Αναβολή στο ξυπνητήρι, όχι πια για μένα!

Δήμητρα Παπαϊωάννου

Ντριν, χτυπάει το ξυπνητήρι, πατάς αναβολή, έχω ακόμα χρόνο λες, εννιά λεπτά ακόμη. Ντριιιιιιν, λίγη αναβολή… με παίρνει λίγο ακόμα… μέχρι που σηκώνεσαι στο παρά τρίχα από το κρεβάτι, πανικόβλητος, ρίχνεις λίγο νερό στα μούτρα σου, φοράς ό,τι βρεις μπροστά σου, τσουβαλιάζεις τη τσάντα σου και τρέχεις… μόλις που προλαβαίνεις να είσαι στην ώρα σου στη δουλειά, στη σχολή, στο διάβασμα, στο ραντεβού. Και κάθε φορά παράλληλα κάνεις την ίδια σκέψη, πρέπει να ξυπνάω λίγο νωρίτερα, αλλά πώς;

Όλα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα, παρακολούθησέ με.

Καταρχήν είναι ωραία να ξυπνάς νωρίς το πρωί.  Βρίσκεις χρόνο για ένα καλό πρωινό, μια πρωινή κουβεντούλα, λίγη γυμναστική ίσως, και φυσικά λιγότερο στρες αφού όλα μπορούν ν’ αρχίσουν πιο ήρεμα.

Για να γίνουν όμως αυτά, πρέπει να βάλεις έναν στόχο και να τον κρατήσεις ακόμα και τα Σαββατοκύριακα: Να μάθεις στο σώμα σου να ξυπνάει νωρίς.

Δεν το καταλαβαίνεις, αλλά το σώμα μας προετοιμάζεται να ξυπνήσει ώρες πριν αυτό συμβεί. Έχει επίσης μνήμη, θυμάται και μαθαίνει. Κρατώντας λοιπόν σταθερό το ωράριό σου, του μαθαίνεις να λειτουργεί σιγά σιγά από μόνο του.  Όσο ο καιρός περνάει και παραμένεις πιστός στον στόχο σου τόσο αυτό θα γίνεται πιο εύκολο.

Εννοείται πως ο στόχος πρέπει να είναι ρεαλιστικός. Φτάνουμε σταδιακά στο να ξυπνάμε νωρίτερα και στην επιθυμητή ώρα. Στην αρχή για παράδειγμα, μπορούμε να σηκωνόμαστε ένα τέταρτο πιο νωρίς και ανά μία- δύο μέρες να μεγαλώνουμε το διάστημα,  ώστε το σώμα να συνηθίζει στο νέο ωράριο ξυπνήματος. Δε γίνεται όσο κι αν αυτό είναι που επιθυμούμε, να ξυπνάμε ευχάριστα τρεις ώρες νωρίτερα από τη μια μέρα στην άλλη. 

Προϋπόθεση βέβαια είναι να κοιμηθείς νωρίς. Ο στόχος είναι να ξυπνάμε νωρίτερα, όχι να κοιμόμαστε λιγότερο.  Κατά μέσο όρο χρειάζεσαι 6-8 ώρες καλού ύπνου, αν είσαι έγκυος λίγο παραπάνω και αν είσαι ηλικιωμένος έως και 12 ώρες.

Να λοιπόν μερικά tips για την προσπάθειά σου:

 • Η δημιουργία μιας ρουτίνας πριν τον ύπνο. Θα βοηθούσε ένα χαλαρωτικό ντους, ένα ζεστό ρόφημα (όχι καφές γιατί ξαγρυπνάς έτσι), μια απαλή μουσική ή κάτι πιο ενεργητικά χαλαρωτικό όπως μια σειρά ασκήσεων αναπνοής.
 • Χρησιμοποίησε τις ορμόνες σου, κυρίως τη Μελατονίνη. Είναι αυτή που μας βάζει για ύπνο με λίγα λόγια και ενεργοποιείται με το σκοτάδι. Αυτό σημαίνει πως αν έχουμε ανοιχτά φώτα, οθόνες κτλ, θα επηρεαστεί η λειτουργία της και αυτό θα προκαλέσει αγρυπνία και αίσθημα κόπωσης. Η τηλεόραση μπορεί στην αρχή να μας κοιμίζει αλλά δεν επιτρέπει το σώμα να πέσει σε βαθύ ύπνο γιατί μειώνεται η ορμονούλα της Μελατονίνης… Κλείσ’ την λοιπόν και πήγαινε στο κρεβάτι, για να μην μπερδεύεις το εσωτερικό σου ρολόι! Ο ύπνος είναι και πιο άνετος εκεί.
 • Σειρά έχει η θερμοκρασία του δωματίου. Ούτε να κρυώνουμε ούτε να ιδρώνουμε. Κάπου στη μέση, ώστε να μη διαταράσσεται ο ύπνος μέσα στη νύχτα.
 • Αν παρόλ΄αυτά για κάποιο λόγο ξυπνήσεις, μη σηκωθείς από το κρεβάτι. Κλείσε τα μάτια και προσπάθησε να ξανακοιμηθείς. Συνήθως πιάνει…
 • Βάλε το κινητό σου σε λειτουργία πτήσης, ώστε να μην έρχονται νυχτιάτικα ενημερώσεις και μηνύματα και να μην είσαι και εκτεθειμένος συνεχώς στην ακτινοβολία του.
 • Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας δε θα βοηθήσει να κοιμηθείς νωρίτερα. Αν σβήσεις τη μηχανή σου για 2-3 ώρες το απόγευμα, μετά δεν μας παίρνει ο ύπνος παρά κατά τις δύο το βράδυ και… αντίο εύκολο πρωινό ξύπνημα. Αν επιμένεις, επιτρέπεται ένας μικρός σε διάρκεια ύπνος, γύρω στα 35-40 λεπτά, πριν τις 3:00 το μεσημέρι, ώστε να ξανακουραστούμε μέχρι το βράδυ. Και αυτό μόνον όταν γίνεται σαν αναπλήρωση χαμένου χρόνου ύπνου αν το προηγούμενο βράδυ δεν τα πήγες και τόσο καλά στο θέμα του ύπνου.
 • Το βράδυ επίσης δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να φας εκείνο το τεράστιο burger που σκεφτόσουν όλη μέρα στη δουλειά. Τα βραδινά πλούσια γεύματα δυσκολεύουν εκτός των άλλων και στο να έχουμε έναν ήρεμο ύπνο, γιατί η πέψη γίνεται αργή το βράδυ και επίσης διψάμε συνέχεια. Ένα μηλαράκι είναι αρκετό.

