Saleboxie: Καινοτομία στον χώρο των ηλεκτρονικών αγορών

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Πριν από λίγα χρόνια όλοι έκαναν τις αγορές τους με το γνωστό συμβατικό τρόπο, πήγαιναν δηλαδή στο κατάστημα της γειτονιάς για τα βασικά αγαθά, στην τράπεζα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και ασφαλώς στο εμπορικό κέντρο για να αγοράσουν τα Χριστουγεννιάτικα δώρα. Με πολύ μεγάλα άλματα στην online τεχνολογία, πολλά από αυτά σήμερα έχουν αλλάξει και ολοένα και συχνότερα προσφεύγουμε στο Internet με σκοπό την κατανάλωση και τις καθημερινές μας συναλλαγές γρήγορα, άνετα και με απόλυτη προσωπική επαφή.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ανθίζει, και αυτό το δείχνουν οι επίσημες μετρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το μέσο ποσοστό του συνολικού τζίρου των πωλήσεων ανέρχεται στο 25,7%. Με άλλα λόγια, μια στις τέσσερις αγορές γίνονται πλέον διαδικτυακά.

Έτσι δημιουργήθηκε το Saleboxie. Ένα λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’όλους όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε στον Βόλο από μια ομάδα νέων ανθρώπων οι οποίοι έχουν άριστη γνώση της online αγοράς, του Digital Marketing και κυρίως διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις πληροφορικής. Η ομάδα του Saleboxie αποτελείται από τον Παναγιώτη Αναστασιάδη (Ιδρυτή και Lead Developer), τον Απόστολο Λεούση (Business Developer και PR) και τον Μιχαήλ Μιχαηλίδη (CRM και Τεχνική Υποδομή).

Στις 20 Νοεμβρίου 2015, το Saleboxie βραβεύτηκε στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν, Ennovation 2015, αποσπώντας τη 2η θέση και το βραβείο  “Market Impact and Extroversion”.

Ακολουθεί συνέντευξη με τα μέλη της ομάδας του Saleboxie:

Πότε και με ποια αφορμή ξεκίνησε το Saleboxie;

Η αρχική ιδέα προέκυψε ως αποτέλεσμα παρατήρησης της αγοράς. Συνηθισμένο φαινόμενο ήταν η κατασκευή ηλεκτρονικών καταστημάτων με χρήση ενός συγκεκριμένου λογισμικού, μέσα από το οποίο όμως οι χρήστες δεν μπορούσαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στο eBay. Τότε ήρθε η ιδέα στον Παναγιώτη να δημιουργήσει ένα λογισμικό για να καλύψει αυτή την ανάγκη αλλά και να είναι συμβατό με οποιοδήποτε online κατάστημα.

Η πλατφόρμα λογισμικού Saleboxie επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες για εύρεση μεγαλύτερου αγοραστικού κοινού και να μπορεί να καταχωρεί προϊόντα χωρίς λάθη, αποφεύγοντας τις χρονοβόρες και δυσνόητες διαδικασίες μεμονωμένων καταχωρήσεων. Παραδείγματα διεθνών ηλεκτρονικών αγορών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα από το Saleboxie είναι τα: eBay, Amazon, Etsy, αλλά και κατάλογοι προβολής προϊόντων και σύγκρισης τιμών όπως το ελληνικό Skroutz.gr.

Πώς βρέθηκε η ομάδα του Saleboxie μαζί;

Η ομάδα ουσιαστικά γνωρίστηκε σε ένα πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του ΣΕΒ. Μετά από δύο χρόνια συνεργασίας, αποφασίσαμε να πιστέψουμε ξανά στις δυνατότητες ενός project και να μην αφήσουμε να πάει χαμένη μια ακόμα ιδέα στην Ελλάδα. Το πρόβλημα στην χώρα μας είναι ότι μετά από τα πρώτα στάδια της σύλληψης μιας ιδέας δεν υπάρχει συνέχεια ή ακόμα μια απλή ενθάρρυνση για την υλοποίηση και την εφαρμογή της. Τους τελευταίους μήνες δουλεύουμε στενά μαζί, όλη η ομάδα, και πιστέψαμε στις ικανότητες μας. Έχουμε βρει την ισορροπία στο τμήμα των αρμοδιοτήτων αλλά και των αποφάσεων.

