Οδηγείστε το καλοκαίρι ένα Beach Buggy

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Είναι πολύ πιθανό να έχετε κιόλας συναντήσει ένα από αυτά τα περίεργα οχήματα στις διακοπές σας, σε κάποιο ελληνικό νησί. Τα Beach Buggies ή Dune Buggies θεωρούνται οχήματα αναψυχής καθώς έχουν συγκεκριμένη χρήση ενώ λόγω της ανοικτής κατασκευής τους, η κυκλοφορία τους περιορίζεται στους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορεί να τα συναντήσετε και με άλλες ονομασίες, όπως UTV (Utility Task Vehicle) ή ROV (Recreational Off-road Vehicle).

Ο σχεδιασμός τους είναι αρκετά απλός. Συνήθως προέρχονται από μετατροπές αυτοκίνητων, κυρίως του σασί του γνωστού σε όλους μας VW Beetle. Τα αίτια γι αυτήν την επιλογή βρίσκονται στο γεγονός ότι το σασί του σκαραβαίου ήταν κατασκευασμένο με τον συγκεκριμένο τρόπο για να υποστηρίζει τον κινητήρα του αυτοκινήτου, που ήταν τοποθετημένο στο πίσω τμήμα.

Επειδή τα  Buggies είναι ανοικτά δεν έχουν σύστημα κλιματισμού και είναι αερόψυκτα, γεγονός που μειώνει αισθητά την πιθανότητα βλάβης του κινητήρα. Ο κινητήρας που συνήθως τοποθετείται είναι από Beetles ή από VW Campers (τα γνωστά και ως Hippie Vans) αλλά πολλοί επιλέγουν να κάνουν επιπλέον μετατροπές για να εγκαθιστούν κινητήρες υπερπλήρωσης (turbo).

Photo By Liftarn

Υπάρχουν και άλλες τεχνικές για την κατασκευή ενός Beach Buggy όπως η δημιουργία του σασί εξολοκλήρου από την αρχή με τη χρήση ατσάλινων σωλήνων. Σε αυτήν την περίπτωση δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία στον κατασκευαστή να βάλει τη δική του πινελιά στο όχημα, όπως την προσθήκη ενός κλωβού ασφαλείας. Συχνά για το αμάξωμα χρησιμοποιείται fiberglass για να γίνεται ακόμα πιο ελαφρύ.

Τα Buggies έχουν πολλές εφαρμογές όπως στρατιωτική χρήση ή για σκληρές εργασίες αλλά χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για διασκέδαση. Το ελαφρύ αμάξωμα σε συνδυασμό με τα τρακτερωτά ελαστικά επιτρέπουν στο όχημα να κινείται σε αμμώδεις περιοχές, πράγμα που το κάνει τέλειο για καλοκαιρινές off-road εξορμήσεις. Τα UTVs συνήθως είναι εξοπλισμένα με 2 έως 4 καθίσματα τύπου bucket για πλευρική στήριξη των επιβατών. Σε χώρες με μεγάλες αμμώδεις περιοχές, όπως οι ΗΠΑ, είναι συνηθισμένο φαινόμενο να οργανώνονται αγώνες με αυτά τα οχήματα, οι οποίοι είναι μάλιστα ιδιαίτερα εντυπωσιακοί. Αν σας δοθεί ή ευκαιρία, σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε.

Cover Photo: Brain Snelson