Ωραία, τώρα που σε κοίμισα νωρίς, πρέπει να σε ξυπνήσω και νωρίς. Για συναισθηματικούς λόγους, προγραμμάτισε κάτι ωραίο για το πρωί ώστε να έχεις κάτι να περιμένεις με ενθουσιασμό όπως, πχ. ένα ωραίο πρωινό γεύμα, μια καινούργια γεύση καφέ ή ένα πρόγραμμα γυμναστικής.

 • Το πρωί, η ορμονούλα που μας…βγάζει από το κρεβάτι είναι η Αδρεναλίνη, που σε αντίθεση με τη Μελατονίνη, ενεργοποιείται με το φως και ξυπνάει το σώμα μας. Θα τη χρησιμοποιήσουμε λοιπόν προς όφελός μας. Πριν κοιμηθείς, άνοιξε τα παντζούρια σου ώστε το πρωί να μπει φυσικό φως στο δωμάτιο και το σώμα σου ν’ αρχίσει να ξυπνάει πριν το καταλάβεις. Άδραξε τη μέρα λοιπόν από τις έξι, γιατί τέτοια ώρα ξημερώνει αυτήν την εποχή.
 • Απομάκρυνε το ξυπνητήρι (ή το κινητό), αν γίνεται, πολύ μακριά στο σαλόνι.
 • Βάλε έναν πιασάρικο ήχο για ξυπνητήρι και άλλαζέ τον συχνά για να μη τον συνηθίζεις.
 • Ξέχνα την αναβολή. Είναι σκέτη κοροϊδία να νομίζεις πως εννιά λεπτά παραπάνω θα σε ξεκουράσουν καλύτερα. Από τον πρώτο ήχο έχεις ήδη ξυπνήσει, απλά δεν θέλεις να το πιστέψεις. Άσε που αν έχεις ακολουθήσει τη συμβουλή νούμερο 2, έχεις εκ των πραγμάτων πολύ λίγες πιθανότητες να σηκωθείς, να προχωρήσεις όλη την απόσταση για να το κλείσεις και να ξανακοιμηθείς.

yoga www.soferina.com

Το πρόγραμμα πάει ρολόι! Αν πάλι τώρα πατάς την αναβολή πολλές φορές και ακόμα δεν μπορείς να σηκωθείς, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείς το θέμα του ρεαλιστικού σου στόχου και να βάλεις το ξυπνητήρι να χτυπήσει λίγο αργότερα.

 • Για όλους τους Tech Freak συνιστώ τις εφαρμογές στα κινητά που υπόσχονται ανώδυνο ξύπνημα χρησιμοποιώντας λογισμικό, το οποίο υπολογίζει σε ποια φάση του ύπνου βρίσκεσαι ώστε να σε ξυπνήσει τη στιγμή που θα σου είναι πιο εύκολο.
 • Stretching: Απαραίτητο πριν σηκωθείς από το κρεβάτι, να μαζευτείς και να τεντωθείς μερικές φορές. Μετά σήκω με αργές κινήσεις.
 • Άνοιξε τις κουρτίνες να μπει φως και καλή διάθεση.
 • Βάλε μουσική.
 • Κάνε ένα δροσερό αναζωογονητικό ντους.
 • Φάε ένα καλό πρωινό και τέλος,
 • Απόλαυσε τους καρπούς της προσπάθειάς σου στη βελτιωμένη πια πρωινή σου ρουτίνα.

Υπάρχουν τέλος και μερικές οδηγίες που βοηθούν,  τώρα που ξύπνησες, ν’ ανακτήσεις τη χαμένη ευεξία σου και την ευχάριστη διάθεση που θα σε ακολουθεί όλη την υπόλοιπη ημέρα. Με λίγη πρωινή γυμναστική ιδανικά το πρωί που γίνεται στον προσωπικό μας χώρο, απερίσπαστα και όταν είμαστε ακόμη ξεκούραστοι.Τα θετικά της πρωινής γυμναστικής είναι πως αυξάνει τα ποσοστά συγκέντρωσης, όπως και τον μεταβολικό ρυθμό άρα καίμε και περισσότερες θερμίδες. Η τεστοστερόνη μας είναι στα ύψη και έτσι δημιουργούμε πιο αποτελεσματικά δυνατούς μυς. Ενώ περνάμε καλά για 30-60 λεπτά της ώρας, μειώνουμε το στρες και συνηθίζουμε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που ευνοεί το σώμα και το πνεύμα.

Άδραξε τη μέρα λοιπόν και την ευκαιρία για πιο όμορφα πρωινά ξυπνήματα!