Ο Αρωματοτουρισμός, μια καινούρια ανακάλυψη για τις εξορμήσεις μας στην ελληνική φύση.

Θάνος Βαρυπάτης

Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά είχαν πάντα ιδιαίτερη θέση στη ζωή όλων των λαών και όλων των εποχών. Οι θαυματουργές τους ιδιότητες ήταν γνωστές από τους αρχαίους χρόνους.

Σήμερα η μοντέρνα τάση στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική είναι η χρήση ως επί το πλείστον φρέσκων αρωματικών φυτών, όπως φασκόμηλο και μαντζουράνα, βασιλικός και θυμάρι, ρίγανη και δενδρολίβανο.

Η χρήση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών συνεχίζεται και στη σύγχρονη Ιατρική αλλά και στην κοσμετολογία. Oλοένα και περισσότεροι προσφεύγουν στη χρησιμοποίησή τους γιατί γίνεται πια κατανοητό πως η φύση μπορεί να κάνει περισσότερα θαύματα απ’ οτι οι χημικές προσμίξεις στα εργαστήρια. Η επιστήμη μελετά τα φυτά προκειμένου να επιβεβαιώσει και να ανακαλύψει τις ιδιότητές τους, να διασφαλίσει τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και να καθιερώσει τη χρήση τους στις μεγάλες βιομηχανίες φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών.

Τι είναι λοιπόν ο αρωματοτουρισμός; Είναι η οργάνωση εκδρομών σε τόπους που φύονται αρωματικά φυτά, όπου γίνεται γνωριμία και ανακάλυψη χρήσεων και διαφορετικών ποικιλιών, όπως επίσης, προσεκτική ενημέρωση για την ορθολογική και στοχευμένη συλλογή τους, ή και εξοικείωση με κάποιο συγκεκριμένο φυτό και τις ιδιότητές του. Ορισμένοι το αναπτύσσουν ακόμα περισσότερο, καθώς πηγαίνουν αυτό το «extra mile», αναζητώντας την καλύτερη ποικιλία των πιο αγαπημένων τους βοτάνων. Γιατί, π.χ. μια ποιότητα τσαγιού έχει πιο δυνατό άρωμα, ενώ το εκχύλισμά του είναι πιο elegant στη γεύση, ή κάποιο άλλο έχει καταπραϋντικές ιδιότητες πολλές φορές απαραίτητες στον τρόπο ζωής ενός σύγχρονου ανθρώπου.

Οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα συγχρόνως με την περιήγηση στις φυσικές ομορφιές του τόπου, να απολαύσουν επισκέψεις σε φυτείες, να ξεναγηθούν σε εργαστήρια επεξεργασίας και αποστακτήρια αιθέριων ελαίων και να προμηθευτούν αντίστοιχα προϊόντα απευθείας από την παραγωγή. Κι έτσι δημιουργείται και η ευχάριστη προοπτική ανάπτυξης ολόκληρων περιοχών. Τέτοιου είδους τουριστικές δραστηριότητες έχουν ξεκινήσει και στη χώρα μας με πολλούς φανατικούς περιηγητές και συλλέκτες αρωματικών φυτών και θεραπευτικών βοτάνων από την πλούσια ελληνική φύση.

Από τον αρωματοτουρισμό εμπνευστήκαμε και σας προτείνουμε:

Μείνετε υγιείς με Βασιλικό

Ο Βασιλικός είναι δικαιολογημένα το Νο1 δημοφιλέστερο βότανο παγκοσμίως. Επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας. Τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπολεμά το στρες, το άγχος, την πνευματική κόπωση, και βοηθά στη συγκέντρωση. Επιπλέον, ανακουφίζει από το βήχα, τη γρίπη και το κρύωμα, την κατάθλιψη και την ατονία και καταπραΰνει τα τσιμπήματα από τα έντομα και τα φίδια!

Δημιουργήστε μια πράσινη γωνιά με αρωματικά φυτά

Δημιουργήστε τη δική σας μικρή συλλογή από αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας και αξιοποιήστε τις μοναδικές ιδιότητές τους χρησιμοποιώντας τα είτε στην κουζίνα, είτε για να ενισχύσετε την υγεία σας.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στο έντυπο AgroS, το οποίο εξέδωσε η ομάδα της Soferina με αφορμή την παρουσία του περιοδικού στην κλαδική έκθεση της Δ.Ε.Θ, Agrotica 2016.