Carpooling – Η νέα εποχή να μοιράζεσαι το αυτοκίνητο

Κώστας Μιχαλέας

Το Carpooling ή Συνεπιβατισμός στα ελληνικά, είναι με λίγα λόγια μια πρακτική που δίνει τη δυνατότητα σε έναν ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου να μοιράζεται τα κόστη μια διαδρομής με άλλους συνεπιβάτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν για τον ίδιο προορισμό. Αυτή η τάση, αν και δεν είναι διόλου καινούρια, έχει γίνει πιο έντονη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και των αυξημένων ειδικών τελών και φόρων (όπως, διόδια και καύσιμα).

Το Carpooling ή Car Sharing, μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησε στις ΗΠΑ. Αρχικά  μετάcarpooling-street-sign τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου προωθήθηκε από την κυβέρνηση με διάφορους τρόπους, όπως προπαγανδιστικές αφίσες αλλά και ως μια μέθοδος σωστής κατανομής πόρων και αγαθών, που ήταν σε έλλειψη λόγω του πολέμου. Επανεμφανίστηκε τη δεκαετία του ‘70 κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και σήμερα είναι πάλι στο προσκήνιο για λόγους οικονομίας, αλλά και οικολογικής συνείδησης. Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, το carpooling είναι εξίσου διαδεδομένο με περίπου το 40%-45% των Λονδρέζων να μοιράζονται οχήματα τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πότε ξεκίνησε το Carpooling στην Ελλάδα αφού πάντα υπήρχε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, όπως π.χ. το auto-stop. Ή η πολύ συνηθισμένη πρακτική για συναδέλφους ή φοιτητές του να μοιράζονται κάποιο όχημα σε καθημερινή βάση Σαν οργανωμένη όμως online κοινότητα υπάρχει για λίγο παραπάνω από 10 χρόνια. Μέσα από αυτήν την κοινότητα είναι εύκολο να βρεθούν υποψήφιοι συνταξιδιώτες και για πιο μακρινά ταξίδια.

Photo credit: Duke University Archives via Visual Hunt / CC BY-NC-SA

Οι ενδιαφερόμενοι ταξιδιώτες μπορούν να συνδεθούν σε διάφορα sites συνεπιβατισμού όπως, carpooling.gr ή sinepivatismos.gr και από εκεί είτε να επιλέξουν μια από τις υπάρχουσες καταχωρήσεις ταξιδίων που έχουν αναρτηθεί είτε να δημιουργήσουν τη δική τους. Στο internet μπορείτε να βρείτε και άλλες πλατφόρμες συνεπιβατισμού όπως το snowreport.gr, το οποίο εξειδικεύεται σε συνεπιβατικές εξορμήσεις σε χιονοδρομικά κέντρα και ενημερώνει για καιρικές συνθήκες, μα και για άλλες συναφείς προσφορές. Ή κάτι που θα βοηθήσει τις άμεσες ανάγκες σας, όπως η καινοτομία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που για την εξυπηρέτηση των σπουδαστών του, διαθέτει τη δική του πλατφόρμα για μετακινήσεις από και προς τον Βόλο.

Αν μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε κάποιους άγραφους νόμους ή ένα άτυπο πρωτόκολλο του Carpooling, τότε θα λέγαμε ότι περιλαμβάνει τους εξής βασικούς κανόνες:

  1. Συζητήστε πριν από το ταξίδι το θέμα του κόστους και της διαδρομής που θα ακολουθήσετε για τον προορισμό σας.
  2. Γνωρίστε καλυτέρα τους συνταξιδιώτες σας. Μάθετε πρώτα με τι ανθρώπους θα ταξιδέψετε.
  3. Να είστε πάντα στην ώρα σας. Θυμηθείτε ότι ακόμα και αν χρησιμοποιείτε το δικό σας μέσο θα πρέπει να σεβαστείτε το πρόγραμμα των υπολοίπων.
  4. Φανταστείτε το αυτοκίνητο σας σαν ένα ταξί, που όμως δεν μπορεί να πάρει άλλους πελάτες ή να κάνει στάσεις, εκτός και αν έχει συμφωνηθεί από πριν.
  5. Φροντίστε το όχημα που θα επιβιβαστείτε να είναι ασφαλισμένο και να έχει όλα τα έγγραφα που προβλέπει ο νόμος.
  6. Τέλος, έχετε πάντα μαζί σας το δίπλωμά σας, γιατί μπορεί και σεις να οδηγήσετε για να ξεκουράσετε τον οδηγό.

Τα οφέλη του συνεπιβατισμού είναι αφ’ ενός η μείωση των εξόδων του ταξιδίου και αφ’ ετέρου η συμβολή στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Σίγουρα κάνει πιο ευχάριστο ένα ταξίδι που αλλιώς θα ήταν μοναχικό και ίσως βαρετό. Αλλά και όσο μεγαλύτερης διάρκειας είναι ένα ταξίδι, τόσο περισσότερα είναι και τα οφέλη του Carpooling που απολαμβάνετε

Photo credit: WSDOT via Visual hunt / CC BY-NC-ND