Gogoro Smartscooter – Ένας νέος οικολογικός τρόπος αστικής μετακίνησης

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Μια τελευταία εξέλιξη στην αγορά των οχημάτων μετακίνησης αποτελεί η μεγάλη εισροή των ηλεκτρικών scooters. Προβλέπεται μάλιστα η παρουσία τους να γίνει εντονότερη στα χρόνια που έρχονται. Ένα πολύ χαρακτηριστικό δείγμα είναι το  Gogoro (Γκόγκορο) Smartscooter, αν και εδώ δεν πρόκειται απλά για ένα ακόμη ηλεκτρικό σκούτερ πόλης.

Η Ταϊβανέζικη εταιρεία Gogoro ξεκίνησε το 2011 σαν μια start up και κατάφερε από την αρχή να ενθουσιάσει με τις ιδέες της πολλούς επενδυτές, συγκεντρώνοντας από το πρώτο έτος το ποσό των 50εκ. $ από Ασιατικά κεφάλαια. Μέχρι το 2015 είχαν αποκτηθεί πάνω από 180 εκ. $ για την υλοποίηση των σχεδίων της, τα οποία παρουσιάστηκαν στην τελική τους μορφή στην έκθεση CES (Consumer Electronics Show) του Las Vegas. Η μεγάλη επιτυχία όμως της εταιρείας δεν βασίζεται μόνον στο ηλεκτρικό scooter αλλά κυρίως, στον ριζοσπαστικό τρόπο επαναφόρτισής του, το Gogoro Energy Network. 

Ας ξεκινήσουμε όμως από το scooter. Αν κάποιος αγαπάει τις λείες γραμμές και τη μοντέρνα τεχνολογία, είναι βέβαιο πως θα λατρέψει αυτό το όχημα. Σε αντίθεση επίσης με τα υπόλοιπα νωχελικά ηλεκτρικά οχήματα, το Smartscooter της Gogoro θα σας εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του που θυμίζουν περισσότερο βενζινοκίνητο, χωρίς όμως τις βλαβερές εκπομπές ρύπων. Η τελική ταχύτητα του είναι 95km/h και μπορεί να επιτύχει επιτάχυνση από 0-50km/h μέσα σε μόλις 4,2 sec. Η αυτονομία του scooter με πλήρως φορτισμένες μπαταρίες μπορεί να φτάσει τα 100 km, κάτι που εξαρτάται βέβαια από την κλίση του οδοστρώματος, την ταχύτητα οδήγησης και το βάρος του αναβάτη. Οι πραγματικά καλές αυτές επιδόσεις του βασίζονται στον εξελιγμένο και συμπαγή G1 ηλεκτροκινητήρα, που διαθέτει ένα καινοτόμο σύστημα ψύξης.

Το Smartscooter διαθέτει μια σειρά έξυπνων και καινοτόμων τεχνολογιών που κάνουν την οδηγική εμπειρία του αναβάτη ξεχωριστή. Για παράδειγμα, οι αγοραστές μπορούν να  εξατομικεύσουν το σκούτερ τους. Πώς; Μα επιλέγοντας ανάμεσα από αρκετά χρώματα ενώ μπορούν να αλλάξουν με ευκολία την πρόσοψη, «παίζοντας» με  χρώματα και σχέδια και να έχουν το όνομα τους γραμμένο σε ειδική ταμπέλα.  

Ένας άλλος τομέας που η Gogoro καινοτομεί είναι τα εξελιγμένα συστήματα αναρτήσεων που ανταποκρίνονται άριστα σε αστικές συνθήκες και τα εντυπωσιακά υβριδικά ελαστικά διπλής γόμας που προσφέρουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Τέλος, οι αναβάτες μπορούν να επιλέξουν, από το application που συνοδεύει το scooter, τις δικές τους εξατομικευμένες ρυθμίσεις, όπως τους ήχους, που επιθυμούν να κάνει ο κινητήρας όταν ενεργοποιείται.

Πολλοί μπορεί να σκέφτεστε πως πρόκειται για ένα ακόμη έξυπνο προϊόν που κυκλοφορεί, όμως το σημείο που η Gogoro πραγματικά καινοτομεί είναι ο τρόπος φόρτισης του scooter. H εταιρεία παρουσίασε το Gogoro Energy Network που μπορεί να αλλάξει ριζικά ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα για την αστική μετακίνηση. 

Για να λειτουργήσει το Smartscooter χρησιμοποιεί δυο ειδικές μπαταρίες λιθίου, τις οποίες ο αναβάτης μπορεί να τις προμηθευτεί από τα GoStations που βρίσκονται διάσπαρτα στη πόλη. Τα GoStations θυμίζουν τους αυτόματους πωλητές που όλοι γνωρίζουμε, με τη διαφορά ότι από εκεί μπορούν να πάρουν ένα ζεύγος φορτισμένων μπαταριών, αφήνοντας πίσω τις δικές τους για φόρτιση, και έτσι να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Η διαδικασία της αλλαγής μπαταριών κρατάει ελάχιστη ώρα και μέχρι τώρα έχει εφαρμοστεί στην Ταιβάν με μεγάλη επιτυχία. Επίσης οι οδηγοί μπορούν να προ-κρατήσουν τις μπαταρίες τους σε ένα GoStation που επιθυμούν και να τις παραλάβουν από εκεί. Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σε λίγους μήνες θα διαθέτει και ένα επιπλέον σύστημα φόρτισης μπαταριών για σπίτια ή επιχειρήσεις.

Σίγουρα το μέγεθος ενός τέτοιου project είναι γιγάντιο αλλά αποδεικνύεται εφικτό. Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί περίπου 4.000 scooters και έχουν εγκατασταθεί 125 GoStations στην Ταϊπέι (ένα κάθε 1.3 km). Ο επόμενος στόχος της εταιρείας για το καλοκαίρι του 2016 είναι να εγκαταστήσει ένα παρόμοιο δίκτυο στο Άμστερνταμ και από το 2017 να μπει στην αγορά των ΗΠΑ. 

Για να οδηγήσετε το SmartScooter, θα  χρειαστείτε άδεια οδήγησης μηχανής καθώς η ιπποδύναμή του αντιστοιχεί με αυτήν ενός scooter με 125cc. Η τιμή του θεωρείται αρκετά υψηλή, δεδομένης της αγοράς και κυμαίνεται από 2.500 μέχρι 3.300 $, ανάλογα με την έκδοση που θα επιλέξετε. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ουσιαστικά πληρώνουν ένα πόσο για την χρήση των μπαταριών κατά τη διάρκεια του έτους.

Ευελπιστούμε πως ένα τέτοιο εναλλακτικό όχημα θα έρθει σύντομα και στη χώρα μας και θα εκσυγχρονίσει την αστική μετακίνηση, προσφέροντας μια καθαρότερη και πολύ χρηστική λύση.