Το γαλλικό Ντεσεβώ: ένας μικρός αγαπημένος θρύλος

Δημήτρης Ταρλαντάς

2CV. Ένα γαλλικό αυτοκίνητο μοναδικά αυθεντικό, εμπνευσμένο και σχεδιασμένο την περίοδο του μεσοπολέμου από το 1935 έως το 1939. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε τη διαδικασία υλοποίησής του για να παρουσιαστεί τελικά το 1948 στο Ετήσιο Σαλόνι του Παρισιού και να παραμείνει από τότε σε ενεργή παραγωγή ως το 1990! Σχεδιαστής του ήταν ο μεγάλος Flaminio Bertoni, ο οποίος είχε προγενέστερα σχεδιάσει το Citroen Traction Avant και μετέπειτα τον γνωστό σε όλους μας «βάτραχο», Citroen DS.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 42 ετών  το Ντεσεβώ κατασκευάστηκε σε διάφορες χώρες και σε πολλές παραλλαγές του βασικού του μοντέλου, όπως τα 2CV Van , το 2CV Sahara 4×4 (με δύο!! κινητήρες, έναν εμπρός και έναν πίσω) και το 2CV Bijou, ένα κουπέ αυτοκίνητο βασισμένο στα μηχανικά μέρη του 2CV.

Το 1980 ήρθαν στην κυκλοφορία και οι ειδικές εκδόσεις του 2CV όπως η Charleston (σχεδίασης Art-Deco) και η Dolly (σε δίχρωμη έκδοση).

1983-Citroen-2CV_Charleston-Image-05-1600

Η βασική όμως έκδοση του 2CV παρέμεινε ίδια χωρίς πολλές διαφοροποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής του. Αν και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 το αρχικό ριγωτό καπό αντικαταστάθηκε από ένα πιο μοντέρνας σχεδίασης ενώ το κάλυμμα του χώρου των αποσκευών από την πρωτότυπη κατασκευή του σε καμβά έγινε μεταλλικό.

Οι πρώτες εκδόσεις αυτού του αυτοκινήτου είχαν μηχανικούς υαλοκαθαριστήρες και βέργα για τον έλεγχο της στάθμης της βενζίνης! Σύντομα οι υαλοκαθαριστήρες αντικαταστάθηκαν με ηλεκτρικούς και ένας κανονικός δείκτης καυσίμου προστέθηκε στον εξοπλισμό. Στη δεκαετία του 1979 τις αλλαγές συμπλήρωσαν οι προβολείς των νέων μοντέλων, οι οποίοι από στρόγγυλοι έγιναν ορθογώνιοι. Παρόλα αυτά τα μπροστινά παράθυρα όλων των 2CV διατηρήθηκαν αναδιπλούμενα προς τα πάνω για το άνοιγμά τους.

WINDOW 2CV

Όσον αφορά τον κινητήρα τους, τα πρώτα 2CV είχαν ένα λιλιπούτειο επίπεδο και δικύλινδρο των 375 κ. εκ., ο οποίος σταδιακά μεγάλωσε στα 425 κ. εκ., έπειτα στα 435 και έφτασε στα 602 κ. εκ. Ο πιο σύγχρονος και μεγαλύτερος κινητήρας επέτρεπε στο 2CV να ακολουθεί την ροή της κίνησης ακόμη και στους αυτοκινητόδρομους, τουλάχιστον μέχρι το νόμιμο όριο ταχύτητας.

Το όνομα Ντεσεβώ (Deux chevaux = Δύο Άλογα) προέρχεται από τους μόλις 2 φορολογήσιμους ίππους που είχε ο κινητήρας του, σύμφωνα με την Γαλλική νομοθεσία. Οι κινητήρες των 435 κ. εκ. και των 602 κ. εκ. είχαν παραπάνω φορολογήσιμους ίππους, το όνομα όμως δεν άλλαξε ποτέ και παρέμεινε 2CV. Συμπληρώθηκε απλά ένας αριθμός μετά το 2CV, δηλαδή 2CV4 για τον κινητήρα με των 435 κ. εκ. και 2CV6 για τον μεγαλύτερο κινητήρα των 602 κ. εκ.

2CV ENGINE

 

Τους κινητήρες, σε όλες τις εκδόσεις, συνόδευε ένα μηχανικό τετρατάχυτο κιβώτιο με ιδιαίτερο χειρισμό και λεβιέ, ο οποίος ήταν τοποθετημένος πάνω στο ταμπλό και για την εναλλαγή των ταχυτήτων χρειάζονταν δυο κινήσεις: περιστροφή και σπρώξιμο ή περιστροφή και τράβηγμα.

 

Citroen_2CV_US_pdb

Κάτι που καθιστούσε μοναδικό το 2CV ήταν η ανάρτησή του. Άλλωστε βασική προϋπόθεση κατά τον σχεδιασμό του αυτοκινήτου  ήταν να μπορεί  να διασχίσει ένα οργωμένο χωράφι, κουβαλώντας ένα καλάθι με αυγά χωρίς να τα σπάσει. Γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιήθηκε μία πρωτοποριακή διάταξη ανεξάρτητης ανάρτησης σε όλους τους τροχούς, με τους εμπρός και τους πίσω τροχούς να συνδέονται με την μπροστινή και την πίσω ανάρτηση σε κάθε πλευρά. Η ανάρτηση αυτή είχε σχεδιαστεί από τους Alphonse Forceau και Marcel Chinon.

citroen-2cv-drawing-1

Επίσης το σύστημα διεύθυνσης είχε τοποθετηθεί πολύ πίσω από τους εμπρόσθιους τροχούς και μακριά από την ζώνη παραμόρφωσης, ώστε σε τυχόν μετωπική σύγκρουση να μην τραυματίζει τον οδηγό, όπως συνήθως συνέβαινε με τα αυτοκίνητα της τότε εποχής. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ντεσεβώ  ήταν από τα πρώτα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής με ελεγχόμενη ζώνη παραμόρφωσης (αν θέλετε να μάθετε τι σημαίνει ελεγχόμενη ζώνη παραμόρφωσης, ενημερωθείτε από το λεξικό του αυτοκινήτου στην ειδική στήλη της  www.soferina.com).

