Η Ferrari που έσπασε όλα τα ρεκόρ σε δημοπρασία αυτοκινήτων

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Η γνωστή Ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Ferrari έσπασε ένα ακόμα ρεκόρ, μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν στις πίστες της Formula 1. Μόλις πριν από δύο ημέρες σε πλειστηριασμό που έλαβε χώρα στο Παρίσι από τον γνωστό οίκο πλειστηριασμών Artcurial, πουλήθηκε μια Ferrari 335 Sport Scaglietti του 1957 για το αστρονομικό ποσό των 32 εκ. ευρώ, σπάζοντας έτσι όλα τα ρεκόρ πώλησης κλασσικών οχημάτων μέχρι σήμερα.

Η εξήγηση για το υπέρογκο ποσό βρίσκεται κυρίως στην ιστορία του οχήματος αλλά και στην μοναδικότητα του μοντέλου. Μόνο τέσσερα τέτοια μοντέλα κατασκευάστηκαν από την εταιρεία και το συγκεκριμένο ξεχωρίζει για την πλούσια ιστορία του. Πρώτη φορά οδηγήθηκε από τον Βρετανό Peter Collins και τον Γάλλο συνοδηγό του Maurice Trintignant το 1957 στο Sebring 12 Hours και το Μάιο του ίδιου έτους από τον Γερμανό πιλότο Wolvgang Von Trips  στο Mille Miglia όπου ήρθε δεύτερος. Ένα χρόνο αργότερα, ο Βρετανός πρωταθλητής της Formula 1 Mike Hawthorn οδήγησε το 335 Sport Scaglietti στο Le Mans 24 κάνοντας το πρώτο γύρο μόλις σε τέσσερα λεπτά. Το ίδιο έτος κέρδισε το Cuba Gran Prix με οδηγό ένα ακόμα Βρετανό πιλότο της Formula 1, τον Stirling Moss. Από το 1970 μέχρι και πρότινος βρισκόταν στην ιδιωτική συλλογή του Pierre Bardinon ανάμεσα σε περίπου άλλα 50 αυτοκίνητα της Ferrari.

Ο Pierre Bardinon ήταν λάτρης και ειδήμονας κλασσικών αυτοκινήτων που είχε μια μεγάλη ιδιωτική συλλογή και την δικιά του πίστα δοκιμών. Το 1965 αγόρασε την πρώτη του Ferrari και από τότε ακολούθησαν και άλλα μοντέλα, καταφέρνοντας έτσι να συλλέξει πάνω από 70 μοντέλα συνολικά. Μάλιστα κέρδισε τα εύσημα από τον ίδιο τον Enzo Ferrari, ο οποίος είχε δηλώσει σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα ήθελε να φτιάξει ένα μουσείο της Ferrari, πως ήδη υπήρχε ένα τέτοιο μουσείο και ήταν στο σπίτι του φίλου κ. Bardinon.

To Ferrari 335 Sport Scaglietti έχει κινητήρα V12, αποδίδει 390hp και έχει τελική ταχύτητα 300 km/h. Ένα ακόμα δεδομένο που συνέβαλε στην υψηλή τιμή πώλησης, είναι η άψογη κατάσταση του οχήματος, πράγμα ιδιαίτερα ασυνήθιστο καθώς τα περισσότερα αγωνιστικά αυτοκίνητα καταστρέφονταν σε αγώνες ή αντικαθίσταντο από νεότερα μοντέλα.

Το προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία το είχε πάλι ένα μοντέλο της Ferrari, το 250 GTO το οποίο πουλήθηκε για 28,5 εκ. ευρώ το 2014. Ο πλειστηριασμός έγινε στα πλαίσια του σαλονιού κλασσικών αυτοκινήτων Retromobile, όπου συμμετείχαν περίπου 500 πλειοδότες και παρακολουθήθηκε από 12.000 θεατές μέσω internet. Στο σαλόνι καταρίφθηκαν και άλλα παγκόσμια ρεκόρ που καθιστούν τα οχήματα ως τα πιο ακριβά μοντέλα που έχουν πουληθεί ως σήμερα. Συγκεκριμένα, μια Ferrari Testarossa Spider Valeo πουλήθηκε για 1,2 εκ. ευρώ και ένα Citroen Traction 11B Cabriolet του 1939 για το ποσό των 170.000 ευρώ.