Think Future, act Present!

Θάνος Βαρυπάτης 

Η τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Βρίσκεται παντού, από το smartphone που έχουμε στην τσέπη μας, μέχρι τον υπολογιστή που έχουμε στο γραφείο μας. Ήταν θέμα χρόνου συνεπώς, τα ιλιγγιώδη άλματα της τεχνολογίας και της ανθρώπινης δημιουργικότητας να επηρεάσουν δραστικά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τα αγαπημένα μας αυτοκίνητα.

Η οδική μας εμπειρία συνεχώς αναβαθμίζεται, καθώς τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων χρησιμοποιούν τέτοια τεχνολογία που διευκολύνει όλες τις πτυχές της οδήγησης και την κάνουν ασφαλέστερη, πρακτικότερη και φυσικά διασκεδαστικότερη.

Καθημερινά όλοι αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις, όπως παρκάρισμα σε στενά σημεία, οπισθογωνίες ή μανούβρες που όλες γίνονται παιχνιδάκι με τη χρήση ανεπτυγμένων βοηθητικών καμερών και αισθητήρων. Μια κατάσταση πιο συχνή στην πόλη φυσικά, γιατί εδώ τα περιθώρια παρκαρίσματος αλλά και οι χώροι στάθμευσης είναι πολύ στενοί και λιγοστοί. Αυτού του είδους τα εξαρτήματα έρχονται προ-εγκατεστημένα σε ορισμένα μοντέλα αυτοκινήτων, όπως το νέο Toyota Prius ή διάφορα άλλα μοντέλα της Nissan, αλλά μπορείτε να τα εισάγετε και στο δικό σας όχημα από άλλες επιχειρήσεις που τα παρέχουν.

Photo credit: Dave Pinter via VisualHunt / CC BY-NC-ND
Photo credit: Dave Pinter via VisualHunt / CC BY-NC-ND

Διατίθεται όμως και το αυτόματο σύστημα παρκαρίσματος που είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές και χρήσιμες λειτουργίες που συστήνουν σήμερα οι αυτοκινητοβιομηχανίες στους οδηγούς. Όπως λέει και το όνομά του, η συγκεκριμένη λειτουργία βοηθάει τον οδηγό στο παρκάρισμα επίσης με τη χρήση διαφόρων αισθητήρων και καμερών. Το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός στην περίπτωση αυτή, είναι να σταθεί δίπλα στο σημείο που θέλει να παρκάρει, το αυτοκίνητο θα κάνει τα υπόλοιπα μόνο του. Ενώ πολλές είναι οι εταιρείες που εισάγουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή, η εντυπωσιακότερη μέχρι στιγμής είναι της Chrysler, καθώς έχει τη δυνατότητα να παρκάρει το αυτοκίνητο όχι μόνο παράλληλα, αλλά και οριζόντια!

Ας περιεργαστούμε όμως και άλλα μικρά τεχνολογικά θαύματα που είναι πολύ εντυπωσιακά. Όλοι μας έχουμε κρατημένο στο ντουλαπάκι του συνοδηγού, το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου. Είναι το μόνο μέρος που ξέρουμε ότι δε θα χαθεί και θα είναι πάντα έτοιμο και διαθέσιμο όταν το χρειαστούμε. Αυτή είναι και η πιο λογική επιλογή. Απολύτως χρήσιμο από τη μία, ογκώδες και πολλές φορές ενοχλητικό από την άλλη, καθώς πρέπει να ξεφυλλίζετε και να ψάχνετε αρκετή ώρα για να βρείτε τη λεπτομέρεια που μπορεί να σας έχει ξεφύγει ώστε να φτάσετε στη λύση για το πρόβλημα που έχετε. Συνήθως στον ίδιο χώρο αποθηκεύουμε και κάποια άλλα αντικείμενα, από μία άδεια κυκλοφορίας που είναι μικρή, έως ένα λίγο πιο μεγάλο GPS που είναι πλέον αναγκαίο και φυσικά μας κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη χρήση αυτού του βιβλίου μια που πρέπει να ανακατώσουμε ένα σωρό χρήσιμα μικροπράγματα για να το βρούμε στο στενόχωρο πάντα ντουλαπάκι του συνοδηγού. Γι’ αυτό το προβληματάκι μας, μια ενδιαφέρουσα καινοτομία εισάγεται στα νέα μοντέλα της Hyundai, όπως το Sonata. Κατεβάζοντας το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου στο κινητό σας, ως application, μπορείτε απλά να στρέφετε το κινητό σας στο σημείο που θέλετε να πάρετε παραπάνω πληροφορίες και τα υπόλοιπα τα κάνει αυτόματα το κινητό σας. Το application δηλαδή εντοπίζει το σημείο και σας παρουσιάζει το πού μπορεί να ευθύνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Photo credit: MSVG via Visualhunt.com / CC BY
Photo credit: MSVG via Visualhunt.com / CC BY

Αρκετά διαδεδομένη πλέον, είναι η λειτουργία του αυτόματου συστήματος διεύθυνσης που ως ιδέα εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια. Αυτό το σύστημα, όπως αναφέρει και το όνομά του φυσικά, βοηθάει τον οδηγό να παραμένει μέσα στη λωρίδα κυκλοφορίας που κινείται και να μην ξεφεύγει από τα όριά της. Η ασφάλειά μας εν κινήσει  είναι ένα κομμάτι που πρέπει να αναβαθμίζεται και να συμπληρώνεται με όλες τις δυνατές επιλογές που παρέχονται.

