Hairy Bikers: Δυο ταξιδιάρικοι σεφ με μοτοσικλέτα

Ελένη Λ.

«Darling, I’ve got a present for you», όταν μου το είπε αυτό μια Αγγλίδα φίλη μου που με επισκέφτηκε πριν μερικά χρόνια, δεν πίστευα πως το δώρο μου θα ήταν ένα από τα βιβλία των αγαπημένων μου σεφ της εγγλέζικης τηλεόρασης, του Si King και του Dave Myers.

Το καταπληκτικό «The Hairy Bikers’ Big Book of Baking» βρισκόταν στα χέρια μου. Ένα βιβλίο μαγειρικής με τέλειες φωτογραφίες και συνταγές κυρίως με ζυμώματα και φουρνιστά.  Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στη σειρά του BBC, The Hairy Bikers’ Bakeation 2012,  που είχα ήδη παρακολουθήσει, ακολουθώντας τους στις διαδρομές τους με τις σούπερ μοτοσικλέτες σε πολλές χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης.

O Si King και ο Dave Myers συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε κάποιο πλατό λόγω της δουλειάς τους, στα παρασκήνια του στησίματος μιας εκπομπής. O Myers ήταν ειδικός make-up artist ενώ ο King είχε δουλέψει στην τηλεόραση και είχε εμπειρία στην κινηματογραφική παραγωγή. Από τότε ένωσαν προφανώς τις δυο μεγάλες αγάπες τους: το καλό φαγητό και μια καλοδιατηρημένη και δυνατή μηχανή. Έστησαν πολλές σειρές στην τηλεόραση, με το να ταξιδεύουν παντού οδηγώντας τις μηχανές τους και σε κάθε μέρος να ανακαλύπτουν με τους τηλεθεατές σπιτικές συνταγές και καλοφτιαγμένα πιάτα, χαρακτηριστικά της ντόπιας κουλτούρας. Σταματούν πάντα σε απίθανα σημεία έξω στην ύπαιθρο, δίπλα σε κάποιο ποτάμι, πάνω σε ένα βουνό, σε πλατείες και σε αυλές σπιτιών και μαγειρεύουν παραδοσιακές συνταγές με τον δικό τους άνετο και διασκεδαστικό τρόπο.

Untitled-3
Hairy Bikers Από την: Περιπέτεια στο Μισσισσιπή.

Όταν είδα τις πρώτες τους εκπομπές ήταν αρκετά παλιά το 2009, σε ταξίδια τους σε διάφορα μέρη της Αγγλίας όπου ανακάλυπταν τις σπιτικές εγγλέζικες λιχουδιές, τα παραδοσιακά φημισμένα προϊόντα της κάθε περιοχής και τις τοπικές συνταγές. Αυτή η σειρά του BBC2 λεγόταν The Hairy Bikers’ Food Tour of Britain.

Μετά ενθουσιάστηκα με τις εκπομπές τους από τις σειρές Mums know best, Hairy Bikers: Best of British, The Hairy Bikers’ Twelve days of Christmas, The Hairy Dieters: How to love food and lose weight, The Hairy Bikers’ Asian Adventure. Και πολύ θα ήθελα να δω τη σειρά Hairy Bikers’ The Mississippi Adventure πλαισιωμένη με διαφορετική μουσική σε κάθε επεισόδιο από τη σόουλ, τζαζ, μουσική των Καγιούν, ροκ εντ ρολ και εξερεύνηση της μαγειρικής του Αμερικανικού Νότου.

Και τι μ’ αυτό; Θα μου πείτε… Ποια είναι η πρωτοτυπία τους, αυτό το κάτι παραπάνω που σε κάνει να βλέπεις μια εκπομπή μαγειρικής αλλά και να την περιμένεις κάθε εβδομάδα με εξαιρετικό ενδιαφέρον;

Η τεράστια αγάπη τους για το καλό φαγητό και η καλοστημένη παρουσίαση των εκπομπών τους, η φιλία τους πλεγμένη με το χιούμορ και η ελευθερία που νιώθεις πως τους δίνει η μηχανή… αλλά και η αίσθηση της χαράς, της διασκέδασης, της αθώας σκανταλιάς που φαίνεται να βγαίνει αβίαστα από το  πρόγραμμά τους, όσο ταξιδεύουν πάνω στις μηχανές τους και γνωρίζουν διάφορα μέρη, όσο σκύβουν με κέφι πάνω στις κατσαρόλες τους και δημιουργούν το επόμενο πιάτο τους…

Από τις παλιότερες φωτογραφίες τους στην ιστοσελίδα τους www.hairybikers.com.
Από τις παλιότερες φωτογραφίες τους στην ιστοσελίδα τους http://www.hairybikers.com.

