Nissan Qashqai: Ο βασιλιάς των Crossover

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Το Nissan Qashqai είναι το μοντέλο που πραγματικά άλλαξε την αγορά αυτοκινήτων δημιουργώντας μια νέα κατηγορία από μόνο του, τα Crossovers. Αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του ιαπωνικού κολοσσού και έχει σημειώσει πολύ καλές πωλήσεις σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το μυστικό επιτυχίας του και τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας του.

Εξωτερική εμφάνιση

Το Qashqai έχει πολύ καλή εξωτερική εμφάνιση και οφείλει εν μέρει σε αυτό τις καλές πωλήσεις που έχει σημειώσει από το 2007 μέχρι σήμερα. Οι λείες γραμμές του με τις καλοσχεδιασμένες καμάρες σε συνδυασμό με το γενικά επιθετικό του design τραβάει τα βλέμματα. Αν μάλιστα επιλέξετε την έκδοση με την ηλιοροφή, θα σας δώσει την αίσθηση του cabrio, αφού αυτή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της οροφής. Η Nissan προσφέρει πολλές επιλογές στο κομμάτι της χρωματικής επιλογής όπως και στην ποιότητα της ταπετσαρίας, όπου μπορείτε να παραγγείλετε τα καθίσματα πλήρως ή μερικώς δερμάτινα.

Εσωτερικό και αποθηκευτικοί χώροι

Η καμπίνα του αυτοκινήτου είναι πολύ άνετη ειδικά για τον οδηγό και τον συνοδηγό. Η ποιότητα των υλικών φαίνεται πολύ καλή όπως και το εσωτερικό design και δίνει μια premium αίσθηση. Υπάρχουν πολλοί χώροι για την τοποθέτηση εγγράφων και ποτηριών. Στο κέντρο του ταμπλό θα βρείτε την οθόνη αφής απ’ όπου μπορείτε να χειρίζεστε το satnav και να βλέπετε από τις κάμερες παρκαρίσματος, μια επιλογή που θα σας βοηθήσει όταν υπάρχει περιορισμένη ορατότητα. Στο τιμόνι υπάρχουν κουμπιά από τα οποία μπορείτε να ελέγχετε κάποιες από τις λειτουργίες, όπως το Bluetouth. Το Qashqai διαθέτει επίσης διζωνικό κλιματισμό για μεγαλύτερη άνεση.

Το πορτ μπαγκάζ είναι πολύ ευρύχωρο, κατάλληλο για μια οικογένεια. Η χωρητικότητα των 439 λίτρων είναι ικανοποιητική και ασφαλώς αν «ρίξετε» πίσω τα καθίσματα θα έχετε περισσότερο χώρο. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιείστε το δεύτερο πάτωμα του πορτ μπαγκάζ σαν διαχωριστικό ή και ακόμα να το αφαιρέσετε για να κερδίσετε μερικά επιπλέον λίτρα αποθηκευτικού χώρου.

Κινητήρες

Η Nissan εξοπλίζει το Qashqai με διαφορετικούς κινητήρες ανάλογα με τις απαιτήσεις σας. Στην κατηγορία βενζίνης υπάρχουν δυο επιλογές: 1.2 DIG Turbo και 1.6. Η πρώτη αποδίδει 85hp και είναι ικανοποιητική, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις και την κατανάλωση, αλλά θα σας δυσκολέψει στα μεγαλύτερα ταξίδια. Οι κινητήρες πετρελαίου είναι και αυτοί δύο, 1.5 και 1.6 diesel με τον δεύτερο να έχει και την 4×4 λειτουργία αλλά και να συνοδεύεται από ανεξάρτητες αναρτήσεις, τύπου Multi Link. Οι επιταχύνσεις από 0-100km/h  κυμαίνονται ανάλογα τον κινητήρα, από 8,9 sec στην πιο γρήγορη έκδοση βενζίνης έως 10,5 sec στην αντίστοιχη του πετρελαίου. Όλες οι εκδόσεις έχουν ικανοποιητικές επιταχύνσεις αν σκεφτεί κανείς πως το Qashqai είναι ένα αρκετά ογκώδες όχημα.p3

Extras

Σε όλα τα μοντέλα διατίθεται αυτόματο σύστημα πέδησης που προσφέρει επιπλέον ασφάλεια. Υπάρχουν αισθητήρες περιμετρικά του οχήματος που σας ενημερώνουν αν έχετε κάποιο εμπόδιο κοντά σας. Το Nissan Qashqai μοιάζει με ένα 4×4 SUV αλλά η κατανάλωσή του είναι αυτή ενός κανονικού αυτοκινήτου. Εξωτερικά και εσωτερικά κερδίζει τις εντυπώσεις. Έχει καλή ανταπόκριση στον δρόμο και στις στροφές. Είναι ευρύχωρο, γεγονός που το κάνει ιδανικό για μια οικογένεια και έχει φέρει άριστα αποτελέσματα στα crash tests. Επιπρόσθετα, υπάρχουν διαφορετικά πακέτα εξοπλισμών (Techna και Acenta) που μπορείτε να επιλέξετε για να αναβαθμίσετε το Qashqai σας, αλλά θα σας κοστίσουν κάτι παραπάνω. in

Σε γενικές γραμμές το Nissan Qashqai είναι ένα πολύ καλό αυτοκίνητο, αρκετά οικονομικό και ασφαλές. Σίγουρα τα θετικά στοιχεία του υπερτερούν των ελάχιστων αρνητικών και αυτό δικαιολογεί τη μεγάλη του εμπορική επιτυχία. Αν η βασική έκδοση σας φανεί «λίγη», θα σας προτείναμε τους μεγαλύτερους κινητήρες και τις επιπλέον ποικίλες επιλογές.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Παπαδήμας