

LOGO