Τι εφαρμογή μπορεί να έχει το Saleboxie στις γυναίκες που ενδιαφέρονται να έχουν εμπορική δραστηριότητα;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι πολλές γυναίκες ξεκινούν τις δικές τους επιχειρήσεις, βασισμένες στην κατασκευή προϊόντων που έχουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πιστεύουμε ότι το Saleboxie θα είναι η πύλη για τις γυναίκες επιχειρηματίες που θέλουν να προβάλλουν στην παγκόσμια αγορά τα προϊόντα τους. Επίσης, στο δεύτερο μισό του 2016, σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε μια σειρά από υπηρεσίες, οι οποίες θα έχουν ως στόχο ειδικά το γυναικείο κοινό του Saleboxie που θέλει να ενδυναμώσει το “branding” του προϊόντος του αλλά δεν ξέρει πώς να το κάνει. Εξετάζουμε πάντα τις πραγματικές ανάγκες που έχουν οι γυναίκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μετά προχωράμε στον σχεδιασμό στοχευμένων επιλογών για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουμε.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Έχετε σκοπό να λάβετε μέρος και σε άλλους διαγωνισμούς καινοτομίας;

Στο μέλλον θέλουμε να μεγαλώσουμε την πρόσβαση σε περισσότερες ηλεκτρονικές αγορές, όπως για παράδειγμα του Amazon αλλά και να προσθέσουμε ενδιαφέρουσες υπηρεσίες για να διευκολύνουμε τα αρχικά βήματα των ενδιαφερόμενων. Όσον αφορά τους διαγωνισμούς, ήδη βρισκόμαστε στην επόμενη φάση του «6ου Διαγωνισμού «Καινοτομίας και Τεχνολογίας» της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και πιστεύουμε ότι θα πάμε πολύ καλά.

Το Saleboxie είναι δωρεάν ή επί πληρωμή;

Το Saleboxie κατά τη διάρκεια του Beta testing ήταν δωρεάν. Σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε δύο μοντέλα συνδρομής. Το ένα θα δίνει την δυνατότητα για ετήσια συνδρομή και το άλλο θα παρέχεται δωρεάν και η ομάδα θα παίρνει ένα μικρό ποσοστό επί των πωλήσεων. Αυτή η στρατηγική επιλογή δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το προϊόν μας από διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων, χωρίς να αποκλείει αυτούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Θέλουμε να βοηθήσουμε και να είμαστε δίπλα σε όλους και όλες στο επιχειρηματικό τους ξεκίνημα.

Ποιες προωθητικές ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε για το Saleboxie;

Εκτός από μια σειρά παρουσιάσεων που σχεδιάζουμε για το 2016 για να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό, θέλουμε να ενσωματώσουμε επιπλέον υπηρεσίες που θα βοηθήσουν κάποιον να ασχοληθεί με το ηλεκτρονικό εμπόριο, χωρίς απαραίτητα να έχει ειδικές γνώσεις ή εμπειρία στις πωλήσεις. Τέλος, εξετάζουμε προτάσεις για την παρουσία μας σε εκθέσεις στην Αμερική και στην Ευρώπη, καθώς και την συμμετοχή σε νέους διεθνείς διαγωνισμούς.

Ποιό είναι το motto της ομάδας του “Saleboxie”;

Αυτό που λέμε και πιστεύουμε είναι πως «οι δυνατότητες του σύγχρονου εμπόρου είναι τόσο μεγάλες, όσο του επιτρέπει η έκθεσή του στην αγορά». Αυτήν την προοπτική ανοίγματος σε πολλές αγορές, με την καταχώρηση προϊόντων σε ποικίλες  πλατφόρμες έρχεται να καλύψει το Saleboxie.