Μια συλλογή video για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Μαριάννα Λαζαρίδου

Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου έφτασε και δεν είσαι μόνη. Ω ναι! ο πρίγκιπάς σου θα σε φλερτάρει στο μπαράκι της γωνίας ή είναι σπίτι και σε περιμένει.

Αλλά μπορεί και να είσαι τελικά μόνη. Προσπάθησες για εκείνο το ραντεβού της τελευταίας στιγμής με τον συμπαθητικό τύπο στο γυμναστήριο αλλά το ακύρωσε, χωρίς μήνυμα, χωρίς τηλέφωνο, με ένα μεγάλο κενό στο facebook messenger.

Όμως υπάρχει και η κρίση, πολλοί είναι χωρίς δουλειά ή γενικότερα έχουν περιορισμένο budget για ξόδεμα. Σε καμιά περίπτωση μην το βάλεις κάτω. Λίγα κεριά, ένα ωραίο φαγητό ίσως, κάποιο κόκκινο κρασί μπορεί να αλλάξουν τη διάθεσή σου αυτήν τη μέρα.

Ακόμα όμως κι αν όλα αυτά αποτύχουν, δεν μπορείς να βγεις χαμένη έχοντας οργανωθεί με μια σειρά από αγαπημένες ρομαντικές ταινίες. Παραδόσου λοιπόν σε μια βραδιά από την οποία δεν πρέπει να λείψει με τίποτα ο Έρωτας…ακόμα κι αν είναι μέσα από τη μικρή οθόνη!

Spoiler Alert: ακολουθεί οδηγός για ακραίους ρομαντικούς.

THE BODYGUARD

VALENTINE1 www.soferina.com

Μια ταινία που έχεις δει σίγουρα πολλές φορές. Αν είσαι γύρω στα 30, έχεις πραγματικά δει και ξαναδεί τον Kevin Costner να κόβει με απόλυτη μαεστρία το φουλάρι της Whitney Houston με ένα σπαθί Samurai. Μια ιστορία ερωτικής αφοσίωσης που την έχεις παρακολουθήσει από μικρό παιδάκι, τότε που οι γονείς άλλαζαν το κανάλι της τηλεόρασης, μόλις πήγαιναν να φιληθούν οι πρωταγωνιστές. Παρόλα αυτά, κάθε φορά σου κάνει την ίδια εντύπωση! Τα φώτα, τα στρας, η μουσική, ο χορός… ένας  σιωπηλός bodyguard και μια πανέμορφη ηρωίδα. Κάποια άλλη εποχή, μια απόλυτα δυνατή και παθιασμένη ιστορία, ακριβώς όπως η φωνή της Houston στα τραγούδια της ταινίας.


LOVE STORY

VALENTINE2Για πολλούς είναι η πλέον ρομαντική ταινία όλων των εποχών. Για να είμαι ειλικρινής δεν πίστευα το γιατί μέχρι τη μέρα που την είδα τελικά, όταν πριν λίγα χρόνια με πήρε τηλέφωνο η κολλητή μου να με καλέσει στο σπίτι της για πίτσα και Love Story. Είναι κάτι το μαγικό, που κάνει αυτήν τη ταινία το απόλυτο must για τη συγκεκριμένη μέρα του χρόνου. Το τραγούδι, η φοιτητική ζωή, η αυτοθυσία, το ‘love means never having to say you’re sorry’,  θα σε κάνουν εγγυημένα να βουρκώσεις αν όχι να κλαις με λυγμούς… Σίγουρα δεν θα το προτείναμε για κάποια που χώρισε πρόσφατα, πάντως μία φορά αξίζει σίγουρα να το δεις και ιδιαίτερα ανήμερα Αγίου Βαλεντίνου.


THE WAY WE WERE

VALENTINES7 www.soferina.com

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Robert Redford και η Barbra Streisant κατάφεραν σε αυτήν τη ταινία να ζωγραφίσουν μια πραγματική ιστορία αγάπης. Κάποιες στιγμές της ταινίας, μια επίμονη ματιά του Redford, ένα τρυφερό χάδι της Streisant θα σε κάνουν πραγματικά να αισθανθείς ότι έχεις ζήσει και εσύ αυτήν τη στιγμή ή καλύτερα, αυτό το συναίσθημα.

Δεν είναι τυχαίο βέβαια το γεγονός ότι και αυτή η ταινία, όπως και οι προηγούμενες, αγκαλιάζεται υπέροχα από το ομότιτλο τραγούδι, που
βεβαίως τo 1974 κέρδισε και το Oscar καλύτερου Original τραγουδιού.


 

ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND

VALENTINE4

Μια λίγο πιο alternative επιλογή, όχι βέβαια στο βαθμό που μπορεί να χαλάσει το ρομαντισμό της ημέρας. Τι θα γινόταν λοιπόν αν μπορούσαμε να σβήσουμε τις αναμνήσεις μας; Η ταινία δίνει μια αρκετά γλυκιά και συγχρόνως πικρή απάντηση, με την Kate Winslet και τον Jim Carrey σε απόλυτη αρμονία. Μια ταινία που σίγουρα θα σε συγκινήσει, ενώ παράλληλα θα συγκινήσει σχεδόν με βεβαιότητα και το έτερό σου ήμισυ.. όσο καλά κι αν είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της επιλογής του Star Wars στην αρχή της βραδιάς!


 

THE ENGLISH PATIENT

VALENTINE5

Μην ακούσεις τον κακόβουλο κόσμο που επαναλαμβάνει ότι αυτή η ταινία αγγίζει ίσως  σε διάρκεια τις τρεις ώρες. Αν έχεις λίγη υπομονή, είναι σίγουρο ότι θα σε ανταμείψει. Το αριστούργημα του Anthony Minghella, μας ταξιδεύει στην Αίγυπτο και στην εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα στους ανέμους της ερήμου γεννιέται ένας απαγορευμένος έρωτας ανάμεσα στον Count Laszlo de Almásyv (Ralph Fiennes) και την Katharine (Kirstin Scott Thomas). Μια τραγική ιστορία για πολλούς και ένας ήρωας που καταλήγει καταδικασμένος εξαιτίας των επιλογών του.

Αυτές είναι κάποιες από τις προτάσεις μας. Και είναι προφανώς επιλογή video μια που όλες οι παραπάνω ταινίες είναι αρκετά παλιές. Σε μια εποχή που ο ρομαντισμός σπανίζει ανησυχητικά, προσπαθήσαμε εσκεμμένα να ψάξουμε βαθιά μέσα στις κούτες με τις ταινίες, για να βρούμε στιγμές που πραγματικά μας συγκίνησαν πολύ αλλά αρέσουν πάντα.

Happy Valentine’s!