Οδηγώντας με τον Χάρη Θεοφράστου

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Είναι ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, εκδότης περιοδικού και παρουσιαστής σε μια πολύ δημοφιλή τηλεοπτική  εκπομπή που επί σειρά ετών μας διασκέδαζε και μας  ενημέρωνε για κόσμο του αυτοκινήτου, την επιτυχημένη σειρά «Επί Τροχών», η οποία αυτή τη στιγμή φιλοξενείται στο διαδίκτυο. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στο αυτοκίνητο, στους αγώνες πίστας αλλά και στη μοτοσικλέτα και στο ποδήλατο.

Μιλάμε για τον Χάρη Θεοφράστου, ο οποίος  μας υποδέχθηκε στο γραφείο του με αφορμή την έκδοση του νέου χειμερινού τεύχους της Soferina. Για ακόμα μια φορά μας εξέπληξε τόσο με τις γνώσεις του γύρω από την αυτοκίνηση αλλά και με το ιδιαίτερο ταμπεραμέντο και την ευγένειά του που τον κάνει να ξεχωρίζει. Τον ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα και γεμάτη πληροφορίες συνέντευξη που μας παραχώρησε.

 Πότε και πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το αυτοκίνητο;

 Η πρώτη μου επαφή με το αυτοκίνητο ήταν όταν ήμουν 5 χρονών και κρυφά οδήγησα το αυτοκίνητο του πατέρα μου για 200-300 μέτρα προτού σταματήσω σε ένα χαντάκι. Ουσιαστικά από τότε ξεκίνησε η αγάπη μου για τους 4 τροχούς και μέχρι και  σήμερα δε σταμάτησε ποτέ.

Πώς εξελίχθηκε αυτή η αγάπη σε απασχόληση μέσα από τα χρόνια;

 Έμαθα να οδηγάω από μικρός. Ο πατέρας μου οδηγούσε πολύ κι άλλαζε συχνά αυτοκίνητα και αυτό ίσως συνετέλεσε στο να μου αρέσει η οδήγηση. Η οδήγηση, όχι υποχρεωτικά με υψηλές ταχύτητες όπως και το ταξίδι είναι αυτά που πάντα ονειρεύομαι και με ανατάσσουν. Έχω αγωνιστεί στο παρελθόν σαν συνοδηγός με μεγάλους  Έλληνες οδηγούς. Αργότερα από τα τέλη της δεκαετίας του 70 έμπλεξα με τα περιοδικά αυτοκινήτου. Τον Οκτώβριο του 1983 εξέδωσα το δικό μου περιοδικό, τη «Μηχανοκίνηση».

Το αυτοκίνητο πάντα το έβλεπα με άλλη ματιά, πιο ρομαντικά, όχι σαν εμπόριο αλλά σαν ξεχωριστό αντικείμενο που σε μεταφέρει. Τον Οκτώβριο του 89, μετά το περιοδικό, έκανα τη πρώτη πίστα αγώνων αυτοκινήτου που έγινε στην Ελλάδα, στο Αιγίνιο, που για λόγους μικροπολιτικής δεν λειτούργησε ποτέ.

 Για ποιο λόγο δεν έχουμε εξελιχθεί επαγγελματικά στο χώρο του αυτοκινήτου στην Ελλάδα;     

 Έχουν γίνει στο παρελθόν πολλές προσπάθειες. Έχουν κατασκευαστεί ελληνικά αυτοκίνητα αλλά μεγαλο-συμφέροντα διαφόρων τύπων σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα μας βιομηχανία. Τα αυτοκινητοδρόμια είναι παρελκόμενα. Η ουσία είναι η ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα προσφέρει πολύ όσον αφορά την οικονομία.DSC00027

Για τα πολλά τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα τι φταίει;

Οι δρόμοι είναι ένας μεγάλος παράγων και αυτό το απέδειξε η κατασκευή της Εγνατίας Οδού που μείωσε σημαντικά τα ατυχήματα. Βέβαια βοήθησε και το ότι μειώθηκε η μετακίνηση λόγω της μείωσης της οικονομικής δυνατότητας μια που πάνω από τα 130-140 χλμ. το αυτοκίνητο καίει τα διπλά.

Άρα μας έκανε καλό η κρίση;

 Ναι, σε αυτόν τον τομέα νομίζω πως μας έκανε καλό. Βέβαια τα σημερινά αυτοκίνητα είναι θαύματα της τεχνολογίας. Τα ηλεκτρονικά καλούδια που έχουν πάνω, πριν από 10-15 χρόνια τα είχαν μόνο τα πολύ ακριβά οχήματα. Τώρα επίσης έχει γίνει δημοκρατικότατη η αυτοκίνηση και έχει ανέβει πολύ η ασφάλεια.

