ΑΝΑΣΑ: Ελπίδα ζωής

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Η ΑΝΑΣΑ είναι η πρώτη μη κερδοσκοπική εταιρία στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία  των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.

Ιδρύθηκε τον Μάιο 2007, από μια εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων, με πρωτοβουλία της ηθοποιού (Γεωργίας) Ζέτας Δούκα, η οποία έχει βιώσει την ασθένεια και θέλησε να αξιοποιήσει την προσωπική της εμπειρία προς όφελος των πασχόντων και υπέρ της ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Οι Καταστατικοί Στόχοι της ΑΝΑΣΑ είναι οι εξής:

  • Η ενημέρωση και η αφύπνιση του ευρύτερου κοινού για την ύπαρξη και τις διαστάσεις του προβλήματος των διατροφικών διαταραχών.
  • Ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενημέρωσης, κατεύθυνσης και στήριξης των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.
  • Προγράμματα πρόληψης των διατροφικών διαταραχών.
  • Υπηρεσίες ενημέρωσης / υποστήριξης προς τις οικογένειες, εκπαιδευτικούς, δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος των ασθενών.
  • Δωρεάν διάγνωση και θεραπεία ασθενών η οποί παρέχεται από το 2008, μέσα από το «Κέντρου Ημέρας» για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι ασθένεια που σχετίζεται με τη λήψη τροφής εν γένει και πιο συγκεκριμένα είτε με την ελλιπή είτε με την υπερβολική λήψη. Οι πιο συνηθισμένες μορφές της ασθένειας είναι α) Ψυχογενής Ανορεξία (Anorexia Nervosa), β) Ψυχογενής Βουλιμία (Bulimia Nervosa) και γ) Επεισοδιακή Πολυφαγία (Binge Eating). Οι αιτίες στις οποίες οφείλονται οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής ποικίλουν και συχνά περιλαμβάνουν συνδυασμούς περίπλοκων βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Ασφαλώς είναι επιζήμιες για τον οργανισμό και μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

Η «Ανάσα», στην προσπάθεια να καταπολεμήσει τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, εγκαινίασε το 2008 το «Κέντρο Ημέρας Ανάσα». Το «Κέντρο Ημέρας» είναι ένα πρότυπο νοσοκομείο ημέρας, εξειδικευμένο στις διατροφικές διαταραχές. Παρέχει πλήθος δωρεάν υπηρεσιών διάγνωσης, θεραπείας και ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Το «Κέντρο Ημέρας» στελεχώνεται από μια πλήρως εξειδικευμένη διεπιστημονική μονάδα που απαρτίζεται από ειδικούς ψυχιάτρους, ψυχολόγους, ιατρούς και διαιτολόγους.

H «Ανάσα» όμως δεν ασχολείται μόνο με το θεραπευτικό κομμάτι. Είναι πολύ δραστήρια και συμμετέχει σε κάθε ευκαιρία ευαισθητοποίησης για τη συγκεκριμένη ασθένεια. Για παράδειγμα, λαμβάνει μέρος σε συνέδρια που αφορούν τις διατροφικές διαταραχές και διοργανώνει το Πανελλήνιο Φόρουμ για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Επίσης έχει λάβει μέρος σε αθλητικές διοργανώσεις, όπως στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών και τέλος έχει έντονη διαδικτυακή παρουσία, πάντα με σκοπό την ενημέρωση και  την αντιμετώπιση των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής.

Τα στυλάτα tshirts της  Ανάσα

logoH Julia Bergovich,  με πρωτοβουλία της  Εταιρείας Marketing  Whatever Works Agency, και του ΜΚΟ ‘ΑΝΑΣΑ’  σχεδίασε και κυκλοφορεί μία σειρά από  στιλάτα t-shirts, limited edition,  τα οποία πωλούνται προς 20,00€, και όλα τα έσοδα θα διατίθενται  για την  ενίσχυση του συλλόγου Ανάσα, με πρόεδρο την δημοφιλή ηθοποιό Ζέτα Δούκα, στηρίζοντας έμπρακτα την δράση της για την πρόληψη της νευρικής ανορεξίας & βουλιμίας.

Αγοράζοντας ένα από τα μπλουζάκια που έχουν ως slogan ‘ HAPPY GIRLS ARE THE PRETTIEST’, ενισχύετε άμεσα τα άτομα που το έχουν ανάγκη, προσθέτοντας ένα ακόμα ‘must have’ κομμάτι στην γκαρνταρόμπα σας.

Δημοφιλείς ηθοποιοί και celebrities όπως η Ναταλία Δραγούμη, η Σόφη Πασχάλη, η Άννα Πρέλεβιτς, η Ιωάννα Λίλλη, η Ευγενία Μανωλίδου κ.α αγόρασαν και φόρεσαν ήδη το T-SHIRT αυτό, και τις ευχαριστούμε.

Τα t-shirt μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα MORE&MORE, JULIA BERGOVICH, και στην Θες/νίκη ιδιαιτέρως στις εξής διευθύνσεις: A.ΣΟΦΙΑΣ – 20, ΠΑΣΑΛΙΔΗ 94 – ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, MEDITERRANEAN COSMOS

Ευχαριστούμε την κα Ευγενία Τριανταφυλλίδη για τις πληροφορίες που μας έδωσε σχετικά με την ΑΝΑΣΑ.