Όταν το port baggage δεν φτάνει

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Πλησιάζει ο καιρός των καλοκαιρινών μας διακοπών, η ώρα που θα ετοιμάσουμε βαλίτσες και θα μπούμε στο αυτοκίνητο για ονειρικές εξορμήσεις.Και βέβαια όλοι μας κάποια φορά έχουμε αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα, την έλλειψη χώρου. Συμφωνούμε ότι θα πάρουμε τα απολύτως βασικά για το camping ή για το εξοχικό μας αλλά πάντα καταλήγουμε στο ίδιο αδιέξοδο: είτε δεν μπορούμε να χωρέσουμε όλα τα πράγματά μας στο αυτοκίνητο, είτε στο τέλος δεν βρίσκουμε πού τα έχουμε βάλει.

Photo credit: Charles01

Μια ασφαλή και οικονομική λύση μας παρέχει η μπαγκαζιέρα οροφής. Τα τελευταία χρόνια τις βλέπουμε πολύ συχνά σε κάθε επιβατηγό όχημα. Η τοποθέτησή τους μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα από ένα άτομο και η χωρητικότητα τους είναι περί τα 450 lt, δηλαδή ό,τι ακριβώς χρειάζεται μια οικογένεια.Εναλλακτικά, η χρήση των κλασσικών τρέιλερ είναι επιλογή μπορεί να μας λύσει κυριολεκτικά τα χέρια. Οι ρυμουλκούμενες μπαγκαζίερες και τα τρέιλερ αυτοκινήτων χωρίζονται σε κατηγορίες βάσει του μεγέθους τους και των κιλών που μπορούν να φορτωθούν, αλλά και βάση της χρήσης τους. Υπάρχουν τρέιλερ που είναι κατασκευασμένα για απλή μεταφορά αντικειμένων σε αστικό περιβάλλον και άλλα που έχουν την δυνατότητα να «σηκώσουν» μοτοσυκλέτες ή ακόμα και σκάφη θαλάσσης.

Τα βασικά πλεονεκτήματα που βρίσκεις σήμερα στις ρυμουλκούμενες μπαγκαζιέρες και στα τρέιλερ είναι ότι  έχουν ανεξάρτητο σύστημα αναρτήσεων για να μην ανατρέπονται, είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά που αντέχουν στην καταπόνηση και στις καιρικές συνθήκες και φυσικά διαθέτουν φώτα πορείας τα οποία συνδέονται με το αυτοκίνητό σας ώστε να γνωρίζουν οι οδηγοί των άλλων οχημάτων τις κινήσεις σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την αγορά ενός τρέιλερ:

1) Θα πρέπει να πληροί τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές

 2) Να μπορεί να αποθηκευτεί σε κάθετη θέση για εξοικονόμηση χώρου

3) Να διαθέτει κρίκους για τη σωστή πρόσδεση των αντικειμένων

 4) Να έχει ειδική χούφτα αλλά και συρματόσχοινο ασφαλείας για την ασφαλή ζεύξη και έλξη του τρέιλερ

5) Να διαθέτει φώτα πολλαπλών λειτουργιών και χώρο για την τοποθέτηση πινακίδας αριθμού κυκλοφορίας.

Επιπλέον αν σκοπεύετε να μετακινήσετε αντικείμενα που έχουν μεγάλο όγκο όπως jet ski, σκάφη θαλάσσης ή επαγγελματικά μηχανήματα άνω των 750 kgs, θα χρειαστείτε μπαγκαζιέρα ή τρέιλερ με φρένα για να ελέγχετε καλύτερα το φορτίο σας αλλά και τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου σας.

2543516572_c6a2a39de8_b
Photo credit: Rennett Stowe via Visualhunt.com / CC BY

Βασικό είναι βέβαια να γνωρίζετε την ικανότητα έλξης του αυτοκινήτου σας, κάτι που σας το παρέχει η αντιπροσωπεία του αυτοκινήτου μετα από αίτημα σας. Συνήθως αυτή μεταφράζεται σε κιλά που το όχημά σας έχει την δυνατότητα να «τραβήξει». Σιγουρευτείτε λοιπόν για τη δυνατότητα αυτή του οχήματός σας και φροντίστε να έχετε και την απαραίτητη από τον νομό  άδεια για ρυμούλκηση η οποία εκδίδεται από τις κατά τόπους υπηρεσίες συγκοινωνιών κατά την αγορά της μπαγκαζιέρας ή του τρέιλερ.

Πολυτέλεια και άνεση λοιπόν ή απλά πρακτικότητα και οικονομική εξοικονόμηση χώρου;  Ό,τι κι αν επιλέξετε πως ταιριάζει στο δικό σας στυλ, είναι σίγουρο ότι σας το παρέχει με ασφάλεια η μπαγκαζιέρα στην οροφή σας ή ένα τρέιλερ με τα αγαπημένα σας είδη που θα σας χρειαστούν στις εκδρομές με το αυτοκίνητο.

Banner stefan