Papagrigoriou Wines: όταν η παράδοση συναντά τη νέα γενιά

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

 

Πώς βρεθήκατε στο χώρο του κρασιού;

Είμαι από τη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης και από μικρή ασχολήθηκα με τις αγροτικές εργασίες, καθώς οι γονείς μου ήταν αγρότες. Αργότερα γνώρισα τον σύζυγο μου, Βασίλη, ο οποίος ασχολιόταν με την οινοποιία για πολλά χρόνια και έτσι βρέθηκα στο χώρο του κρασιού. Ουσιαστικά, από το 2004 ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τη παραγωγή κρασιού.

Η Αγχίαλος έχει μακρά ιστορία στο κρασί. Θα ήθελα να μας πείτε δυο λόγια για την παράδοση στην αμπελουργία και οινοποιία στην περιοχή της Αγχιάλου.

Οι παππούδες μας ήρθαν από την Ανατολική Ρωμυλία (σημερινή Βουλγαρία) και από εκεί ξεκινάει η παράδοση. Εμείς είμαστε η τρίτη γενιά που συνεχίζει την παραδοσιακή οινοποίηση αλλά βέβαια την έχουμε συνδυάσει με σύγχρονες μεθόδους. Ο παραδοσιακός τρόπος είναι ουσιαστικά οι συνταγές που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες μας για κάποιους τύπους κρασιών και αρώματα και εμείς προσθέσαμε την τεχνολογία.

Για την παραγωγή του κρασιού χρησιμοποιείτε μόνο τα δικά σας αμπέλια;

Ναι, για την παραγωγή χρησιμοποιούμε μόνο τη δική μας πρώτη ύλη από τα δικά μας αμπέλια που βρίσκονται όλα έξω από την Αγχίαλο.

Ποιες ποικιλίες καλλιεργείτε;

Από κόκκινα καλλιεργούμε Merlot, Syrah, Senzo, Μοσχάτο Αμβούργου και Granache Rouge. Από λευκές Ροδίτη, Σαββατιανό, Ugni blanc, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το   Ζουμιάτικο που είναι μια γηγενής ποικιλία, η οποία κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Που διαθέτετε το κρασί σας;

Σε πολλά σημεία αλλά κυρίως πουλάμε χονδρική. Είμαστε σε διαδικασία να αυξήσουμε τα σημεία διανομής.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Έχουμε πολλά στο μυαλό μας για το μέλλον. Αυτή τη στιγμή έχουμε 80 στρέμματα εύφορης γης και σκοπεύουμε να επεκταθούμε. Έχουμε ξεκινήσει νέες φυτεύσεις αμπελιών, συζητάμε για ενοικιάσεις αμπελώνων και επίσης σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε κλειστές μονάδες για να μπούμε στην διαδικασία κλειστής παραγωγής.  Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση και θέλουμε να αφήσουμε μια υγιή επιχείρηση για τα παιδιά μας. Πέρσι για πρώτη φορά πήραμε μέρος στη Detrop (24η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων Εξοπλισμού και Συσκευασίας) όπου προωθήσαμε τα προϊόντα μας και δικτυωθήκαμε καλύτερα. Θέλουμε να εξειδικεύσουμε το προϊόν μας όσο περισσότερο μπορούμε ώστε να είναι ανταγωνιστικό στην αγορά, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ποιοτικά.

Μπορεί ένα καλό κρασί να «σώσει» ένα μέτριο φαγητό;      

Σίγουρα μπορεί να «σώσει» ένα μέτριο φαγητό αλλά δεν μπορεί να γίνει το αντίστροφο.

Από το κρασιά που διαθέτετε πιο είναι το αγαπημένο σας;

Θα έλεγα το λευκό μου αρέσει περισσότερο. Βγάζει ωραία αρώματα, είναι ευκολόπιοτο  και όπως ξέρετε σε εμάς τις γυναίκες δεν μας αρέσει να πίνουμε τόσο πολύ. Θέλουμε κάτι ελαφρύ και ωραίο. Είναι συνδυασμός τεχνικών και συνταγών που έχουμε από τις παλιές γενιές και το επεξεργαζόμαστε πέντε χρόνια.

Ποίες είναι οι προκλήσεις για μια ελληνική μονάδα, σας την δικιά σας;

Τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά για να δημιουργηθεί μια σύγχρονη μονάδα. Πλέον  είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι παράμετροι που έχει θέσει το κράτος και προσωπικά θεωρώ ότι είναι σημαντικό για να μπορεί ο καταναλωτής να απολαμβάνει ένα καθαρό, ελεγμένο και υγιεινό προϊόν.  Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη περίοδο αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο λόγω της κρίσης αλλά και σε ότι αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που θα επιβληθεί στο κρασί αλλά και με το χύμα τσίπουρο. Σε μια μικρή μονάδα σαν τη δικιά μας, όταν ένα προϊόν γίνεται πολύ ακριβό για να το παράγεις, θίγει οικονομικά την επιχείρηση.

Είστε μια γυναίκα που απασχολείται σε ένα, ως επί το πλείστον, ανδρικό επάγγελμα. Ήταν δύσκολο να ξεκινήσετε την ενασχόληση σας;

Όχι, δεν ήταν καθόλου δύσκολο. Δεν φοβάμαι την δουλειά και γενικότερα είμαι ένα δραστήριο άτομο. Ξεκίνησα από την αρχή πολύ δυναμικά και αλήθεια είναι ότι όπως όλες οι δουλειές έχουν τις δυσκολίες τους, έτσι έχει και η οινοποιεία.

Συναντήσατε δυσκολίες στις συνεργασίες σας με άλλους άντρες συναδέλφους σας;

Σίγουρα οι άντρες με κοιτάνε περίεργα κάποιες φορές γιατί η οινοποιεία είναι ανδροκρατούμενο επάγγελμα, αλλά δεν συνάντησα ουσιαστικές δυσκολίες. Μπορώ να οδηγήσω όλα τα οχήματα της επιχείρησης, φορτηγά, τρακτέρ και το αγροτικό φυσικά και πολλές φορές θα με βρείτε είτε στα χωράφια είτε να οδηγώ ένα από τα οχήματα μας.

Είναι δύσκολο για μια γυναικά που ασχολείται επαγγελματικά στο χώρο της οινοποιίας να βρει ισορροπία στην οικογενειακή ζωή;

Όχι, αν βάλεις ένα πρόγραμμα μπορείς να τα καταφέρεις όλα. Είναι μια δουλειά που απαιτεί σωματική καταπόνηση αλλά τα καταφέρνω. Βέβαια έχουμε δυο παιδιά και πρέπει να τα ετοιμάζω για το σχολείο, να μαγειρεύω και ασφαλώς έχω και τη φροντίδα του σπιτιού, αλλά όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε αν υπάρχει θέληση.

 

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στο έντυπο AgroS, το οποίο εξέδωσε η ομάδα της Soferina με αφορμή την παρουσία του περιοδικού στην κλαδική έκθεση της Δ.Ε.Θ, Agrotica 2016.