Run and Out: ένα σύντομο ιστορικό για ένα έξυπνο παιχνίδι στις μαθητικές αυλές

Μιχάλης Μερτζιανίδης

Το Run & Out δημιουργήθηκε το 2009, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων. Είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας οι μαθητές και οι μαθήτριες του να δοκιμάσουν κάτι νέο και διαφορετικό , το οποίο θα τους επέτρεπε να αθληθούν αλλά παράλληλα να συναγωνιστούν μεταξύ τους.

Εμπνευστής του είναι ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Μιχάλης Μερτζιανίδης. Άρχισε να καλλιεργείται τον Ιανουάριο του 2009 και σιγά-σιγά μπήκε σε πεδία κανόνων και κανονισμών. Δανείζεται στοιχεία από τα περισσότερα ομαδικά αθλήματα αλλά δε μοιάζει με κανένα από αυτά. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς το μόνο που χρειάζεται ουσιαστικά είναι μισό γήπεδο μπάσκετ και μια μπάλα. Δείχνει να ταιριάζει γάντι στο σχολικό αθλητισμό,  αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με κατάλληλες προσθήκες δεν μπορεί να παιχτεί και από μεγαλύτερες ηλικίες.

20150605_142806

Στην αρχική του μορφή παίχθηκε στην αυλή του σχολείου αλλά θα μπορούσε άνετα να γίνει σε κάθε τύπο εδάφους (χορτάρι, ταρτάν, παρκέ, άμμο κ.λ.π.) και σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο. Οι δύο ομάδες κατεβάζουν αρχικά 12 παίκτες στο γήπεδο. Η κάθε μία παίζει 1 φορά άμυνα και 1 επίθεση και αυτό ολοκληρώνει ένα game ( σύνολο παιχνιδιού, τρία games).

Σκοπός των επιθετικών είναι να τρέξουν όλη την απόσταση από τη μία γωνία του γηπέδου στην…άλλη για να κάνουν run , ενώ της άμυνας να τους . .. «κάψει» και να τους βγάλει εκτός (out). Ουσιαστικά πρόκειται για … «σκάκι» μέσα στο γήπεδο, όπου ο καθένας μετακινεί τον εαυτό του, όσο καλύτερα μπορεί.

Σε κάθε γωνία υπάρχουν βάσεις (σύνολο τέσσερις), που αποτελούν ασφάλεια για την επίθεση, ενώ η άμυνα προσπαθεί να κάψει τους επιθετικούς είτε ακουμπώντας την μπάλα στη βάση, την ώρα που οι επιθετικοί τρέχουν πάνω στις γραμμές, είτε χτυπώντας τους μ’ αυτήν. Η γενική ιδέα είναι αυτή, καθώς η ευρηματικότητα των μαθητών έχει προσθέσει από μόνη της διάφορες στρατηγικές και κόλπα, που  κάνουν το παιχνίδι ακόμα πιο θεματικό.

Όσον αφορά τον τομέα της φυσικής αγωγής γυμνάζει όλο το σώμα και βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν εκρηκτικότητα, δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, αντίληψη, συναρμογή και ομαδικότητα, καθώς και κάθε παράμετρο , που είναι ζητούμενη από τη γυμναστική.

20150605_133125

Είναι άθλημα-δημιούργημα της Ελλάδας και μπορεί να επεκταθεί στο εξωτερικό. Το 2009, 150 παιδιά του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα. Τον τελικό παρακολούθησαν στην αυλή του σχολείου 1000 άτομα και στο τέλος των εκδηλώσεων απονεμήθηκαν κύπελλα και μετάλλια σε όλες τις ομάδες. Στον τελικό έδωσαν το παρόν και οι Αρχές και οι τοπικοί φορείς των Ιωαννίνων ενώ η διοργάνωση αυτή καλύφθηκε και από τα τοπικά ΜΜΕ.

Το εσωτερικό πρωτάθλημα 2010 πραγματοποιήθηκε με 12 ομάδες και σύνολο 250 παιδιών. Τα τελικά έγιναν στο κλειστό γυμναστήριο της Λιμνοπούλας ενώ υπήρξε και ζωντανή μετάδοση μέσω webtv. Επίσης το άθλημα παρουσιάστηκε, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, στο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, από 20-22 Μαΐου 2011 στην Κομοτηνή και στις 6 Σεπτεμβρίου σε σεμινάριο εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, με παρουσία 200 ατόμων, στη Θεσσαλονίκη.

20150605_135342

Την περίοδο 2010-2011 το Run & Out διδάχθηκε σε 15 Δημοτικά σχολεία του Ν. Ιωαννίνων. 800 μαθητές και μαθήτριες το διδάχθηκαν και 400 απ’ αυτούς πήραν μέρος στο Πρωτάθλημα που ακολούθησε και που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Κάθε σχολείο πήρε το όνομα ενός παιδιού, απ’ αυτά που φιλοξενούνται στο ογκολογικό νοσοκομείο «Ελπίδα«, στα οποία στάλθηκαν αναμνηστικές φανέλες και μετάλλια, καθώς και βιντεοσκοπημένα μηνύματα των συμμετεχόντων μαθητών και μαθητριών. Παράλληλα στα Δημοτικά Σχολεία οι μαθητές συγκέντρωσαν ένα σεβαστό ποσό, που διατέθηκε για τις ανάγκες των παιδιών του «Ελπίδα«.