Δε βαριέσαι καθόλου να τους βλέπεις. Ακόμη και όταν ανακάλυψαν πως πρέπει να αδυνατίσουν, η ανάγκη για άσκηση και έλεγχο στη διατροφή τους πέρασε στους θεατές με χιούμορ, ηρεμία και ευχάριστες εικόνες αλλά και εκπληκτικές συνταγές.

Untitled-5
Παρέα με τις μοτοσικλέτες τους.

Παρέα πάντα με τέλειες μηχανές, ο Kingy όπως χαριτολογώντας αποκαλεί ο Dave τον συνοδοιπόρο και… καλοφαγά συνδαιτυμόνα του τρέχουν σε υπέροχα λιβάδια και μεγαλουπόλεις, βλέπουν, περιεργάζονται, πειραματίζονται και κυρίως διασκεδάζουν με την παραγωγή ενός πιάτου φαγητού. Και φυσικά μας ταξιδεύουν υπέροχα σε τόσα μέρη ενώ παρακολουθούμε τα ίδια υλικά που βρίσκονται σε κάθε κουζίνα του κόσμου να αλλάζουν μορφή και γεύσεις στα χέρια ενός απλού ανθρώπου που τα δουλεύει μέσα από τη δική του διαφορετική κουλτούρα. Και αυτό φαίνεται τόσο πολύ στις εκπομπές μαγειρικής που κάνουν.

Αλλά διασκέδαση είναι και να τους βλέπεις σε κάθε σειρά με διαφορετικές μηχανές. Και εδώ φαίνεται και το πάθος τους για την οδήγηση με τις μοτοσικλέτες. Πραγματικά, από την πρώτη τους μηχανή μια Yamaha XS 650 US Custom του Si και μια Cossack Ural Mars MK ΙΙΙ  του Dave από τα χέρια τους πέρασαν πάρα πολλές άλλες μηχανές σε μια μεγάλη γκάμα, όπως Aprilia Caponord, BMW R1200 GS, Benelli Tornado, Aprilia Falco 1000, Hesketh V1000,  τις Harley Davidsons- Heritage Springer Softail και  Springer Softail μέχρι τις τωρινές τους για την τελευταία βόρεια διαδρομή τους, στις Βαλτικές χώρες. Ειδικά στη Ρωσία τρέχουν και πάλι με μια Cossack Ural Mars Mark III, 650 κυβικών, που ο Mayers τρελαίνεται να οδηγεί, προφανώς ξαναζώντας τις αναμνήσεις του από τη δική του ολόιδια του 1976.

p01l4g4l

Έχουν γυρίσει απίθανα μέρη σε όλον τον κόσμο, πάντα με μια αστείρευτη διάθεση για την απόλυτη περιπέτεια με τις μοτοσικλέτες τους αλλά και την εξερεύνηση …φρέσκων εμπειριών στο φαγητό. Η πρόσφατη σειρά τους λέγεται Hairy Bikers, The Northern Exposure. Πραγματοποιήθηκε μετά από μια δύσκολη περιπέτεια στην υγεία του Si King. Όπως ο ίδιος λέει,  η φιλία του και η αγάπη για αυτό που κάνει με τον Dave, του έδωσε τη δύναμη να προσπαθήσει να συνέλθει. Το ταξίδι στις Βόρειες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης  είναι οπωσδήποτε η πιο μεστή δουλειά τους αλλά και αποκαλύπτει μια χωρίς όρια αγάπη για τη ζωή, τη φύση, την αληθινή φιλία.

Αυτοί λοιπόν είναι οι Hairy Bikers. Πάθος για τη μηχανή, για τα ταξίδια, για ένα υπέροχα ζυμωμένο ψωμί που κάνει βουτιά σε μια ακόμη πιο καλομαγειρεμένη σούπα με κρέας ή μια σαλάτα με άγρια χόρτα και λουλούδια που τρώγονται, η απόλυτη γαστρονομική απλότητα σε συνδυασμό με την τρέλα για περιπέτεια…είναι εκπληκτικοί επαγγελματίες και παρουσιάζουν τη ζωή έτσι ήρεμα και χαλαρά. Έχουν αυθεντικότητα στο στυλ τους, φαίνονται…καλά παιδιά και έχουν πετύχει να με ταξιδεύουν τόσο ευχάριστα, που θα μπορούσε κανείς να πει, όπως αυτοί, όταν συναντάν κάποιο όμορφο μέρος: Fab, absolutely, fab!