Hoverboard: η ιπτάμενη κίνηση του μέλλοντος

Κώστας Μιχαλέας

Είναι μόνον στη φαντασία μας ή τελικά θα μπορούσαμε να μετακινούμαστε στο εγγύς μέλλον χωρίς να βαδίζουμε αλλά ελαφρώς να πετάμε, πάνω σε ένα hoverboard; Αυτή η ιδέα μπορεί κάποια χρόνια πριν να ήταν εξωπραγματική, όμως σήμερα ίσως είναι πολύ εφικτή.

Συσκευές σαν τα hoverboards χρησιμοποιούνταν για πρώτη φορά στην ταινία δράσης και επιστημονικής φαντασίας του 1985, «Back to the Future», για μετακινήσεις στην πόλη. Στην ταινία, ο γνωστός ηθοποιός Michael J. Fox που υποδύεται τον χαμένο στο χρόνο Marty McFly, προσπαθεί να ξεφύγει από τον κακό Biff και την παρέα του ανεβαίνοντας πάνω σε ένα ροζ παιδικό hoverboard

Από τότε πολλοί φλέρταραν με την ιδέα της πραγματικής χρήσης ενός ιπτάμενου skateboard αλλά λίγοι τα κατάφεραν. Σήμερα κυκλοφορούν διάφορες συσκευές οι οποίες δεν έχουν ακριβώς την ίδια λειτουργία με αυτήν της ταινίας αλλά αρκετά παραπλήσια.

Πώς λειτουργούν όμως τα hoverboards; Θα τα περιγράφαμε ως ιδιόμορφα πατίνια που ίπτανται πάνω από οποιαδήποτε επιφάνεια, θυμίζοντας έτσι κατά πολύ τα hovercrafts της ταινίας. Υπάρχουν και αυτά που ναι μεν έχουν ρόδες αλλά βασίζονται κυρίως στην ισορροπία και την κλίση του σώματος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαφορετικά είδη και οι γνώμες διίστανται για το ποιο πρέπει να θεωρείται  πιο αυθεντικό.

Το μυστικό της ανύψωσης βρίσκεται σε μια σειρά ανεμιστήρων υψηλής απόδοσης, οι οποίοι διοχετεύουν αέρα προς το έδαφος με αποτέλεσμα να ανυψώνουν την πλατφόρμα και τον αναβάτη. Η σταθερότητα ρυθμίζεται από γυροσκόπια και η φορά της κίνησης ορίζεται από την κλήση του σώματος του αναβάτη. Δυστυχώς  η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει ακόμη τόσο ώστε να επιτυγχάνονται «πτήσεις» μεγάλης διάρκειας και αυτό οφείλεται στο ότι η ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσουν οι συγκεκριμένοι ανεμιστήρες είναι μεγάλη. 

Μια εναλλακτική μορφή του μοντέλου που περιγράψαμε παρουσιάστηκε από τη γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία Lexus. Το Lexus Slide, ένα πρωτοποριακό hoverboard, βασίζεται σε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Για να σηκωθεί μερικά εκατοστά πάνω από το έδαφος χρησιμοποιεί 32 υπεραγωγούς, οι οποίοι πρέπει να ψύχονται στους -197°. από υγρό άζωτο. Τα αρνητικά της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ότι κάθε δέκα λεπτά πρέπει να τροφοδοτείται με υγρό άζωτο ώστε να παραμένουν παγωμένοι οι μαγνήτες και κατά δεύτερο ότι μπορεί να  χρησιμοποιηθεί μόνο σε ειδική πίστα skateboard που διαθέτει μαγνητικές πλάκες. 

Τα πιο συνηθισμένα μοντέλα, που τα έχουμε δει και στην Ελλάδα,  είναι τα hoverboards – smart scooters. Συνήθως έχουν δύο ρόδες και μια κεντρική επιφάνεια όπου ο αναβάτης τοποθετεί τα πόδια του. Κινούνται  ανάλογα με την κλίση του σώματος του αναβάτη, η οποία ανιχνεύεται από δυο γυροσκόπια που είναι τοποθετημένα στις άκρες του hoverboard. Επίσης διαθέτουν έναν επιπλέον αισθητήρα σε κάθε ρόδα που είναι συνδεδεμένος με το γυροσκόπιο ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον αναβάτη να γυρίσει το hoverboard 180 μοίρες, στρίβοντας μόνο τη μια ρόδα. Συνήθως τα hoverboards αυτού του είδους έχουν ταχύτητα μέχρι 15 με 20 km/h και αντίστοιχη αυτονομία. 

Να επιστήσουμε όμως την προσοχή σας σχετικά με την αγορά ενός τέτοιου προϊόντος. Κυκλοφορούν πολύ τα πιο οικονομικά μοντέλα και θα βρείτε μεγάλη γκάμα σε καταστήματα ή στο ίντερνετ, θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι τα no name προϊόντα αυτού του είδους μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Πρόσφατα η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτή των ΗΠΑ υποχρέωσε πολλές εταιρείες να αποσύρουν τα προϊόντα τους από την αγορά και σε πολλά σημεία απαγορεύθηκε η χρήση τους. Ο λόγος είναι ότι υπήρχαν αρκετά περιστατικά με hoverboards που έπιασαν φωτιά. Αυτό συνέβη γιατί συνήθως τα φτηνότερα μοντέλα δεν διαθέτουν ποιοτικές μπαταρίες με αποτέλεσμα όταν βραχυκυκλώνουν ή υπερθερμαίνονται να αναφλέγονται. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, όλα τα hoverboards και τα ηλεκτρικά scooters θα πρέπει να πληρούν υψηλά ποιοτικά επίπεδα.

Αν το επόμενο βήμα σας είναι η αγορά ενός hoverboard, για έναν από τους δικούς σας λόγους που θα θέλατε να το αποκτήσετε, θα σας προτείναμε την επιλογή ενός επώνυμου προϊόντος, ακόμη κι αν θα σας κοστίσει λίγο παραπάνω.

Photo credit: geturbanwheel via Visual Hunt / CC BY-NC