Αλλά αν επανέλθουμε στους παράγοντες ατυχημάτων θα έλεγα πως οι Έλληνες είμαστε πολύ καλοί οδηγοί, τεχνικά,  κατά τη γνώμη μου αλλά είμαστε πάρα πολύ κακοί στην κοινωνική μας συμπεριφορά. Έτσι δρούμε και με το αυτοκίνητο. Είμαστε κανίβαλοι, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου αυτός που κινείται στον δρόμο δίπλα μας ή μπροστά μας. Αυτό φαίνεται από το πως παρκάρουμε, από το πώς περνάμε τους κόκκινους σηματοδότες. Αγχώνουμε τους μπροστινούς μας επειδή είμαστε πιο γρήγοροι, έχουμε νευρικότητα, έναν εγωκεντρισμό και όλους τους άλλους τους γράφουμε στα παλιά τα λάστιχά μας. Τον καλό τον οδηγό δεν τον κάνει μόνο η ικανότητα του αλλά και η συμπεριφορά του μέσα στο σύνολο των άλλων οδηγών.

Υπάρχει χώρος για τις γυναίκες στο χώρο τις αυτοκίνησης στην Ελλάδα;

Στον εταιρικό χώρο έχει πολλές αξιόλογες γυναίκες. Δεν υστερούν σε τίποτα από τους άντρες συναδέλφους τους αν και αυτή η άνοδος συνέβη τα τελευταία χρόνια. Πάλεψαν πάρα πολύ για να το αποκτήσουν αυτό. Στον χώρο της οδήγησης είναι ένα άλλο κεφάλαιο που δεν πιστεύω ότι μπορούν να διακριθούν. Ίσως δεν είναι στη φύση τους.

Πώς βλέπετε την προσπάθεια του περιοδικού μας;

 Είναι πολύ ωραίο που απευθύνεται σε γυναίκες οδηγούς και είναι πανελληνίως πρωτότυπο. Η Soferina έχει ξεκινήσει ρομαντικά, όπως όλες οι ωραίες προσπάθειες, πράγμα σπάνιο σήμερα και πίστεψε στις δυνάμεις της. Το μέλλον είναι δικό της.

Μπορεί η Soferina να βοηθήσει στην ενασχόληση των γυναικών με το αυτοκίνητο περισσότερο;                 

Σίγουρα ένα τέτοιο έντυπο μπορεί να βοηθήσει. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και το ότι ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη της αξίζει μια βοήθεια.

Πώς έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την αγορά;

 Η κρίση κατέστρεψε την αγορά που όμως ήταν πλασματική. Οι πωλήσεις είχαν φτάσει τις 300.000 Ι.Χ ετησίως όταν βάσει των χρημάτων θα έπρεπε να πωλούνται 180.000 στο μάξιμουμ. Μέχρι τις 50.000-60.000 που φτάσαμε σήμερα ήταν καταστροφικό αλλά το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχεται η αγορά είναι απόρροια της καταστροφικής πολιτικής που ασκούν όλες οι κυβερνήσεις εναντίον του αυτοκινήτου. Από το 2010 μέχρι σήμερα μπήκαν 38 νέοι φόροι στο αυτοκίνητο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης.

Πού βλέπετε να κινείται η αγορά αυτοκινήτων το επόμενο διάστημα;

Η αγορά θα κινηθεί σε αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού και οικονομικά, όπου είναι και το μεγαλύτερο τμήμα των πωλήσεων. Βέβαια η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία έχει στραφεί στο λεγόμενο “Downsizing”. Δηλαδή, μικρότεροι κινητήρες αλλά ίδιες και μεγαλύτερες ιπποδυνάμεις.DSC00032

 Αυτήν την περίοδο με τι ασχολείστε;

 Με πολλά πράγματα και πάντα στο βάθος είναι το αυτοκίνητο. Έχω το site μου epitrohon.gr με το οποίο ασχολούμαι και που είναι από τα πιο παλιά στον χώρο. Ήμουν στο Real FM και πιθανώς τους επόμενους μήνες να υπάρξει ένα νέο «Επί Τροχών» σε κρατικό κανάλι αλλά και ραδιοφωνικά. Είμαστε σε στάδιο συζητήσεων.

Με τα social media ασχολείστε;   

 Όχι πολύ γιατί είμαι πολύ κινητικός και έχω πολλές ασχολίες πέραν του αυτοκινήτου. Βέβαια παρακολουθώ τα κοινωνικά μέσα του «Επί Τροχών». Είμαι πραγματικά κοινωνικός και λιγότερο διαδικτυακά κοινωνικός.