Mario Kart – Ένα παιχνίδι για μικρούς & μεγάλους

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Η βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες και μάλιστα πριν από δυο χρόνια ξεπέρασε σε κέρδη αυτή του Hollywood. Το 2014 τα κέρδη έφτασαν τα 83.6 δις. $ και υπολογίζεται ότι το 2018 θα πλησιάσουν το αστρονομικό ποσό των 113 δις. $. Όμως ποιο είναι το συστατικό ενός καλού, διαχρονικού παιχνιδιού; Πώς μπορεί ένα παιχνίδι να αποκτήσει φανατικούς παίκτες προσφέροντάς τους αμέτρητες ώρες διασκέδασης;

Κοιτάξαμε διάφορα παραδείγματα από τον χώρο του gaming και ψάξαμε να βρούμε συστατικά επιτυχίας ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους που μας κράτησαν κολλημένους στην οθόνη τα τελευταία χρόνια. Καταλήξαμε στο ότι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι πρέπει να έχει εύκολο gameplay (τρόπο χειρισμού/παιξίματος), ενδιαφέρουσα ιστορία, λεπτομερή γραφικά και ασφαλώς να μην είναι πολύ εύκολο αλλά ούτε το αντίθετο.

Aπό τα πιο αγαπημένα, κλασσικά παιχνίδια που κυκλοφορεί μάλιστα ακόμα και σίγουρα πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι το Mario Kart. Όλοι μας κατά περιόδους έχουμε παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια με αυτοκινητάκια, είτε σε κάποιο ξεχασμένο Arcade, είτε σε κονσόλα στο σπίτι. Το Mario Kart όμως είναι σίγουρα αυτό που θα ξεχώριζαν οι περισσότεροι γιατί εκτός από το συνδυασμό gameplay, ιστορίας, γραφικών, είναι ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους εξίσου.

Το Mario Kart είναι από τα πιο παλιά παιχνίδια της Ιαπωνικής Nintendo που πλέον έχει μεγαλώσει γενιές gamers. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1985 με το λανσάρισμα το NES (Nintendo Entertainment System), ενώ μόλις το 1989 παρουσίασε για πρώτη φορά το GAME BOY, το πιο επιτυχημένο σύστημα video game ποτέ (150 εκατ. πωλήσεις). Το Super Mario Kart κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1992 υπό την επίβλεψη του Shigeru Miyamoto, ο οποίος προηγουμένως είχε σχεδιάσει το Super Mario και πολλούς άλλους τίτλους για την Nintendo. Το παιχνίδι έγινε αμέσως παγκόσμια επιτυχία και μέχρι σήμερα δεν το έχει ξεπεράσει κανένα άλλο.

Στο Mario Kart οι παίκτες επιλέγουν ένα χαρακτήρα και διαγωνίζονται σε πίστες Kart με σκοπό να ανεβούν στο βάθρο του πρωταθλητή. Είναι ένα αρκετά απλό concept που όμως γίνεται πολύ διασκεδαστικό καθώς κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά (ταχύτητα, κρατήματα στο οδόστρωμα) και μπορεί να «μαζεύει» πόντους και αντικείμενα που δίνουν στο παίκτη επιπλέον δυνάμεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Κάποια από αυτά τα αντικείμενα είναι η μπανάνα που κάνει τα Kart των αντιπάλων να γλιστράνε και να χάνουν ταχύτητα, τα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται σαν ασπίδα, οι κόκκινες χελώνες που όταν αποδεσμευτούν χτυπούν τους αντιπάλους και ο κεραυνός που χτυπάει ταυτόχρονα όλους τους αντιπάλους στο παιχνίδι.

Μέρος της επιτυχίας του Mario Kart ήταν βεβαίως το γεγονός ότι συνδύασε χαρακτήρες που ήξερε το κοινό από προηγούμενα παιχνίδια με την οδήγηση – αγαπημένο και κλασικό θέμα βιντεοπαιχνιδιού. Αυτός ο συνδυασμός προσφέρεται μάλιστα στον παίκτη σε ένα παιχνίδι με ιδιαίτερα απλό χειρισμό τον οποίο μπορεί να υιοθετήσει σχεδόν κατευθείαν ακόμα και αν δεν το έχει ξαναπαίξει πρωτύτερα.

Παράλληλα, το Mario Kart είναι ένα παιχνίδι που κάλλιστα μπορείτε να το παίξετε με τα παιδιά σας και να διασκεδάσετε μαζί. Εκτός από το ότι είναι εύκολο στο χειρισμό, σε αντίθεση με πολλά παιχνίδια της εποχής μας δεν περιέχει στοιχεία βίας. Οι χαρακτήρες θυμίζουν περισσότερο cartoon παρά ηλεκτρονικό παιχνίδι και όταν δεν είστε διαθέσιμοι, λόγω υποχρεώσεων, τα παιδιά σας μπορούν να παίξουν online με ασφάλεια καθώς η Nintendo επιτρέπει μόνο βασική επικοινωνία μεταξύ παικτών πριν το παιχνίδι. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του παιχνιδιού είναι ότι οι παίκτες που μένουν πίσω κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν καλύτερα items και με αυτό το τρόπο οι μικροί μας φίλοι μπορούν να συναγωνιστούν τους μεγαλύτερους και συνήθως καλύτερους παίκτες.

Το νέο Mario Kart 8, της κονσόλας Nintendo Wii U, έχει αρκετές διαφοροποιήσεις από τα προηγούμενες εκδόσεις, πράγμα που το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό. Συγκεκριμένα μπορείτε να συνδέσετε στην κονσόλα το Wii Wheel που μοιάζει με τιμόνι αυτοκινήτου και να κάνετε την εμπειρία της οδήγησης ακόμα πιο ζωντανή.

Κάποιοι από τους Αγαπημένους μας χαρακτήρες στο παιχνίδι είναι: οι Ιταλοί υδραυλικοί Super Mario Bros. (o Super Mario και ο Luigi), η πριγκίπισσα (Princess Peach), το μανιτάρι (Toad)  και ο Wario.

Καλή διασκέδαση!