Το 2012 και το 2013 διεξήχθησαν το εσωτερικό πρωτάθλημα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, με συμμετοχή 250 παιδιών κάθε χρονιά αλλά και το πρωτάθλημα των Δημοτικών Σχολείων Ιωαννίνων, με συμμετοχή των 3ου, 10ου, 24ου και 27ου Δημοτικών Σχολείων Ιωαννίνων και του 3ου Μαρμάρων. Τα τελικά όπως πάντα έγιναν στο κλειστό γυμναστήριο της Λιμνοπούλας. Επίσης το άθλημα ταξίδεψε στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής, μπροστά σε 300 άτομα, όπως και στο Μέτσοβο, ενώ υπάρχουν προσκλήσεις από πολλές πόλεις στην Ελλάδα.

To 2014 τα πρωταθλήματα έγιναν τρία. Πέρα απ’ το καθιερωμένο εσωτερικό του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων και το αντίστοιχο των σχολείων της πόλης, εσωτερικό πρωτάθλημα έκανε και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής.

Απ’ το 2015 «βαφτίσαμε» το run and out αθλητική γιορτή, γιατί περί αυτού πρόκειται. Τα εσωτερικά πρωταθλήματα του 10ου Δημ. Σχολ. Ιωαννίνων και του 2ου Ανατολής έγιναν κανονικά, όπως κι αυτό με τα σχολεία της πόλης των Ιωαννίνων. Το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά πήραν μέρος και Δημοτικά Σχολεία από άλλους Νομούς, στο δικό τους πρωτάθλημα. Έτσι στα Γιάννενα βρέθηκαν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης Καβάλας, το Δημοτικό Σχολείο Μαντουκιού Κέρκυρας και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου Αθηνών.

20150605_133437

Το Run & Out επιλέχθηκε να τιμηθεί το 2012, στα πλαίσια της δράσης «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και επίσης εγκρίθηκε η διάδοσή του από το Υπουργείο Παιδείας και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Πρόσφατα η Διεθνής Ένωση Συντακτών Ευρώπης (AIPS Europe), σε συνεδρίασή της στο Κλάγκενφουρντ της Αυστρίας, αποφάσισε ομόφωνα να γίνει χορηγός επικοινωνίας για να διαδοθεί στην Ευρώπη. Επίσης έχει προταθεί για Ευρωπαϊκό Βραβείο Fair Play 2014. Το σάιτ (site) του αθλήματος πήρε το πρώτο βραβείο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό (το έχει ετοιμάσει εξ ολοκλήρου 12χρονος μαθητής), ενώ υπάρχει και μικρού μήκους ταινίας που διακρίθηκε στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.

Περισσότερα θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.runandout.gr και στην ομάδα https://www.facebook.com/groups/Runandout/.

Η ταινία είναι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=0A0kbz2Nzxk

Μικρές ιστορίες του Run and Out…

  • Η πλέον κλασσική ιστορία είναι ενός μαθητή με κινητικά προβλήματα από ένα μικρό σχολείο των Ιωαννίνων. Αφού μπήκε στην ομάδα, κατάφερε στον αγώνα να πάρει πόντο, μετά από μια συγκλονιστική προσπάθεια που προκάλεσε την απόλυτη δική του ευτυχία, τη χαρά των συμμαθητών του και τη συγκίνηση σε όσους βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στους αγώνες.
  • Ο ίδιος μαθητής την επόμενη μέρα, συμμετείχε και πάλι στους αγώνες και ενώ μαθητής από την αντίπαλη ομάδα μπορούσε να τον «κάψει» και να τον βγάλει «out» δεν το έκανε. Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο απάντησε ότι ένιωσε ότι έτσι θα του στερούσε τη χαρά και δεν το ένιωθε σωστό. Στον συγκεκριμένο μαθητή δόθηκε βραβείο fair play.
  • Τη χρονιά που το πρωτάθλημα αφιερώθηκε στα παιδιά με καρκίνο, του ογκολογικού νοσοκομείου «Ελπίδα», τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων έστειλαν στα παιδάκια του ογκολογικού βιντεοσκοπημένα βίντεο, τραγούδια, ποιήματα, γράμματα, δώρα και το σημαντικότερο, ευαισθητοποιημένα από μόνα τους, μάζεψαν ένα σεβαστό οικονομικό ποσό για τις ανάγκες του νοσοκομείου.
  • Μαθήτρια με καρδιολογικά προβλήματα, με σύμφωνη γνώμη γονέων και ιατρού, έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα, πήρε πόντο (run) και προστέθηκε στα ευτυχισμένα παιδιά του αθλήματος.
  • Παιδιά υπέρβαρα συμμετέχουν κανονικά και τα καταφέρνουν εξαιρετικά, τονώνοντας την αυτοπεποίθησή τους.
  • Ομάδα είναι υποχρεωτικά ΟΛΑ τα παιδιά της τάξης, που υποχρεωτικά συμμετέχουν. Δεν ξεχωρίζουμε κανένα.
  • Ρατσιστικά φαινόμενα σε κάποια σχολεία αμβλύνθηκαν, μετά από τη συμμετοχή στις ομάδες και μάλιστα, τα «θύματα» έγιναν στο τέλος μέλη της παρέας του σχολείου.
  • Μετά το τέλος του ημιτελικού, όπου το απόλυτο φαβορί έχασε από το αουτσάιντερ, μαθήτρια του πρώτου έτρεξε και συνεχάρη όλους τους αντιπάλους της. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και οι υπόλοιποι συμπαίκτες της. Στη μαθήτρια αυτή δόθηκε βραβείο fair-play.
  • Όλα τα παιδιά είναι ίσα στο πρωτάθλημα και σε όλα δίνουμε τα ίδια μετάλλια, τα ίδια διπλώματα και τα ίδια κύπελλα.

Μαθητής με προβλήματα…bullying στο σχολείο, έγινε αποδεκτός και τα προβλήματά του σταμάτησαν.

afisa teliki 2015