Επιπρόσθετα, αν συνδυάσουμε τη λειτουργία αυτόματης πλοήγησης με  το αυτόματο σύστημα διεύθυνσης, αποκτάμε μια τελείως ξεκούραστη και οικονομική εμπειρία οδήγησης. Παρά την ευκολία που προσφέρει η συγκεκριμένη λειτουργία, είναι απλά η βάση της αυτοματοποιημένης οδήγησης, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργείται η παρεξήγηση ότι ένα όχημα με αυτόματο σύστημα διεύθυνσης μπορεί να οδηγήσει μόνο του χωρίς την ύπαρξη οδηγού. Το σύστημα αυτό βρίσκεται εκεί ως υποβοήθημα, σε περίπτωση που ξεχαστεί ο οδηγός. Τέλος, τα περισσότερα νέα μοντέλα πολυτελών οχημάτων όπως οι λιμουζίνες, έχουν ήδη εγκατεστημένη τη συγκεκριμένη λειτουργία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να την εγκαταστήσετε και στο δικό σας όχημα. Επίσης έρχεται ως πρόσθετο αξεσουάρ και σε φθηνότερα, μη πολυτελή μοντέλα όπως το Subaru Legacy ή το Chrysler 200.

Ένας ακόμα τομέας που έχει επηρεάσει η τεχνολογία είναι τα φώτα του αυτοκινήτου. Πόσες φορές σας έτυχε να χαλάσουν τα φώτα σας και αναγκαστήκατε να μπείτε στη διαδικασία να βρείτε κάποιον τεχνικό να τα επισκευάσει ή, ακόμα χειρότερα, να χρειαστεί να οδηγήσετε χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό στη μέση της νύχτας; Εδώ έρχεται η νέα τεχνολογία με φώτα LED να σας λύσει τα χέρια. Τα φώτα LED, εκτός από το ότι σας εξοικονομούν χρήματα, καθώς δε χαλάνε ποτέ, παρέχουν την καλύτερη δυνατή ορατότητα συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα. Παράλληλα, συστήνεται και η αυτόματη λειτουργία φωτισμού, την οποία μπορεί όμως να γυρίσει σε χειροκίνητη ανά πάσα στιγμή ο οδηγός. Στην αυτόματη  λειτουργία, το αυτοκίνητο ορίζει μόνο του την ανάγκη για φωτισμό σε κάθε περίπτωση και ρυθμίζει ανάλογα τα φώτα για τη μεγιστοποίηση της ορατότητας. Νέα μοντέλα, όπως το Hyundai Sonata και το Toyota Camry, έρχονται με την αυτόματη λειτουργία φωτισμού ήδη εγκατεστημένη.

Τα περισσότερα νέα αυτοκίνητα διαθέτουν μία οθόνη στο ταμπλό, η οποία μπορεί να λειτουργεί ως GPS, ραδιόφωνο ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί κάθε οδηγός. Αυτές οι οθόνες είναι συνήθως αφής για να διευκολύνουν τον οδηγό, παρέχοντάς του όλες τις ευκολίες που χρειάζεται, ενώ παράλληλα του αποσπούν την προσοχή όσο λιγότερο γίνεται.

Photo credit: jurvetson via Visual Hunt / CC BY
Photo credit: jurvetson via Visual Hunt / CC BY

Πλέον, με τα smartphones να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, ήταν θέμα χρόνου μέχρι να αλλάξει η σχέση κινητού-αυτοκινήτου. Παλιότερα, συνδέοντας με Bluetooth το κινητό με το αυτοκίνητο, είχες τη δυνατότητα να τηλεφωνείς ενώ οδηγούσες ευκολότερα. Σήμερα, κατεβάζοντας το κατάλληλο application μπορείς να μετατρέψεις την οθόνη του ταμπλό, στην οθόνη του κινητού σου, ξεκλειδώνοντας έτσι όλες τις λειτουργίες και τις ευκολίες που σου παρέχει το τηλέφωνο, χωρίς να σου αποσπά τόσο πολύ την προσοχή. Η συγκεκριμένη εφαρμογή παρέχεται και για λειτουργικά Android, αλλά και για IOS αντίστοιχα.

Η αλληλεπίδραση smartphone και αυτοκινήτου όμως δε σταματάει εκεί. Τα περισσότερα νέα αυτοκίνητα με την τεχνολογία OnStar μπορούν να συνδεθούν με το κινητό σας, δίνοντας σας πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες του αυτοκινήτου σας. Για παράδειγμα, τα μοντέλα της BMW σε συνδυασμό με το My BMW Remote App, μπορούν να σας αφήσουν να ξεκλειδώσετε το αυτοκίνητο σας, να ανάψετε τα φώτα ή ακόμα και να ξεκινήσετε τη μηχανή, όλα μέσω του κινητού σας! Παρόμοιες εφαρμογές είναι το MyLincoln Mobile App το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσετε άμεσα με τεχνικό προσωπικό για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί με το αυτοκίνητο σας.

Με όλες αυτές τα χρήσιμες αλλά και πρωτότυπες ανακαλύψεις η οδήγηση γίνεται παιχνιδάκι ακόμη και για έναν πολύ έμπειρο οδηγό. Και το μέλλον βρίσκεται κοντά μας για να δούμε κι άλλα ενδιαφέροντα εξαρτήματα που δεν το φανταζόμασταν ότι μπορεί να εφαρμόζονται στο αυτοκίνητο αλλά που από τη στιγμή που θα τα γνωρίσουμε, μας γίνονται πολύ απαραίτητα.