Υιοθετώντας ενεργητική στάση ζωής

Ζαχαρούλα Μανώλη

Οι επιλογές μας καθορίζουν το πως θέλουμε να ζούμε. Πολλές φορές διάφοροι παράγοντες παρεμβάλλονται και δυσκολεύουν τα πράγματα. Εμπειρίες του παρελθόντος ή αναποδιές τουe46e520aaf4410b00654e1a1581d61ab σήμερα, αλλά και παράγοντες που πάντα θα υπάρχουν και θα επηρεάζουν τις επιλογές μας, τις πράξεις μας. Άλλοτε θα μας διευκολύνουν και άλλοτε θα μας δυσκολεύουν. Όλα όμως εξαρτώνται από τους δικούς μας χειρισμούς. Τι στάση έχουμε απέναντι στη ζωή; Είμαστε παθητικοί ή ενεργητικοί στις διάφορες καταστάσεις που συναντάμε;

Πολύ συχνά συμβαίνει να είμαστε παθητικοί απέναντι στα πράγματα. Αυτό είναι αποτέλεσμα επιλογής μας, αλλά πολλές φορές δυστυχώς δεν είναι εύκολο να το συνειδητοποιήσουμε ή και να το ελέγξουμε. Ειδικά αν πλέον έχουμε συνηθίσει να αντιδρούμε με αυτό τον τρόπο για πολύ καιρό, είναι λίγο πιο δύσκολο να πάρουμε την απόφαση να συμπεριφερθούμε διαφορετικά.

Μερικές τρόποι με τους οποίους θα μπορέσουμε να γίνουμε ενεργητικοί απέναντι στις καταστάσεις της ζωής είναι:

  • Να καταλάβουμε ότι οι προηγούμενες δυσκολίες ανήκουν στο παρελθόν.

Όσα μας έχουν συμβεί, μας έχουν δυσκολέψει, μας έχουν πληγώσει ανήκουν στο παρελθόν. Το να συνεχίζουν να μας θλίβουν, να μας στεναχωρούν είναι λογικό. Θα υπάρχουν και τέτοιες στιγμές. Αλλά το να τα αφήνουμε να μας επηρεάζουν και να συνεχίζουν να μας πτοούν, είναι κάτι πολύ δύσκολο που960bb4ab4afa0637ff66ad05e9d19ab8 δυσχεραίνει τη λειτουργικότητά μας. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε κύριοι του εαυτού μας. Μπορούμε να αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε όσα μας πλήγωσαν και να μην αφήνουμε να μας καθορίζουν. Να αναλαμβάνουμε μόνο τις ευθύνες που μας αναλογούν. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για όλους και για όλα. Ο καθένας κάνει τις προσωπικές του επιλογές, που δυστυχώς πολλές φορές μας συμπαρασύρουν. Όμως η ζωή είναι εδώ για μας. Ας μην καταστρέφουμε το δικό μας παρόν.

  • Να αποδεχτούμε ότι δε μας φταίνε οι άλλοι.

Παρεμφερές με το παραπάνω είναι να συνειδητοποιήσουμε πως δε μας φταίει κανείς άλλος, αλλά ότι είμαστε εμείς που επιλέγουμε για τον εαυτό μας και επωμιζόμαστε τα αποτελέσματα των δικών μας ενεργειών. Ας μη φορτώνουμε εδώ και εκεί «κατηγορώ» και ευθύνες. Ας θυμόμαστε: «Είμαι υπεύθυνος για εμένα και για τις δικές μου επιλογές».68915a93fcf258b16b2f0bc5bd30a197

  • Ας είμαστε αισιόδοξοι.

Τα πράγματα βελτιώνονται. Ποτέ δεν είναι αργά για συνειδητοποιήσεις, αλλαγές. Ας το δούμε σαν μία όμορφη πρόκληση, όπου όλα θα έρθουν, αλλά χρειάζεται υπομονή, πίστη, ελπίδα, αγάπη για την προσπάθειά μας.

  • Η αλλαγή θα πάρει χρόνο.

Το να αλλάξουμε τον τρόπο αντίληψης και δράσης μας, απαιτεί χρόνο. Δε μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Και είναι μία κοπιαστική διαδικασία. Ας μην το βάζουμε όμως κάτω. Δε σημαίνει ότι αύριο κιόλας όλα τα θέματά μας θα είναι λυμένα. Αλλά θα ξέρουμε προς τα που βαδίζουμε, τι θέλουμε να πετύχουμε. Και θα απολαμβάνουμε όλη την προσπάθεια, με τα πάνω και τα κάτω της.

Και τώρα, κάτι που προσωπικά θαυμάζω είναι οι σιωπηλοί αγωνιστές που υπάρχουν δίπλα μας. Θα έχετε δει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πραγματικά πολύ δύσκολες καταστάσεις: οικονομικές, οικογενειακές, προσωπικές, προβλήματα υγείας. Ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω, που παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Σίγουρα βιώνουν στιγμές που νιώθουν τρομερή κούραση και ότι θέλουν να τα παρατήσουν, αλλά πάλι αντλούν δύναμη, παίρνουν κουράγιο και συνεχίζουν. Θαυμάζω του ανθρώπους αυτούς που με τόσο κόπο παλεύουν. Αθόρυβοι, δεν διατυμπανίζουν τα προβλήματά τους. Με τόση γλύκα στα μάτια τους, τόση αγάπη, τόση υπομονή και πίστη. Οι άνθρωποι αυτοί είναι δίπλα μας, αλλά επειδή προσπαθούν αθόρυβα και δεν προκαλούν την προσοχή μας, εύκολα μας διαφεύγουν. Αν τους πλησιάσουμε και καταφέρουμε να τους ακούσουμε, θα εκπλαγούμε από τον πλούτο που κρύβουν. Στιγμές που νιώθουμε νικημένοι και ανήμποροι η θύμηση αυτών των ανθρώπων μπορεί να μας δώσει κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε.