Μαθήματα Freestyle από τη Marina Lopez

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Η 18χρονη Ισπανίδα Marina Lopez έχει το προνόμιο να είναι μια από τις λίγες γυναίκες που ασχολούνται επαγγελματικά με το Freestyle Scooter. Έχει μάλιστα πάρει και διακρίσεις στο ιδιαίτερο αυτό άθλημα. Μας έδωσε συνέντευξη στην οποία αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες να είσαι γυναίκα – αθλήτρια σ’ αυτό το σπορ αλλά και μας μιλάει με πάθος γι’ αυτήν την αγαπημένη ασχολία της.

Πότε και πώς ξεκίνησες το Freestyle Scootering;

Ήμουν 14 χρονών όταν ξεκίνησα. O ξάδελφός μου είχε ένα scooter και μια μέρα που ήμασταν μαζί, μου το έδωσε και με παρακίνησε να κάνω και εγώ ένα άλμα. Και το έκανα. Λίγους μήνες αργότερα η μητέρα μου μου έκανε δώρο το πρώτο μου scooter και από τότε δεν σταμάτησα ποτέ.

Πού προπονείσαι; IMG-20150910-WA0002

Μένω στην Cabrils, που είναι μια πόλη κοντά στη Βαρκελώνη αλλά προπονούμαι συνήθως στην Βαρκελώνη γιατί έχει περισσότερα Skate parks.

Τι είδους scooter οδηγείς;

Έχω ένα επαγγελματικό scooter που μου το έδωσαν οι χορηγοί μου.

Υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στα  scooter που βλέπουμε στο δρόμο και αυτού που χρησιμοποιείς εσύ;

Ναι, τα scooters που είναι φτιαγμένα για Freestyle είναι πιο ανθεκτικά και πιο ελαφριά από τα κανονικά.

Θα έλεγες πως είναι ένα επικίνδυνο άθλημα;

Ναι, έχω χτυπήσει αρκετές φορές αν και φοράω πάντα κράνος. Μόνον όταν έχω φωτογράφηση ή κάποιο video φοράω καπέλο. Προσπαθώ να προφυλάγομαι όσο μπορώ και ακόμα και όταν κάνει πολλή ζέστη το καλοκαίρι, δεν αποχωρίζομαι  το κράνος μου.

Είναι εύκολο να ξεκινήσει κάποιος/α Freestyle Scootering ;

Εξαρτάται από το κάθε άτομο. Αν σου αρέσει πραγματικά το άθλημα και έχεις την ικανότητα να το κάνεις, τότε ναι. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι εύκολο. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Αν θέλεις να γίνεις καλός και να αποκτήσεις φήμη, χρειάζεται να προπονηθείς για χρόνια. Είναι αδύνατον να μάθεις τα πάντα μέσα σ’ έναν χρόνο.

Είσαι πλέον επαγγελματίας αθλήτρια scooter. Πώς σου φαίνεται; IMG-20150813-WA0000

Είναι πολύ διαφορετικό από άλλες δουλειές. Πολλές φορές μου παίρνουν συνεντεύξεις από περιοδικά, ο κόσμος στον δρόμο με αναγνωρίζει και βγάζουν selfies μαζί μου. Επίσης με ακολουθεί πολύς κόσμος στα social media μου, οπότε θα έλεγα ότι αυτό είναι κάτι αρκετά ξεχωριστό.

Υπάρχει κάποιος σύλλογος ή πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχεις;

Υπάρχει το ISA (International Scooter Association) που είναι η Διεθνής Οργάνωση Scooter, η οποία διοργανώνει τα πρωταθλήματα. Υπάρχουν τρία ξεχωριστά πρωταθλήματα, το Αμερικάνικο, το Ευρωπαϊκό και το Αυστραλέζικο. Εγώ παίρνω μέρος στο Ευρωπαϊκό, του οποίου οι τελικοί θα γίνουν στην Βαρκελώνη και ελπίζω να είμαι εκεί και να τα καταφέρω.

Τα αγωνίσματα είναι τα ίδια για γυναίκες και για άνδρες;

Ναι, είναι το ίδιο πρωτάθλημα και αγώνισμα. Οι γυναίκες και οι άνδρες είναι στην ίδια κατηγορία. Στην Αυστραλία υπήρχε ξεχωριστό πρωτάθλημα για  κορίτσια αλλά όχι πλέον, γιατί μειώθηκε ο αριθμός των κοριτσιών που έπαιρναν μέρος.

Είναι δύσκολο για μια γυναίκα να ανταγωνίζεται άντρες στην ίδια κατηγορία;

Ναι, είναι πολύ δύσκολο για μένα, γιατί τα αγόρια είναι πιο δυνατά και μπορούν να κάνουν πιο εύκολα τα κόλπα που χρειάζονται.

Θα νόμιζα πως μια γυναίκα που έχει πιο μικρό σωματότυπο και είναι πιο ελαφριά έχει ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα, όχι;

Δεν θα το έλεγα, τα αγόρια μπορούν και κάνουν πολλά κόλπα, ίσως έχω το προβάδισμα σε μερικές συγκεκριμένες κινήσεις, όπως το backflip. Προσπαθώ όμως να τους ανταγωνιστώ ισάξια.

Έχεις κάποια αγαπημένη κίνηση που σε χαρακτηρίζει περισσότερο;           

Δεν έχω κάποια αγαπημένη, νομίζω ότι πιο εντυπωσιακή είναι αυτή που ήδη ανέφερα, το backflip. Ήταν δύσκολο και επικίνδυνο να τη μάθω. Στην αρχή δοκίμασα να την κάνω με ράμπα και αργότερα αποφάσισα να προσπαθήσω χωρίς την βοήθεια ράμπας. Την πρώτη φορά έπεσα αλλά συνέχισα τις δοκιμές μου και τελικά τα κατάφερα.

Φαίνεται πάντως τρομακτικό.

Όντως είναι αλλά πρέπει να σκέφτεσαι ότι θα τα καταφέρεις για να το κάνεις.received_10203823037125778

Τι σου εξασφαλίζουν οι σπόνσορές σου;

Αυτήν τη στιγμή έχω τέσσερις σπόνσορες που μου παρέχουν το scooter μου και τον ρουχισμό.

Φαντάζομαι ότι θα παίρνεις το scooter σου παντού.

Όχι, δεν το παίρνω μαζί μου, μόνον όταν πηγαίνω για προπόνηση.

Πρέπει ένας επαγγελματίας scooter να ταξιδεύει πολύ;

Ναι, είναι αναγκαστικό να ταξιδεύεις αλλά όχι υποχρεωτικά για διαγωνισμούς. Ταξιδεύω για να γίνω γνωστή. Είχα πάει πριν από λίγο καιρό στη Δανία αλλά δεν πήρα μέρος σε κάποιο διαγωνισμό. Επισκέφτηκα μια καλή φίλη, ξέφυγα από το σχολείο και πήρα μαζί το scooter μου για να δοκιμάσω τα Skate parks που υπάρχουν εκεί. Δεν είναι ένα απλό σπορ που πρέπει να διαγωνίζεσαι συνεχώς αλλά ένας τρόπος ζωής. Θέλω να δοκιμάσω όσα περισσότερα Skate parks μπορώ.

Ανησυχούν οι γονείς σου;

Η μητέρα μου ανησυχεί συχνά για μένα. Είμαι κορίτσι και δεν της αρέσει όταν χτυπάω αλλά αισθάνεται περήφανη για μένα γιατί ταξιδεύω και τα έχω καταφέρει μόνη μου.

IMG_6075Στα video σου σχεδόν πάντα φοράς ακουστικά. Τι μουσική ακούς;

Μου αρέσει να ακούω μουσική όταν κάνω scooter και ακούω διάφορα είδη μουσικής εκτός από metal.

Υπάρχει μεγάλη Freestyle Scooter κοινότητα στην Ισπανία; 

Υπάρχουν κάποια άτομα που κάνουν Freestyle εδώ αλλά δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη κοινότητα.

Σκέφτεσαι κάποιον αθλητή Freestyle Scooter που θα ήθελες να του μοιάσεις; 

Μου κάνουν συχνά αυτήν την ερώτηση αλλά δεν θα έλεγα ότι υπάρχει. Μου αρέσουν αρκετοί αθλητές αλλά δεν θα ήθελα να είμαι σαν αυτούς. Θέλω να δημιουργήσω το δικό μου στυλ.

Τι θα συμβούλευες στις αναγνώστριες της Soferina που θα ήθελαν να δοκιμάσουν το Freestyle Scootering;

Όταν σου αρέσει το scooter, δεν πρέπει να ακούς κανένα. Πολλές φορές θα σου πουν ότι είναι άθλημα για παιδιά αλλά εσύ πρέπει να ακολουθείς τα όνειρά σου και να γίνεις αυτός που θέλεις να γίνεις. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να πιστέψεις στον εαυτό σου.