Kiffy: Μια έξυπνη λύση για την αστική μετακίνηση

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Είχαμε τη τύχη να μιλήσουμε στον κ. Christophe Rosentiel, ιδιοκτήτη της Esay Design Technologies και δημιουργό του Kiffy. Πρόσφατα, το Kiffy κέρδισε το βραβείο Star De Observeur Design 2016 το οποίο αποδόθηκε από τον Υπουργό Βιομηχανίας της Γαλλίας.

Θέλουμε να μάθουμε μερικά πράγματα για το δημιουργό του kiffy. Πώς ξεκινήσατε να το σχεδιάζετε; 

Μετά τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στις ΗΠΑ, ανέλαβα την οικογενειακή επιχείρηση (www.iti-industries.com) η οποία ειδικεύεται σε γενική μηχανική, συγκόλληση μετάλλων, συναρμολόγηση τμημάτων επαγγελματικών μηχανημάτων και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ήθελα από πάντα να σχεδιάσω το δικό μου προϊόν και για του λόγου το αληθές, πριν από πέντε χρόνια βρέθηκα με τον σχεδιαστή Norbert Peytrour, ο οποίος είχε μια ξεχωριστή ιδέα για ένα καινοτόμο τρίκυκλο ποδήλατο. Μετά από τέσσερα χρόνια σχεδιασμού, δοκιμών, και marketing analysis, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα εταιρεία, την Esay Design Technology, μέσω της οποίας θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε, να κατασκευάσουμε και να πουλήσουμε διάφορα προϊόντα σχετικά με την αστική μετακίνηση, και συγκεκριμένα το Kiffy.

Ποια είναι concept πίσω από το Kiffy που ανήκει στην κατηγορία των “tilting trikes”;

Ξεκινήσαμε από την ιδέα ότι θα μπορούν όλοι οι άνθρωποι να το χρησιμοποιήσουν όταν θα πηγαίνουν σε ένα κατάστημα, στο λεωφορείο, στο μετρό, και να μπορούν να το έχουν μέσα στο σπίτι τους, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να το αφήσουν εκτός.  Συγχρόνως, το ποδήλατο θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να σηκώσει επιπλέον έως 30kgs αντικειμένων και να αναδιπλώνεται τόσο πολύ ώστε να έχει το μέγεθος μιας βαλίτσας χειρός.

Πώς είναι σχεδιασμένο και από τι υλικά;

Το Kiffy σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά στην εταιρεία μας. Για το κυρίως μέρος του ποδηλάτου χρησιμοποιούμε αλουμίνιο, ώστε να είναι όσο πιο ελαφρύ γίνεται και να μην ξεπερνά τα 13 kgs.

Τι σας ενέπνευσε στο να σχεδιάσετε το Kiffy με αυτό τον τρόπο; Δοκιμάσατε άλλα σχέδια πριν καταλήξετε σε αυτό;

Θέλαμε ένα σχέδιο που να ανταποκρίνεται στους στόχους μας, γι αυτό το λόγο καταλήξαμε σε αυτό. Ένα τρίκυκλο όχημα με παραλληλόγραμμο σύστημα που να προσφέρει σταθερότητα και την δυνατότητα της αναδίπλωσης.

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να φτάσετε στο τελικό σχέδιο;

Χρειάστηκαν τρία χρόνια έρευνας, πολλά πρωτότυπα και αρκετές δοκιμές για να φτάσουμε στο σήμερα.

Η εξατομίκευση είναι το στοιχείο κλειδί για το μοντέρνα οχήματα. Υπάρχει αυτό το στοιχείο στο Kiffy?

Η κύρια ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε ένα premium προϊόν. Δεν είναι ένα ποδήλατο που θα παραχθεί μαζικά, είναι το Kiffy! Γι’ αυτό το λόγο το εξατομικεύσαμε στο μέγιστο βαθμό. Υπάρχουν ατελείωτες επιλογές χρωμάτων για το σκελετό και για τη πλάκα μεταφοράς. Κατόπιν αιτήματος μπορούμε να αλλάξουμε κάποια εξαρτήματα. Επίσης, η μπροστινή πλάκα μεταφοράς μπορεί να έχει διαφορετικό μέγεθος, σχήμα αλλά μπορεί να φέρει και το λογότυπο που επιθυμεί ο πελάτης.

Υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις του Kiffy;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο μοντέλα: το Kiffy Flash (πτυσσόμενο) και το Kiffy Fix (μη πτυσσόμενο). Το ηλεκτρικό Kiffy θα είναι διαθέσιμο σε λίγο καιρό.

Τι είναι το Swing System και πώς λειτουργεί;

Το Swing System είναι ένα πατενταρισμένο προϊόν, το οποίο κατασκευάστηκε από τη δικιά μας εταιρεία. Το Swing System επιτρέπει σε άτομα όλων των ηλικιών να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο. Ανάλογα με την κλίση που παίρνει το Kiffy, ο αναβάτης να μπορεί να στρίβει εύκολα, με ασφάλεια και να μεταφέρει βαριά πράγματα με μεγαλύτερη άνεση.

Τι άλλες χρήσεις έχει το Kiffy;

Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που θα μπορεί να μεταφερθεί με ευκολία μέσα σε ένα λεωφορείο ή να μπει σε ένα κατάστημα. Γι αυτό το λόγο, το μπροστινό τμήμα του Kiffy αποσπάται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν trolley για τις αγορές ή για να κουβαλήσουμε κάτι ογκώδες, χάρις να πρέπει να έχουμε όλο το ποδήλατο μαζί μας. Δηλαδή υπάρχουν δυο χρήσεις σε ένα τρίκυκλο ποδήλατο. Είναι ένα mini-tricyle cargo. 

Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το κόστος του Kiffy. Πόσο κοστίζει και μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να το δοκιμάσει πρώτα;

To Kiffy θα ξεκινήσει να πωλείται από τη 1η Φεβρουαρίου σε όλο τον κόσμο μέσω ενός δικτύου καταστημάτων λιανικής. Μέσα από το site μας, kiffy.com, θα μπορείτε να βρείτε το κοντινότερο κατάστημα βάσει της τοποθεσίας σας και να το δοκιμάσετε εκεί. Η τιμή θα είναι γύρω στα 2.300 ευρώ για το Flash και 2.000 ευρώ για το Fix.