Το θρυλικό «History of the Universe» σε δημοπρασία

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Το Σεπτέμβριο του 1968 στο San Francisco, η Janis Joplin αγόρασε μια λευκή μεταχειρισμένη Porshe 365SC Cabriolet. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο ιδιαίτερα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει. Έπειτα από πολλά χρόνια εκθεσιακής χρήσης στο μουσείο του Rock n’ Roll Hall of Fame, θα βρίσκεται στην διάθεση των ενδιαφερομένων σε δημοπρασία του γνωστού οίκου Sotheby’s με αρχική τιμή $400.000 – $600.000.

Αν και η Janis Joplin ερμήνευσε το γνωστό τραγούδι «Mercedes-Benz», η επιλογή της για την καθημερινή μετακίνηση ήταν διαφορετική. Η διάσημη τραγουδίστρια που έγινε σύμβολο της εποχής των hippies στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, σίγουρα δεν θα μπορούσε να έχει ένα συμβατικό όχημα. Θεώρησε πως δεν της ταίριαζε η εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου και ζήτησε από ένα από τους βοηθούς των περιοδειών της μπάντας και καλλιτέχνη, Dave Richards, να το φιλοτεχνήσει για το αντίτιμο των $500. Το πολύχρωμο και αφηρημένο αποτέλεσμα, που παραπέμπει στην εποχή των παιδιών των λουλουδιών, ονομάστηκε «Δημιουργία του σύμπαντος» (History of the universe) και έγινε πολύ γνωστό στους φίλους της μουσικής της Joplin. Στο πίσω δεξιό μέρος του οχήματος διακρίνονται τα πορτρέτα των μελών του μουσικού group “Big Brother and the Holding Company”, o αιγόκερως που ήταν το  ζώδιο της Joplin και στο καπό βρίσκεται το «Μάτι του Θεού» που βλέπει τα πάντα. Η διθέσια Porshe 365SC Cabriolet έχει τετρακύλινδρο κινητήρα 1,586cc και αποδίδει 95 bhp, είναι αερόψυκτη και η κίνηση είναι στους πίσω τροχούς.

Το αυτοκίνητο είχε γίνει οικείο θέαμα στη περιοχή της California και ήταν το βασικό μεταφορικό μέσο της Janis Joplin για πολλά χρόνια. Μάλιστα κάποια στιγμή είχε κλαπεί αλλά πολύ σύντομα εντοπίστηκε και επεστράφη καθώς ήταν το πιο αναγνωρίσιμο αυτοκίνητο εκείνης της περιόδου. Μετά το πρόωρο θάνατο της διάσημης τραγουδίστριας τον Οκτώβριο του 1970, η περίφημη Porsche περιήλθε στην οικογένεια της Joplin αλλά δανείστηκε κατά περιόδους σε πολλούς φίλους και συνεργάτες. Το 1973 επιστράφηκε στα αδέλφια της Janis Joplin, τα οποία ανακατασκεύασαν το αυτοκίνητο και το 1995 το ενοικίασαν στο μουσείο του Rock n’ Roll Hall of Fame. Οι γνώστες και οι συλλέκτες των κλασσικών αυτοκινήτων θεωρούν ότι θα υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι αγοραστές για το αμάξι της Janis Joplin και πιστεύεται ότι σίγουρα θα «ακουμπήσει» το ποσό των $500.000.

janis soferina