Η Ηλεκτρική Φόρμουλα του ΑΠΘ

Μάρω Διαμαντή

 

Η Aristotle University Racing Team Electric ή αλλιώς ARIST.U.R.T.LE, αποτελεί μία ερευνητική φοιτητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στόχος της είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πρώτου ηλεκτροκίνητου αγωνιστικού μονοθέσιου αυτοκινήτου στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπως επιδίωξή της είναι να συμμετέχει με αυτό σε διεθνείς διαγωνισμούς Formula Student όπου παίρνουν μέρος πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

ΔΕΘ-3

Η ομάδα απαρτίζεται από φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,  Μηχανολόγων Μηχανικών,  Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Φυσικής και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Αρχηγός της ομάδας για τη σεζόν 2015-2016 είναι ο Κωνσταντίνος Κανδύλας και επιστημονικός υπεύθυνος ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Χρήστος Μαδεμλής.

Η ARIST.U.R.T.LE μετρά δύο χρόνια από την ίδρυσή της και η πορεία της μέχρι τώρα είναι αξιοσημείωτη. Στην πρώτη της συμμετοχή στον διαγωνισμό της Ιταλίας, ATA 2014 κατέλαβε την 4η συνολικά θέση, στην κατηγορία class 3. Διαθέτοντας τα ολοκληρωμένα σχέδια για το αυτοκίνητο, κέρδισε τις εντυπώσεις για τη σχεδίαση ενός καινοτόμου Συστήματος Διαχείρισης Μπαταριών (Battery Management System).

2 ΝΕΟ

Το επόμενο έτος, και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο 2015, η ομάδα έλαβε μέρος στο διαγωνισμό της Αγγλίας FS2015 που πραγματοποιήθηκε στην πίστα της Formula 1 του Silverstone. Εκεί, ανάμεσα σε 24 πανεπιστήμια του εξωτερικού, κατέκτησε την 3η θέση στη γενική κατάταξη, στην κατηγορία class 2 διαθέτοντας ολοκληρωμένα σχέδια και μερικά κατασκευασμένα εξαρτήματα. Παράλληλα, στο αγώνισμα της κοστολόγησης σημείωσε την 2η θέση, έχοντας μία μόλις μονάδα διαφορά από την πρώτη.

Οι έπαινοι των κριτών και των παρευρισκομένων στον διεθνή διαγωνισμό ήταν πολλαπλοί, τόσο όσον αφορά την αρτιότητα του σχεδιασμού, όσο και για την  πολύ οργανωμένη σύνθεση της ομάδας. Έχοντας σαν πρωταρχικό μέλημα την ασφάλεια του οδηγού, όπως επίσης το χαμηλό βάρος αλλά και το κέντρο βάρους, οι φοιτητές σχεδίασαν το μονοθέσιο αυτοκίνητο, πετυχαίνοντας ταχύτητα 150km/h, βάρος 200kg και επιτάχυνση στα 0-100km/h μόνο σε 3,29sec.

Έπειτα από τη διεθνή της διάκριση, η ARIST.U.R.T.LE βρίσκεται σε ένα πολύ κομβικό σημείο. Έχει θέσει σαν στόχο της φετινής αγωνιστικής χρονιάς την πραγματοποίηση της κατασκευής του ηλεκτρικού μονοθέσιου αγωνιστικού με το οποίο διακρίθηκε στους προηγούμενους διαγωνισμούς. Και με αυτό το επίτευγμα επιδιώκει να είναι δυναμικά παρούσα στους φετινούς παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Ανάμεσα σε όλα αυτά, η ARIST.U.R.T.LE δραστηριοποιείται και παίρνει μέρος σε μεγάλες εκδηλώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Κατά την επετειακή 80η Διεθνή Έκθεση, η ομάδα παρευρισκόταν στο περίπτερο 16, όπου πολλοί μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν από κοντά και να ενημερωθούν για τη δράση της. Επιπλέον, συμμετείχε σε μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις της Θεσσαλονίκης, τον 4ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο και τον Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ., στηρίζοντας έμπρακτα την πρωτοβουλία του Μ.Ε.Α.Σ Τρίτων και του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωσή του. Έδωσε επίσης το παρόν στη μεγάλη φθινοπωρινή αιμοδοσία του Ράδιο Θεσσαλονίκη, όπου μέλη της ομάδας πρόσφεραν μονάδες αίματος, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

ΔΕΘ-1 ΝΕΟ

Η ομάδα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, τη θέληση και το πάθος για να φέρει εις πέρας ένα πρόγραμμα τόσο φιλόδοξο και με τη συμβολή όλων μπορεί να καταφέρει να φτάσει ψηλά. Αναμφισβήτητα, καθοριστικό ρόλο για την ύπαρξη και τη διαρκή της εξέλιξη παίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο πλευρό της. Σε μια δύσκολη περίοδο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Hager Hellas, η Beta Cae Systems, η  ABB, η Ancom Επε και η Koupas Motors στηρίζουν την προσπάθεια της ARIST.U.R.T.LE να υλοποιήσει το πρώτο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό αυτοκίνητο στη Βόρεια Ελλάδα.

ΔΕΘ-4 ΝΕΟ

Αλλά και οι ίδιοι οι συντελεστές όλης αυτής της υπέροχης συνεργασίας, που έχει δημιουργήσει πολλές ελπίδες για μεγάλες διακρίσεις στο μέλλον, ενισχύουν την αριστεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συμβάλλουν στην αναβάθμιση των σύγχρονων τεχνολογιών στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Και το σημαντικότερο είναι πως μαζί με το έργο τους προάγουν και τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.

1