Το Google car έρχεται για να αλλάξει ότι ξέραμε για το αυτοκίνητο.

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Πώς θα σας φαινόταν εάν δεν χρειαζόταν πλέον να οδηγείτε αλλά να μπορούσε το αυτοκίνητο σας να σας μεταφέρει από μόνο του στο προορισμό σας; Όχι, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά κάτι που ήδη δοκιμάζεται από κάποιες εταιρείες και πιθανώς να το δούμε σύντομα σε εφαρμογή.

Η τεχνολογία προχωράει με ραγδαίους ρυθμούς και τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα μας χάρη σε αυτή. Η αυτοκινητοβιομηχανία συμπορεύεται με τις εξελίξεις και έχει επενδύσει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι οποίες έχουν σκοπό να καταστήσουν τα οχήματα πιο ασφαλή αλλά και εμπορικά πιο πετυχημένα. Συγκεκριμένα, πολλά μεγαθήρια της αυτοκινητοβιομηχανίας (Tesla, Toyota, Ford, Audi) έχουν μπει δυναμικά στον αγώνα που θα αναδείξει την πρώτη εταιρεία η οποία θα μπορέσει επιτυχημένα να εισάγει στην αυτοκίνηση οχήματα που δεν θα χρειάζεται να τα οδηγούμε. Μέχρι τώρα η Google κατέχει την πρώτη θέση με το Google Car αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα απαντήσουν και οι άλλες εταιρείες.

Ποια είναι λοιπόν αυτή η περίφημη τεχνολογία και πώς λειτουργεί; Ο στόχος της Google είναι να φτιάξει ένα πλήρως αυτόνομο όχημα (Full Self-Driving Automation Level 4) το οποίο θα κινείται χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους επιβάτες αλλά και στους πεζούς, θα μειώνει αισθητά την κυκλοφοριακή συμφόρηση, θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και θα ανεξαρτητοποιεί κοινωνικές ομάδες που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να οδηγήσουν κάποιο όχημα (ηλικία, προβλήματα υγείας). Τα τελευταία χρόνια  τα τροχαία ατυχήματα έχουν μειωθεί αισθητά, παρ’ολα αυτά έχει παρατηρηθεί ότι τα περισσότερα απ’αυτά προκαλούνται από ανθρώπινα λάθη.

Το πρωτότυπο Google Car είναι ηλεκτρικό, βασίζεται στους αισθητήρες και στο λογισμικό του. Συγκεκριμένα, διαθέτει λογισμικό οδικού δικτύου και αισθητήρες που μπορούν να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία του οχήματος. Επίσης οι αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύουν αντικείμενα και να τα κατηγοριοποιούν βάση διαφόρων παραμέτρων, όπως το μέγεθος, το σχήμα, τη ταχύτητα, τον τρόπο που κινούνται και στη συνέχεια το λογισμικό μπορεί να προσαρμόζει την κίνηση του οχήματος προβλέποντας πιθανές κινήσεις. Το Google Self-Driving Project  σχεδίασε το Google Car τελείως από την αρχή χωρίς να βασιστεί σε υπάρχοντα μοντέλα άλλων εταιριών για να μπορέσει να τοποθετήσει τους ανιχνευτές με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να δουν 360ο μοίρες γύρω από το όχημα και περί τα 220 μέτρα μπροστά από το αυτοκίνητο. Μέσα στα τελευταία έξι χρόνια τα Google Cars έχουν διανύσει πάνω από ένα εκατομμύριο μίλια και έχουν εμπλακεί σε ελάχιστα ατυχήματα, γεγονός που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της εταιρίας ότι είναι πολύ ασφαλή, καθώς μπορεί να αντιλαμβάνονται μέχρι και τα οδικά έργα. Κινούνται αργά και με ασφάλεια, δίνουν προτεραιότητα, σέβονται τους φωτεινούς σηματοδότες και μπορούν ακόμα να αναγνωρίζουν σειρήνες οχημάτων όπως ασθενοφόρα και να δίνουν προτεραιότητα , όπως προβλέπει ο νόμος.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά, που υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται περισσότερη μελέτη προτού βγει στην αγορά. Το Google Car έχει ακόμα αρκετές «αδυναμίες». Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες βροχής ή χιονόπτωσης και πολλές φορές μπορεί να ενεργοποιηθεί το σύστημα πέδησης χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος για τους διερχόμενους πεζούς. Ένα άλλο φλέγον ζήτημα, είναι το πως αλληλεπιδρούν τα συστήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης με τους άλλους οδηγούς. Ο καθηγητής μηχανολογίας του MIT John Leonard, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα αυτοματοποιημένης χαρτογράφησης και πλοήγησης, δήλωσε σχετικά «Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί με τέτοια οχήματα. Είναι σύνηθες να κινούνται αργά ή να δημιουργούνται προβλήματα σε διασταυρώσεις. Μελλοντικά σίγουρα θα βελτιωθούν, αλλά θα χρειαστεί χρόνος.»