Επιπλέον, το ντεπόζιτο ήταν τοποθετημένο αρκετά μπροστά από τους πίσω τροχούς με την ρεζέρβα, η οποία ήταν πιο πίσω, να το προστατεύει σε περίπτωση σύγκρουσης. Οι δύο αυτές σχεδιαστικές λύσεις, ενώ θεωρούνται δεδομένες σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα, ήταν πολύ σπάνιες για την εποχή του 2CV!

Η Citroen προσπάθησε αρκετές φορές να εκμοντερνίσει το 2CV, ειδικά με τo Ami και τo Dyane, μοντέλα βασισμένα στο 2CV, αλλά η ιδέα και το σχέδιο του αρχικού 2CV ήταν τόσo καλά που του επέτρεψαν να κρατηθεί στην παραγωγή για πολλά περισσότερα χρόνια από τους επίδοξους αντικαταστάτες του. Και να φανταστεί κανείς πως ο  αρχικός του στόχος ήταν να προσφέρει στους κατοίκους της υπαίθρου της Γαλλίας, αλλά και άλλων κρατών, μια φθηνή εναλλακτική λύση αντί για τα άλογα και τα κάρα!

Λόγω της μακρόχρονης παραγωγής του, πέρασε από διάφορα στάδια ακολουθώντας όλες τις εξελίξεις της αυτοκίνησης. Έτσι το 1964 ήταν διαθέσιμο και με έξτρα ζώνες ασφαλείας 3 σημείων και λάστιχα tubeless (αντί σαμπρέλας!). Το 1970 απέκτησε ηλεκτρικό σύστημα 12 Volt  (το 1948 οπότε και ξεκίνησε η παραγωγή του 2CV τα περισσότερα αυτοκίνητα διέθεταν ηλεκτρικό σύστημα 6 volt). Το 1973 το τιμόνι αντικαταστάθηκε από το κλασικό τιμόνι μίας ακτίνας της Citroen, από αφρώδες υλικό για μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος. Το 1981 δανείστηκε το σύστημα των μπροστινών δισκόφρενων από το Citroen Dyane, με αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση του συστήματος πέδησης.

Το 2CV είναι ακόμη και σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλές, με εκατοντάδες συλλόγους και fora φίλων ανά τον κόσμο, με πλήρη κάλυψη ανταλλακτικών στη διεθνή αγορά, ενώ υπάρχουν και εξειδικευμένες εταιρείες ανταλλακτικών για το αυτοκίνητο αυτό. Θα βρείτε ακόμη και site στο διαδίκτυο, όπου μπορείτε να διαμορφώσετε το δικό σας 2CV. (http://www.kurt602.fr/mydeuxcv/my2cv.php) όπως κάναμε εμείς και μπορείτε να δείτε παρακάτω:

2CV SOFERINA

Η εποχή με τη μεγαλύτερη απήχηση στην αγαπημένη αυτή μάρκα αυτοκινήτου ήταν οι δεκαετίες του 1960 και του 1970. Τη δεκαετία του 1960 το 2CV ήταν η απόλυτη επιλογή των φοιτητών και των Hippies ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ενώ το 1970 λόγω των δύο πετρελαϊκών κρίσεων (1973 και 1979), ο κόσμος στράφηκε μαζικά προς αυτό το οικονομικό σε καύσιμο γαλλικό αυτοκίνητο. Μπορεί να μην έφτασε ποτέ τις παγκόσμιες πωλήσεις του σκαραβαίου της VW, ανήκει όμως σίγουρα στην πεντάδα των θρύλων της αυτοκίνησης μαζί με τον προαναφερθέντα  Σκαραβαίο (γνωστό επίσης ως Χελώνα ή Κατσαριδάκι) της VW, το Mini Cooper, το FIAT 500 και το Willys Jeep.

Στα τέλη της δεκαετίας το 1980 και με τους όλο και αυστηρότερους κανονισμούς ασφαλείας και εκπομπών καυσαερίων, το 2CV δεν μπορούσε πλέον να ακολουθήσει τις εξελίξεις και είχε γίνει προφανές ότι όσες βελτιώσεις και να γίνονταν στο μοντέλο, δεν θα μπορούσε να εκπληρώνει τις ευρωπαϊκές νόρμες για πολύ ακόμα. Έτσι στις 27 Ιουλίου 1990 βγήκε από τη γραμμή παραγωγής και η τελευταία επίσημη εκδοχή του αυθεντικού μοντέλου, ένα γκρι Charleston το οποίο κατέληξε στον διευθυντή του εργοστασίου της Citroen στην Πορτογαλία.

Αυτό δε σημαίνει πως είναι αδύνατο πια να αποκτήσει κανείς σήμερα το δικό του 2CV. Από τα σχεδόν εννιά εκατομμύρια Ντεσεβώ που παρήχθησαν, σίγουρα κάποιο βρίσκεται εκεί έξω και σας περιμένει, αν το επιθυμείτε. Στην Ελλάδα η τιμή ενός μεταχειρισμένου 2CV κυμαίνεται από τα 1.500 ευρώ έως και τις 15.000 ευρώ, ανάλογα με  την κατάσταση και την παλαιότητα του μοντέλου.